# Quant Sectional Test 4 for LIC AAO 2019 Prelim Exam

Hello Aspirants
We have come up with Sectional Tests for upcoming LIC AAO 2019 Prelim Exam. Practice the questions to ace the exam.

1. P and Q together started a business with investment of Rs.580 and Rs.x resp. If the profit share of Q is 75% more than that of P. Find the value of x.
Rs.1525
Rs.1440
Rs.1330
Rs.1015
Rs.1210
Option D
Let the profit share of P be Rs.y.
Profit share of Q = Rs.1.75y
Ratio of profit share of P and Q = y:1.75y = 4:7
Now,
580/x = 4/7
=>x = Rs.1015

2. Pipe A and pipe B can fill a tank together in (60/7) minutes. If pipe A is 33.33% more efficient than pipe B. Find the time taken by pipe A alone to fill the tank.
12 minutes
15 minutes
10 minutes
17 minutes
18 minutes
Option B
Let the efficiency of pipe B be 3x and pipe A be 4x.
Now,
1/3x+1/4x = 7/60
=>x = 5
Time taken by pipe A alone to fill the tank = 3x = 15 minutes

3. Arun took a loan of Rs. 1400 with simple interest for as many years as the rate of interest. If he paid Rs.686 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?
7%
8%
6%
9%
5%
Option A
Let rate = R% Then, Time, T = R years

P = Rs.1400
SI = Rs.686
SI= PRT/100
⇒686 = 1400 × R × R/100
⇒686=14 R^2
⇒R=7%

4. A man sold two books, one at a loss of 10% and other at a gain of 25%. If the cost price of each book is same. Find the overall profit or loss percentage in this transaction.
8.5%
6.9%
8.1%
6.6%
7.5%
Option E
Let the CP of each book be Rs.x.
SP of both the books together = 0.9x+1.25x = Rs.2.15x
CP of both books together Rs.2x
Required profit % = (0.15x/2x)*100 = 7.5%

5. A bag contains 8 pink balls and 3 white balls. Three balls are randomly selected. Find the number of ways in which atleast 2 white balls are selected.
29 ways
20 ways
25 ways
30 ways
22 ways
Option C
Required number of ways = 3C2*8C1 + 3C3 = 25 ways

6. Directions(6-10): Answer the following questions based on the given information.
The table shows the percentage distribution of the number of people who like different fruits and one person like only one fruit.
Total number of people who like different fruits = 7500 7. The number of people who like Apples like only one out of Apple juice and Apple shakes. The number of people who like Apple juice and Apple shakes are in the ratio of 5:4 resp. Find the number of people who like Apple juice.
2000
1000
5000
3000
6000
Option B
Required number of people who like Apple juice = (5/9)*1800 = 1000

8. Find the ratio of the number of people who like Raspberry to the number of people who like Jackfruit.
8:7
3:4
2:3
7:5
2:1
Option C
Required ratio = 900:1350 = 2:3

9. Number of people who like Jackfruit is how much more than the number of people who like Raspberry ?
545
440
320
450
400
Option D
Required Difference = (1350 – 900) = 450

10. Number of people who like Apple is what percentage more or less than the number of people who like Banana?
20%
30%
40%
60%
50%
Option E
Required% = [(1800-1200)]/1200*100 = 50%

11. Find the average number of people who like Banana and Raspberry taken together.
777
800
950
1050
1210
Option D
Average = (1200+900)/2 = 1050

12. Directions(11-15): Answer the questions based on following given below.
The graph given below shows the percentage distribution of the number of pencils manufactured by five different companies in 2010. If the cost of manufacturing a Camlin pencil is Rs.1.2. The total amount spent to manufacture Camlin pencils in 2010is Rs.1296. 13. Number of pencils manufactured by Camlin and Pringle in 2011 is 30% and 20% resp. more than teh previous year resp. Find the difference between the number of pencils manufactured by Camlin in 2011 and number of pencils manufactured by Pringle in 2011.
30
40
36
28
44
Option C
Number of camlin pencils manufactured in 2010 = 1296/1.20 = 1080
Total number of pencils manufactured by all the five companies together in 2010 = 1080/0.18 = 6000
Number of pencils manufactured by Camlin in 2011 = 1.30*1080 = 1404
Number of pencils manufactured by Pringle in 2011 = 1.20*1140 = 1368
Required Difference = 1404 – 1368 = 36

