Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 6

  1. 30% of the men are more than 25 years old and 80% of the men are less than or equal to 50 years old. 20% of all men play basketball. If 20% of the men above the age of 50 play basketball, what percentage of the basketball players are less than or equal to 50 years?
    80%
    75%
    70%
    85%
    None
    Option A
    Solution:
    Let total number of men = 100
    Then, 80 men are less than or equal to 50 years old
    20 men are above 50 years old.
    No of the men above the age of 50 play football=20*20/100=4.
    Percentage of men who play football above the age of 50 =4/20*100=20%.
    Required %ge=100-20=80%.
  2. A’s salary is 60% more than B’s. A got a raise of 40% on his salary while B got a raise of 30% on his salary. By what percent is A’s salary more than B’s?
    66%
    71.5%
    68%
    72.3%
    None
    Option D
    Solution:
    Ratio A:B=160:100
    Raise A=160*40/100=64=224
    Raise B=100*30//100=30=130.
    130 ………………….. 100
    94(224-130) …………….. ?==>72.3%
  3. Teacher took exam for English, average for the entire class was 80 marks. If we say that 10% of the students scored 95 marks and 20% scored 90 marks then calcualte average marks of the remaining students of the class.
    72
    75
    69
    78
    None
    Option B
    Solution:
    Lets assume that total number of students in class is 100 and required average be x.
    Then (10 * 95) + (20 * 90) + (70 * x) = (100 * 80)
    70x = 8000 – (950 + 1800) = 5250
    x = 75.
  4. A student scored 170 marks in subject 1. He scored 75% mark in subject 2 and x mark in subject 3. Maximum marks in each subject 200. The overall percentage mark of the student is 80%. How many mark did he score in Subject 3?
    175
    145
    170
    160
    None
    Option D
    Solution:
    Total mark=170+75% of 200+x
    =170+150+x.
    Over all %ge=80%
    Then 170+150+x=80% of 600[(3*200)] 320+x=480
    x=160.
  5. Two numbers are less than third number by 30% and 40% respectively. How much percent is the second number less than by the first
    13%
    15.5%
    14.2%
    16%
    None
    Option C
    Solution:
    Let the third number is x.
    then first number = (100-30)% of x
    = 70% of x = 7x/10
    Second number is (60x/100)=3x/5
    Difference = 7x/10 – 3x/5 = x/10
    So required percentage is, difference is what percent of first number
    7x/10…………….. 100
    x/10 ………………. ?==>100/7=14.2%.
  6. In a certain school, 10% of students are below 10 years of age. The number of students above 10 years of age is 2/3 of the number of students of 10 years of age which is 54. What is the total number of students in the school?
    100
    120
    130
    80
    None
    Option A
    Solution:
    Let the no of students be x.
    No of students above 10years=90% of x,
    90% of x= 54 + 2/3*54
    90/100x=90
    x=100.
  7. Two numbers A and B are such that the sum of 10% of A and 15% of B is two-third of the sum of 19% of A and 20% of B. Find the ratio of A : B.
    4:9
    9:4
    8:5
    5:8
    None
    Option D
    Solution:
    10% of A + 15% of B= 2/3(19% of A + 20% of B)
    10/100A+15/100B=2/3*19/100A+2/3*20/100B
    10/100A-2/3*19/100A=2/3*20/100B-15/100B
    (15A-19A)/150= (8B-9B)/60
    A:B=5:8.
  8. In an election between two candidates, one got 60% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 9000, the number of valid votes that the other candidate got, was
    2980
    3150
    2880
    3200
    None
    Option C
    Solution:
    Number of valid votes=80% of 9000=7200.
    Vote polled for Other candidate =(100-60) 40% of 7200
    =40/100*7200=2880.
  9. In a hotel, 50% had vegetarian lunch while 30% had non-vegetarian lunch and 20% had both type of lunch. If 120 people were present, how many did not eat either type of lunch ?
    48
    36
    42
    30
    None
    Option A
    Solution:
    Let A be Vegetarian and B be non-vegetarian
    n(A)=50/100*120=60
    n(B)=30/100*120=36
    n(both a and B)= 20/100*120=24
    n(either A or B)=60+36-24=72.
    So People who do no have either lunch were = 120 -72
    = 48.
  10. Shravan’s Mathematics test had 75 problems, 10 arithmetic, 30 algebra, 35 geometry problems. Although he answered 70% of arithmetic, 40% of arithmetic and 60% of geometry problems correctly, still he got less than 60% problems right. How many more questions he would have to answer more to get passed
    8
    5
    6
    10
    None
    Option B
    Solution:
    Number of questions attempted correctly = (70% of 10 + 40% of 30 + 60% of 35)
    = 7 + 12 + 21 = 40.
    Questions to be answered correctly for 60% = 60% of total questions
    = 60 % of 75 = 45.
    He would have to answer 45 – 40 = 5.



 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 6”

  1. AmRITa @ bank po

    No1&3 types nahi hote mam mujse

    1. jaga

      q3.total student 100 lo aur age ko x leke karo …

      1. AmRITa @ bank po

        Can u do it plz..

          1. AmRITa @ bank po

            Tyy

Leave a Comment