Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 02

Directions(1-5): Find the odd number of the following series.

  1. 21,39,73,137,237,381
    137
    73
    39
    21
    237
    Option C
    +4^2
    +6^2
    +8^2
    +10^2
    +12^2
    37 should be in place of 39.

     

  2. 68,75,98,117,173,285
    98
    173
    68
    117
    75
    Option A
    +7
    +14
    +28
    +56
    +112
    89 should be in place of 98.

     

  3. 52,45,64,31,80,17
    80
    31
    17
    64
    52
    Option D
    -7*1
    +7*3
    -7*5
    +7*7
    -7*9
    66 should be in place of 64.

     

  4. 4320,720,72,36,12,6
    720
    12
    36
    6
    72
    Option E
    /6
    /5
    /4
    /3
    /2
    144 should be in place of 72.

     

  5. 7,35,32,160,157,795
    160
    795
    7
    35
    32
    Option B
    *5
    -3
    *5
    -3
    *5
    785 should be in place of 795.

     

  6. A man deposited 65% of his salary in a scheme which offers simple interest at therate of 7% per annum. If the interest earned by him after 3 years is Rs. 5733. Find his salary.
    Rs. 40000
    Rs. 39000
    Rs. 48000
    Rs. 42000
    Rs. 55000
    Option D
    Let salary be Rs. X.
    Amount deposited on scheme = Rs. 0.65x
    Now, 0.65x*7*3/100 = 5733
    =>x = Rs. 42000

     

  7. The age of Radha and Ravina is in the ratio of 12:13 resp. If Ritisha’s age is 23 years who is one year younger than Radha , find the age of Ravina.
    32 years
    22 years
    26 years
    18 years
    20 years
    Option C
    Age of Radha = 23 + 1 = 24 years
    Age of Ravina = 13/12*24 = 26 years

     

  8. The average run scored by a batsman in 14 innings is 42.5 runs. If the overall average runs scored by the batsman in 15 innings decreases by 0.5 runs when he played the 15th innings , find the runs scored by the batsman in the 15th inning.
    35 runs
    33 runs
    21 runs
    30 runs
    25 runs
    Option A
    Total runs scored by the batsman in 14th innings
    = 42.5*14 = 595 runs
    Total runs scored in 15th innings = 42*15 = 630 runs
    Runs scored by batsman in 15th innings = 630 – 595 = 35 runs

     

  9. A and B started a business with investment of Rs. 4800 and Rs. 6000 resp. If the total profit earned in business is Rs. 2025, find the profit share of A.
    Rs. 600
    Rs. 800
    Rs. 900
    Rs. 700
    Rs. 500
    Option C
    Ratio of profit shared between A and B = 4:5
    Share of A = 4/9*2025 = Rs. 900

     

  10. The number of balls in bag A and bag B is in the ratio 7:6 resp. and the number of balls in bag B and bag C is in the ratio 2:3 resp. Find the number of balls in bag A, if the average number of balls in each bag is 22.
    15
    21
    29
    23
    18
    Option B
    Ratio of the number of balls in A , B and C = 7:6:9
    Now, 7x+6x+9x = 22*3
    => x = 3
    Number of balls in bag A = 7x = 21

     


Related posts

Leave a Comment