Quant Test for IBPS Clerk 2018 Main Exam Set – 3

Directions(1-5): Find the missing term of the following series.

  1. 13,14,23,?,97,178
    32
    44
    40
    36
    48
    Option E
    +1^2
    +3^2
    +5^2
    +7^2
    +9^2
    ? = 48

     

  2. 92,86,77,65,50,?
    35
    20
    32
    41
    50
    Option C
    -6,-9,-12,-15,-18
    ? =32

     

  3. 15,17,22,31,45,?
    65
    47
    60
    58
    52
    Option A
    +2,+5,+9,+14,+20
    ? = 65

     

  4. 8,10,?,73,297,1491
    18
    23
    10
    14
    27
    Option B
    *1+2
    *2+3
    *3+4
    *4+5
    *5+6
    ? =23

     

  5. 7,13,25,?,67,97
    37
    35
    43
    29
    30
    Option C
    +6*1
    +6*2
    +6*3
    +6*4
    +6*5
    ? = 43

     

  6. Directions(6-10): The graph given below shows the time taken by 7 people to complete the given respective percentage of the same work i.e. A alone can complete 30% of the work in 15 days.

  7. B and C started working together but after 8 days B is replaced by G. Now after 12 more days C is also replaced by F. For how many days F and G worked together till the work got completed?
    11(4/97) days
    25(4/81) days
    20(1/93) days
    22(3/91) days
    20(4/91) days
    Option E
    Time taken by B,C,F and G alone to complete the work resp. = 64,52,128 and 96 days Total work = LCM (64,52,96 and 128) = 4992 units Amount of work done alone by B and C in 8 days = (78+96)*8 = 1392 days Amount of work done alone by C and G in 12 days = (96+52)*12 =1776 days Remaining work = 4992 – 1392 – 1776 = 1824 days Time taken by F and G to complete these 1824 units of work = 1824 /(39+52) = 20(4/91) days

     

  8. B,F and G started working together but after 8 days F left the job and the remaining work is done by B and G together. In overall how many days does the work get completed ?
    25
    36
    15
    40
    22
    Option B
    Time taken by B,F and G alone to complete the work resp. = 64 , 128 and 96 days
    Total work = LCM (64,96 and 128) =384 units
    Amount of work done alone by B,F and G in 8 days = (6+3+4)*8 = 104 units
    Remaining work = 384 – 104 = 280 units
    Time taken by B and G to complete the remaining work = 280/(6+4) = 28 days
    Total time taken to complete the work = 28+ 8 = 36 days

     

  9. C is 25% less efficient than X and Y is 25% more efficient than D. X and Y started working together but after 11 days Y left the job and the remaining work is done by X alone. In overall how many days the work is completed .
    31(15/56) days
    33(19/50) days
    31(19/42) days
    31(19/56) days
    30(12/56) days
    Option D
    Time taken by C and D alone to complete the work
    = 26/0.5(52 days) and 42/0.60(70 days)
    Time taken by X and Y alone to complete the work = 52*0.75 (39 days) and 70/1.25 (56 days)
    Total work = LCM(39 and 56) = 2184 units
    Amount of work done alone by X and Y in 11 days = (56+39)*11 = 1045 units
    Remaining work = 2184 – 1045 = 1139 units
    Time taken by X to complete these 1139 units of work = 1139/56 = 20(19/56) days
    Time taken to complete the work = 11 + 20(19/56) = 31(19/56) days

     

  10. In how many days the work gets completed if A and D worked on alternate days, starting with D?
    40(2/3) days
    44(2/9) days
    58(2/5) days
    51(3/5) days
    50(2/7) days
    Option C
    Time taken by A and D alone to complete the work resp.
    = 15/0.30(50 days) and 42/0.60(70 days)
    Total work = LCM(50 and 70) = 350 units
    Amount of work done by A and D in two alternate days = 7+5 = 12 units
    Amount of work done in 58 days = 58/2*12 = 348 units
    Remaining work = 350 -348 = 2 units
    Time taken by D to complete these two units of work = 2/5
    Total time taken = 58(2/5) days

     

  11. What is the time taken by B,C,E and F to complete the work when they are working together?
    17(571/840) days
    10(577/807) days
    15(495/822) days
    17(577/847) days
    10(514/801) days
    Option D
    Time taken by B,C, E and F alone to complete the work resp.
    = 48/0.75(64 days) , 26/0.5 (52 days), 18/0.25(72 days) and 48/0.375(128 days)
    Total work = LCM (64,52,72,128) = 14976 days
    Amount of work done by B,C,E and F in one day resp.
    = 234 units + 288 units+ 208 units+ 117 units = 847 units
    Time taken to complete the work = 14976/847
    = 17(577/847) days

     


Related posts

Leave a Comment