14. What is the ratio of the number of pencils manufactured by Camlin and Apsara together in 2010 to the total number of pencils manufactured by Natraj and Classmate together in 2010?
5:6
8:7
2:3
1:2
5:4
Option E
Number of camlin pencils manufactured in 2010 = 1296/1.20 = 1080
Total number of pencils manufactured by all the five companies together in 2010 = 1080/0.18 = 6000
Required ratio = 2700:2160 = 5:4

15. What is the total number of pencils manufactured by Camlin and Classmate together in 2010?
1500
1700
1800
1600
1900
Option C
Number of camlin pencils manufactured in 2010 = 1296/1.20 = 1080
Total number of pencils manufactured by all the five companies together in 2010 = 1080/0.18 = 6000
Number of pencils manufactured by Camlin and Classmate =1080+720 = 1800

16. What is the average number of pencils manufactured by Natraj, Apsara and Pringle in 2010?
1500
1400
1600
1300
1200
Option B
Number of camlin pencils manufactured in 2010 = 1296/1.20 = 1080
Total number of pencils manufactured by all the five companies together in 2010 = 1080/0.18 = 6000
Average number of pencils = (1440+1620+1140)/3 = 1400

17. If Natraj sold 75% of the pencil manufactured by it in 2010 at the rate Rs. 2.50 per pencil. Find the revenue generated by Natraj in 2010 by selling pencils.
Rs.2700
Rs.2000
Rs.2500
Rs.2200
Rs.2800
Option A
Number of camlin pencils manufactured in 2010 = 1296/1.20 = 1080
Total number of pencils manufactured by all the five companies together in 2015 = 1080/0.18 = 6000
Number of pencils sold by Natraj in 2010 = 0.75*1440 = 1080
Revenue generated by Natraj in 2010 = 100*2.5 = Rs.2700

18. Directions(16-20): Find the missing term ‘?’ of the following series.

19. 24,11,10,14,27,?
53.4
71.4
58.7
66.5
62.2
Option D
*0.5-1
*1-1
*1.5-1
*2-1
*2.5-1
? = 66.5

20. 13,15,20,30,?,73
32
40
47
50
38
Option C
Difference of difference = 3,5,7,9
? = 47

21. 14,7,7,14,56,?
422
387
400
448
395
Option D
*0.5
*1
*2
*4
*8
? = 448

22. 24,31,43,60,82,?
99
86
112
109
97
Option D
+7,+12,+17,+22,+27
? = 109

23. 9,13,21,37,?,133
74
69
50
60
72
Option B
+4,+8,+16,+32,+64
? = 69

24. Directions(21-25):
Compare both the equations and choose a correct option.

25. I.2x^2 + 13x + 20 = 0
II.3y^2 – y -10 = 0
y >= x
y > x
x > y
No relation
x >= y
Option B
I.2x^2 + 13x + 20 = 0
=>2x^2 + 8x + 5x + 20 = 0
=>(2x+5)(x+4) = 0
=>x= -2.5,-4
II.3y^2 – y -10 = 0
=>3y^2 – 6y + 5y – 10 = 0
=>(3y+5)(y -2) = 0
=>y = -1.66,2
y > x

26. I.4x^2 – 2x – 12 = 0
II.y^2 – 9y + 20 = 0
x > y
No relation
x >= y
y > x
y >= x
Option D
I.4x^2 – 2x – 12 = 0
=>4x^2 – 8x + 6x – 12 = 0
=>(4x+6)(x-2) = 0
=>x = -1.5,2
II.y^2 – 9y + 20 = 0
=>(y-4)(y-5) = 0
=>y = 4,5
y>x

