Quant Test for IBPS Clerk 2018 Main Exam Set – 15

Directions(1-5): Find the odd one out from the following series.

  1. 17,18,37,114,449,2246
    449
    114
    18
    17
    2246
    Option B
    *1+1
    *2+1
    *3+1
    *4+1
    *5+1
    112 should be in place of 114.

     

  2. 29,30,34,61,77,204
    29
    34
    30
    204
    61
    Option D
    +1^3
    +2^2
    +3^3
    +4^2
    +5^3
    202 should be in place of 204.

     

  3. 13,22,40,67,101,148
    101
    22
    67
    148
    40
    Option A
    +9*1
    +9*2
    +9*3
    +9*4
    +9*5
    103 should be in place of 101.

     

  4. 13,14,16,22,48,166
    16
    48
    22
    14
    13
    Option B
    +1!
    +2!
    +3!
    +4!
    +5!
    46 should be in place of 48.

     

  5. 21,44,75,104,141,182
    141
    75
    44
    21
    140
    Option B
    +23,+29,+31,+37,+41
    73 should be in place of 75.

     

  6. Monthly income of A is 25% more than the monthly income of B. Monthly savings of A and B are in the ratio 3:2 respectively. Find the monthly income of A if the monthly expenditures of B and A are Rs.19,000 and Rs.22,500 respectively.
    Rs.15,000
    Rs.35,000
    Rs.21,000
    Rs.30,000
    Rs.33,000
    Option D
    Let the monthly income of B be Rs.x.
    The monthly income of A = 1.25*x = Rs.1.25x
    Now, (1.25x – 22500)/(x-19000) = 3/2
    => 2.5x – 45000 = 3x – 57000
    => x = 24000
    Monthly income of A = 1.25*24000 = Rs.30,000

     

  7. 85% of the population of Kangra is registered in voters list. 25% of the registered voters didn’t cast their votes. 10% of the cast votes are invalid. The winning candidate got 55% of the valid votes and won by 4131 votes. Find the population of Kangra.
    81,000
    66,000
    72,000
    70,000
    78,000
    Option C
    Let the population be Kangra be x.
    Number of cast votes = 0.75*0.85x = 0.6375x
    Number of valid votes = 0.90*0.6375x = 0.57375x
    Now, 0.10*0.57375x = 4131
    => x = 72,000

     

  8. Average age of a class of 36 students is 17 years. Average age of the class in increased by two years if the age of the class teacher and the Principal is included. Age of the principal is x% more than the age of the class teacher. Find the value of x if the age of the Principal is 10 years more than the age of the class teacher.
    17%
    15%
    20%
    25%
    10%
    Option C
    Sum of the ages of students = 36*17 = 612 years
    Sum of the ages of students, Principal and class teacher = 38*19 = 722 years
    Let the age of the class teacher be y years.
    Age of Principal = y+10 years
    Now, 612+y+y+10 = 722
    =>2y = 100
    => y = 50
    The value of x = (60-50)/50*100 = 20%

     

  9. A,B and C started a business with initial investments in the ratio 5:4:9 resp. After one year, A,B and C made additional investments in the ratio 6:13:19 resp. Find the profit share of C out of the total profit of Rs.4410 after two years.
    Rs.2800
    Rs.2550
    Rs.2150
    Rs.2205
    Rs.2000
    Option D
    Let the initial investments made by A,B and C are Rs. 5x, Rs.4x and Rs. 9x resp.
    Let the additional investments of A,B and C are Rs. 6y, Rs.13y and Rs.19y resp.
    Ratio of their investments = 5x+5x+6y:4x+4x+13y:9x+9x+19y
    Profit share of C = [(18x+19y)/(36x+38y)]*4410 = Rs.2205

     

  10. A,B and C alone can do a certain peice of work in 25,28 and 35 days respectively. All of them started working together but after 5 days A left the job and 8 days before the completion of the work C alos left. In how many days, the work is completed.
    10 days
    14 days
    19 days
    9 days
    16 days
    Option E
    Total work (25,28 and 35) = 700 units
    Amount of work done by A,B and C together in 5 days = 5*(28+25+20) = 365 units
    Amount of work done by B alone in 8 days = 25*8 = 200 units
    Amount of work done by B and C together in the middle = 700 – 365 – 200 = 135 units
    Time taken by B and C to complete 135 units work = 135/(20+25) = 3 days
    So, total time taken to complete the work = (5+8+3) = 16 days

     


Related posts

Leave a Comment