Quant Test for IBPS Clerk 2018 Main Exam Set – 24

Directions(1-5): The given pie-chart shows the percentage distribution of renewable energy production by different sources in India in 2016. Total energy production in 2016 was 25000 MW.

  1. N is a quantity defined as the difference between Renewable Energy production by Solar Energy and Wind Energy. What is the value of (N+1000)^1/2 ?
    30
    40
    20
    60
    50
    Option E
    N = 6000 – 4500 = 1500 (N+1000)^1/2 = (2500)^1/2 = 50

     

  2. The energy production by Biomass is what percentage more or less than the energy production by Geothermal Energy in 2016 in India?
    90%
    70%
    60%
    80%
    50%
    Option C
    Required% = [(4000-2500)/2500]*100 = 60%

     

  3. Find the ratio of total energy production by Solar Energy and Biomass taken together to the energy production of Hydroelectric Energy.
    7:9
    1:2
    2:7
    5:4
    2:3
    Option D
    Required ratio = (6000+4000):8000 = 5:4

     

  4. Find the average of production of Wind Energy, Biomass and Hydroelectric Energy in India in 2016.
    6200 MW
    4000 MW
    3300 MW
    5000 MW
    5500 MW
    Option E
    Required average = (4500+4000+8000)/3 = 5500 MW

     

  5. If India had decided to increase its Solar Energy production by 25% in 2017 as compared to 2016 then the Solar Energy production in 2017 will be what percent more or less than the Hydroelectric Energy production in 2016?
    6.25%
    5.12%
    3.50%
    4.44%
    5.05%
    Option A
    Solar Energy production in 2017 in India = 6000*1.25
    = 7500 MW
    Required% = [(8000-7500)/7500]*100 = 6.25%

     

  6. Directions(6-10): The table below represents the income and expenditure of five different families. It also shows the ratio of the total monthly income to the monthly savings of each family.
    Average monthly income of each member of the family = Sum of the incomes of salaried members/total members of family.
    Income = Expenditure + Savings

  7. If the monthly income of a salaried member of family D is Rs.28000, then find the average monthly income of the remaining salaried members of the same family.
    Rs.17000
    Rs.121000
    Rs.16200
    Rs.12500
    Rs.10000
    Option A
    Number of salaried members in family D = 3-1 = 2
    Monthly income of remaining member of family D = 45000 – 28000 = Rs.17000
    Required average monthly income = Rs.17000

     

  8. Find the average of the income of family C,D and E combined.
    Rs.55000
    Rs.59000
    Rs.48000
    Rs.61000
    Rs.50000
    Option B
    Required average = (72000+45000+60000)/3 = Rs.59000

     

  9. Find the difference between the monthly expenditure of family A and of family B.
    Rs.8000
    Rs.7000
    Rs.7500
    Rs.6600
    Rs.8100
    Option C
    Required difference = 39500 – 32000 = Rs.7500

     

  10. Find the ratio of the monthly savings of family D to that of family E.
    1:2
    9:8
    5:7
    4:5
    2:3
    Option D
    Required ratio = 10000:12500 = 4:5

     

  11. Find the average income of each of the salaried members of the family C.
    Rs.12000
    Rs.15000
    Rs.17000
    Rs.16000
    Rs.18000
    Option E
    Number of salaried members of the family C = 6 – 2 = 4
    Required average expenditure = 72000/4 = Rs.18000

     


Related posts

Leave a Comment