27. I.x^2 – 3x – 28 = 0
II.y^2 – y – 72 = 0
No relation
x >= y
x > y
y >= x
y > x
Option A
I.x^2 – 3x – 28 = 0
=>x^2 – 7x + 4x – 28 = 0
=>(x+4)(x-7) = 0
=>x = 7,-4
II.y^2 – y – 72 = 0
=>y^2 + 9y – 8y – 72 = 0
=>(y+8)(y-9) = 0
=>y = -8,9
No relation

28. I.2x^2 – 6x – 36 = 0
II.3y^2 + 24y + 45 = 0
y > x
y >= x
x >= y
No relation
x > y
Option C
I.2x^2 – 6x – 36 = 0
=>2x^2 – 12x + 6x – 36 = 0
=>(2x+6)(x-6) = 0
=>x= -3,6
II.3y^2 + 24y + 45 = 0
=>3y^2 + 9y + 15y + 45 = 0
=>(3y+15)(y+3) = 0
=>y = -5,-3
x>=y

29. I.9x+8y = 4+5x+13y
II.5x – 4y = 2 + 2x
x >= y
y > x
y >= x
x > y
No relation
Option D
I.9x+8y = 4+5x+13y
=>4x -5y = 4 – (1)
II.5x – 4y = 2 + 2x
3x – 2y = 2 – (2)
Solve both the equations, we get
x = 6
y = 4
x > y

30. Directions(26-35): What will be the approximate value of the following questions.

31. 54.97% of 800 + 32.89*4 – 396.12 /17.91 = ?
488
450
500
550
620
Option D
54.97% of 800 + 32.89*4 – 396.12 /17.91 = ?
=>55% of 800 + 33*4 – 396/18 = ?
=>440+132 – 22 = ?
=>? = 550

32. 19^2 + (1024)^1/2 – 256 – 9*7 = ?
66
70
58
74
82
Option D
19^2 + (1024)^1/2 – 256 – 9*7 = ?
=>361 + 32 – 256 -63 = ?
=>? = 74

33. 35% of √3136 x 5 = ? + 54
50
48
36
30
44
Option E
35% of √3136 x 5 = ? + 54
=>(65/100)*56*5 = ? + 54
=>98 – 54 = 44

34. √7396 x √1296 ÷ √676 = ?
125
119
115
108
110
Option B
√7396 x √1296 ÷ √676 = ?
=>86 x 36 ÷ 26 = 119

35. (23.1)^2 + (48.6)^2 – (39.8)^2 = 163.84 + ?
1440
1525
1148
1384
1220
Option C
(23.1)^2 + (48.6)^2 – (39.8)^2 = 163.84 + ?
=>533.61 + 2361.96 – 1584.04 = 163.84 + ?
=>1311.53 – 163.84 = 1147.69 ==1148

36. (441)^1/2 + (169)^1/2 – 14.04^2 + 207.89 = ?
35
33
40
42
46
Option E
(441)^1/2 + (169)^1/2 – 14.04^2 + 207.89 = ?
=>21 + 13 – 196 + 208 = ?
=>? = 46

37. 44.97 + 310.08 + 9.13 *4.89 =?^2
20
10
30
50
40
Option A
44.97 + 310.08 + 9.13 *4.89 =?^2
=>45 + 310 + 9*5 = ?^2
=>? = 20

38. 348/29 + 24*9 – 211 = ?
11
19
15
17
13
Option D
348/29 + 24*9 – 211 = ?
=>12+216 = ? + 211
=>? = 17

39. 1226 + 3*13 = ? + 1690 – 1864 + 903
490
486
520
475
536
Option E
1226 + 3*13 = ? + 1690 – 1864 + 903
=>1226 + 39 = ?+ 729
=>? = 536

40. 80% of 310 – 24% of 350 = (?)^1/2 + 13^2
21
25
20
26
28
Option B
80% of 310 – 24% of 350 = (?)^1/2 + 13^2
=>248 – 84 = (?)^1/2 + 169
=>? = 25