**Directions(1-5):** The given bar graph shows the percentage distribution of number of people living in different blocks of a society of 1600 residents.

Number of residents in a block = Number of (males and females) in that block

- Find the average number of residents living in Block D and Block E taken together.
222198272220200Option C

Required average = (256+288)/2 = 272 - Number of residents living in Block E is what percentage more or less than the number of residents living in Block B of society ?
20%28%18%30%25%Option E

Required% = (384-288)/384*100 = 25% - If the ratio of the number of males in Block B to the number of males in Block C is 6:5, and number of females in Block B is equal to the number of females in Block C, then find the number of females in Block B.
192155180161188Option A

Let the number of Block B and the number of males in Block C be 6x and 5x resp. 6x – 5x = 384 – 352

=> x = 32

The number of males in Block B = 6*32 = 192

Required number of females in Block B = 384 – 192 = 192 - If the ratio of number of males to females living in Block C is 6:5 and Block A is 3:2, resp. find the ratio of the number of males in Block A to the number of males in Block C.
2:51:14:71:25:3Option B

Number of males in Block C = (6/11)*352 = 192

Number of males in Block A = (3/5)*320 = 192

Required ratio = 1:1 - Find the difference between the number of residents living in Block C and the number of residents living in Block E.
6255676460Option D

Required difference = 352 – 288 = 64 - The quantity of gold sold by Lira jewellers is what percent more or less than the quantity of gold sold by Senco jewellers.
30%27%29%20%25%Option E

Required% = [(1200 -960)/960]*100 = 25% - Find the ratio of the quantity of gold sold by Senco jewellers to the quantity of gold sold by Tanishq jewellers.
5:12:33:76:54:3Option D

Required ratio = 960:800 = 6:5 - If the quantity of gold sold by Tanishq jewellers in 2019 increased by 25% with respect to 2018, find the quantity of gold sold by Tanishq jewellers in 2018.
636 g555 g700 g640 g600 gOption D

Required quantity in 2018 = 800/1.25 = 640 g - Find the average quantity of gold sold by Lira Jewellers and AP jewellers taken together.
777 g665 g780 g800 g770 gOption D

Required Average = (1200+400)/2 = 800 g - Find the difference between the quantity of gold sold by PC jewellers and quantity of gold sold by Tanishq jewellers.
150 g170 g160 g100 g140 gOption C

Let the gold sold by different jewellers of Lakshmi Market be x.

Now, 16% of x = 640

=> x = 4000 g = 4 kg

Required difference = 800 – 640

= 160 g

**Directions(6-10):** Answer the following questions based on the information given below:

The given chart shows the percentage distribution of the quantity of gold sold by different jewellers of Lakshmi Market of a town on this New Year 2019.

Quantity of gold sold by PC Jewellers = 640 Gram