Quant Test for IBPS Clerk 2018 Main Exam Set – 2

Directions(1-3): From the following questions choose a correct option.

  1. Quantity I : A shopkeeper bought 24 bulbs and 18 switches for Rs. 504. But later he found that 3 bulbs and 2 switches were defective so he could not sell them. If he sold all the non-defective bulbs and switches at a profit of 20% and 25% resp. Then the total profit earned in the whole transaction is Rs. 34. Find the cost price of 10 bulbs and 7 switches for the shopkeeper.
    Quantity II: A shopkeeper sells an article at a profit of 20% and he offers a total discount of Rs. 30 on the marked price of the article. If the article was marked 35% above the cost price find the cost price.

    Quantity I >= Quantity II
    Quantity I = Quantity II or No relation.
    Quantity I < Quantity II
    Quantity I > Quantity II
    Quantity I =< Quantity II
    Option D
    From I:
    Let the CP of each bulb Rs. x.
    And the CP of each switch be Rs.y.
    24x + 18y = 504 —–(1)
    Total SP of all the non-defective items = 504+34 =Rs. 538
    21*1.2x + 16*1.25y = 538 —-(2)
    solving both the equations, we get x = Rs. 15 and y = Rs. 8
    CP of 10 bulbs and 7 switches = 10*15+8*7 = Rs. 206
    From II:
    Let CP be Rs.x
    MP = Rs. 1.35x 1.35x – 30 = 1.2x
    x = 30/0.15 = Rs. 200
    Quantity I > Quantity II

     

  2. Quantity I: Find the volume of a sphere , if its radius is 3 cm more than the radius of a hemisphere whose total surface area is 324 cm^2 more than the curved surface area of the cone of height 12 cm and radius 9 cm.
    Quantity II: If the height of the cylinder is 3 cm more than its radius and curved surface area of the cylinder is 1080 cm^2 then find the volume of the cylinder.

    Quantity I =< Quantity II
    Quantity I >= Quantity II
    Quantity I = Quantity II or No relation.
    Quantity I > Quantity II
    Quantity I < Quantity II
    Option D
    From I:
    Slant Height, L = (12^2 + 9^2)^1/2 = 15 cm
    CSA = pi*r*L = 3*9*15 = 405 cm^2
    TSA of the hemisphere = 405+324 = 729 cm^2
    3*pi*r^2 = 729 => r = 9 cm
    Radius of sphere = 9+3 = 12 cm
    Volume of the sphere = 4/3*pi*12^3 = 6912 cm^3
    From II: Radius be x cm and height of the cylinder = (x+3) cm 2*pi*x*(x+3) = 1080
    => 6x(x+3) = 1080
    => x^2 +3x – 180 = 0
    => x = 12 , – 15
    Height = 12+3 = 15
    Volume of the cylinder = pi*12*12*15 = 6480 cm^3
    Quantity I> Quantity II

     

  3. Quantity I: Sita and Gita are assigned to complete a task. Sita alone takes 30 hours to complete the task and Gita is 50% more efficient than Sita. Both started the work together but after 6 hours Gita left the work and Sita joined by Puja who alone can complete the work in 15 hours. Find out the overall time taken to complete the work.
    Quantity II: If 15 men and 12 women together can complete the whole work in 12 hours, while 10 men and 4 women together can complete the same task in 21 hours, then find the time taken by 15 men and 10 women to complete the same work.

    Quantity I =< Quantity II
    Quantity I >= Quantity II
    Quantity I > Quantity II
    Quantity I = Quantity II or No relation.
    Quantity I < Quantity II
    Option E
    From I: LCM (30,20 and 15) = 60 units
    Number of units of work completed by Sita , Gita and Puja in one hour = 2 , 3 and 4 units resp.
    Let x be the more number of hours were required to complete the work after Gita left
    5*6+6*x = 60
    => x =5
    So, task completed in 11 hours (5+6).
    From II: Total work = (15M+12W)*12 = (10M+4W)*21
    => M = 2W
    Let the required number of days be x.
    (10M+4W)*21 = (15M+10W)*x
    => x = 12.6 hours
    Quantiy II> Quantity I

     

  4. What is the rate of interest p.c.p.a.? Statements: 1.Difference between the compound interest and simple interest earned two years on the amount invested is Rs.100/- 2.The amount becomes Rs.19500/- in the three years on simple interest. 3.Simple interest accrued in two years on the same amount at the same rate of interest is Rs.3000/-
    Any two of the three.
    Only 2 and 3.
    All 1,2 and 3.
    Any two of the three.
    Insufficient Data.
    Option B
    Only 2 and 3

     

  5. How much did Sohil get as profit at the year-end in the business done by Animesh, Sohil and Akhilesh?
    Statements:
    1.Akhilesh invested Rs.8000/- for nine months, his profit was 3/2 times that of Sohil’s and his investment was 4 times that of Animesh.
    2.Animesh and Sohil invested for one year and in the proportion 1:2 respectively.
    3.The three together got Rs.1000/- as profit at the year end.

    1, 2 and 3 together not sufficient
    None of these
    Only 1 and 2 together are sufficient
    1,2 and 3 together are not necessary
    Only 1 and 3 together are sufficient
    Option A
    1, 2 and 3 together not sufficient.

     

  6. Directions(6-10):The following pie-chart shows the distribution of the number of cars of different models produced by a Company in 2008 and 2013.


    Total cars in the year 2008 = 32000

    Total cars in the year 2013 = 60000

  7. The number of cars of Model G in the year 2013 is what percentage more than the number of same-model cars in 2008? (approximate value)
    18%
    15%
    17%
    10%
    13%
    Option C
    Required % = [6000-5120]/5120*100 = 17%

     

  8. The number of cars of Model D in the year 2013 is what percentage of the number of Model C cars in the year 2008?
    99.05%
    125.00%
    115.12%
    131.25%
    111.88%
    Option D
    Car D-2013 = 0.14 × 60000 = 8400
    Car C-2008 = 0.20 × 32000 = 6400
    Required % = 8400/6400*100 = 131.25%

     

  9. What is the ratio of the number of cars of model F in the year 2008 to the number of cars of model H in the year 2013?
    11 : 40
    18 : 45
    10 : 47
    14 : 45
    13 : 40
    Option D
    Ratio = (0.14*32000)/(0.24*60000) = 14 : 45

     

  10. What is the percentage increase in number of Model A cars produced by the company from 2008 to year 2013?
    133%
    115%
    110%
    105%
    125%
    Option E
    Car A-2008 = 10/100*32000 = 3200
    Car A-2013 = 20/100*60000 = 7200
    %rise = [7200-3200]/3200*100 = 125%

     

  11. What is the central angle made by cars of model D,E and F in the year 2008?
    125 Deg.
    150 Deg.
    120 Deg.
    148 Deg.
    111 Deg.
    Option D
    Central angle = (12 + 15 + 14) × 360/100
    = 41 3.6 = 147.6 Deg. == 148 Deg.

     


Related posts

Leave a Comment