# Quant Test for IBPS Clerk 2018 Main Exam Set – 22

Directions(1-5): What is the approximate value of question mark “?” in the following questions.

1. (? + 9.97) × 12.8 = 20.12% of 1319.97
8
10
12
18
6
Option B
(? + 9.97) × 12.8 = 20.12% of 1319.97
=>20% of 1320 = 264
=>264/13= 20
=>20-10==10

2. ? % of 179.99 = [(24.02)^2 + (17.98)^2]^1/2 + 60% of 659.98
220
200
238
225
222
Option C
? % of 179.99 = [(24.02)^2 + (17.98)^2]^1/2 + 60% of 659.98
=>? % of 179.99 = 30+400
=>?= 43000/180
=>?= 238

3. 339.99/? = (143.99)^1/2 + (64.01)^1/2
10
15
13
17
11
Option D
339.99/? = (143.99)^1/2 + (64.01)^1/2
=>?=340/(12+8)=17

4. 34.02% of 550.09 + ? = 297.07 + (728.95)^1/2
115
120
128
130
137
Option E
34.02% of 550.09 + ? = 297.07 + (728.95)^1/2
=>34*5.5 + x =297 + 27
=>187+ x =297 + 27
=>x=137

5. 2^? = 32. 01 ÷ 128.01 × 1023.99 ÷ 7.99
32
24
22
25
20
Option A
2^? = 32. 01 ÷ 128.01 × 1023.99 ÷ 7.99
=> 2^? = 32. 01 ÷ 128.01 × 1023.99 ÷ 7.99
=>2^? = 32. 01 ÷ 128.01 × 1023.99 ÷ 7.99
=> (32/128)*(1024/8)
=> (1/4)*(128) = 32
=>2^5 = 32

6. Upstream speed of the boat is 20% less than the downstream speed of the boat. If the boat can cover 90 km is still water in 4 hours, then find the time taken by the boat to cover 120 km downstream and 125 km downstream.
12 hrs.
18 hrs.
14 hrs.
11 hrs.
10 hrs.
Option D
Speed of the boat in still water = 90/4 = 22.5 km/hr.
Let the speed of the stream = x km/hr.
Now, 0.80*(22.5+x) = 22.5 – x
=> x = 2.5
Upstream speed of the boat = 22.5 – 2.5 = 20 km/hr.
Downstream speed of the boat = 22.5+2.5 = 25 km/hr.
Time taken by boat to cover 120 km upstream and 125 km downstream
= 120/20+125/25 = 6+5 = 11 hrs.

7. Train A of length 120 m can cross a platform of length 240 m in 18 second. The ratio of speed of train A and train B is 4:5. Then find the length of the train B if train B can cross a pole in 12 seconds.
315 m
220 m
350 m
280 m
300 m
Option E
Let speed of train A be x. x*18 = 360
=>x = 20 m/s
speed of B = 25 m/s
Length of train B = 25*12 = 300 m

8. Amit had certain number of toffees with him. He gave 2/15,2/7 and 1/6 of the toffees to Abhishek, Vishal and Govind respectively. Now Amit is left with only 522 toffees. Find the total number of toffees received by Abhishek.
168
122
150
147
130
Option A
Let the total number of toffees Amit had be x.
Number of toffees given to Abhishek, Vishal and Govind = 2x/15, 2x/7 and x/6 resp.
Number of toffees left with Amit = x – 2x/15 – 2x/7 – x/6 = 522
=> x = 1260
Number of toffees given to Abhishek = (1260*2)/15 = 168

9. Sum of volume of cylinder and volume of cone is 2190π cm^2 & height of both cylinder and cone is same i.e, 10 cm. if radius of cone is 15 cm find the ratio of radius of cylinder to radius of cone?
7:4
2:1
4:5
2:3
4:7
Option C
Let r , h be the dimensions of cylinder
And R , H be the dimensions of the cone
ATQ
h=H=10
πr2+ R^2h = 2190
r =12 R=15
Therefore, r:R = 4:5

10. In a box there are 6 blue ball, X red balls & 10 green balls. Probability of choosing one red ball from the given box is 1/3 , then find the sum of red and blue balls in the box?
12
10
16
14
18
Option D
Probability of choosing one red ball from the given box
= X/(6+X+10) = 1/3
=>2X = 16
=>X = 8
Sum of red and blue ball=8+6=14