# Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 04

Directions(1-5): Find the relation between p and q and choose a required answer.

1. I. 2p^2 – 7p + 3 = 0
II. 4q^2 + 3q – 1= 0

q>p
p>=q
p>q
No relation.
q>=p
Option C
I. 2p^2 – 6p – p + 3 = 0
=>2p(p – 3) -1(p – 3) = 0
=> (2p – 1)(p- 3) = 0
p = 1/2,3
II. 4q^2 + 4q – q – 1 = 0
=> 4q(q + 1) -1(q + 1) = 0
=>(4q – 1)(q + 1) = 0
q = 1/4 ,-1
p > q

2. I. p^2 – 5p + 6 = 0
II. q^2 – 3q + 2 = 0

q>=p
q>p
p>=q
No relation.
p>q
Option C
I. p^2 – 3p – 2p + 6 = 0
=>p(p – 3) -2(p – 3) = 0
=>(p – 2)(p – 3) = 0
p = 2, 3
II. q^2 – 2q – q + 2 = 0
=>q(q – 2) -1(q – 2) = 0
=>(q – 1)(q – 2) = 0
q = 1, 2
p >= q

3. I. p^2 + 11p + 30 = 0
II. q^2 – 11q + 30 = 0

p>q
No relation.
q>=p
p>=q
q>p
Option E
I.p^2 + 6p + 5p + 30 = 0
=>p(p + 6) +5(p + 6) = 0
=>(p + 5) (p + 6) = 0
p = -5, -6
II. q^2 – 6q – 5q + 30 = 0
=>q(q – 6) -5(q – 6) = 0
=>(q – 6) (q – 5) = 0
q = 5, 6
p < q

4. I. p^2 – 169 = 0
II. q^2 – 289 + 195 = 0

q>=p
p>q
p>=q
q>p
No relation.
Option A
I. p^2 = 169
p = 13
II. q^2 – 15q – 13q + 195 = 0
=>q(q – 15) – 13(q – 15) = 0
=>(q – 13)(q – 15) = 0
q = 13, 15
q>=p

5. I. 4p^2 – p – 3 = 0
II. 2q^2 + q – 1 = 0

p>=q
No relation.
q>p
p>q
q>=p
Option B
I. 4p^2 – 4p + 3p – 3 = 0
=>4p(p -1)+ 3(p – 1) = 0
=>(4p + 3) (p – 1) = 0
p = 1, -3/4
II. 2q^2 + 2q – q – 1 = 0
=>2q(q + 1) -1(q + 1) = 0
=>(q + 1)(2q – 1) = 0
q = 1/2, -1
No relation.

6. Directions(6-10):Following graph shows the ratio of imports to exports of two companies A and B during the year 2008 – 2013. 7. If the exports of Company A in the year 2011 was Rs. 10 lakhs, then what would be the value of imports in the same year for Company B?
45
37
48
50
Can’t be determined.
Option E
Can’t be determined.

8. If the imports of Company A in the year 2010 and the exports of Company B in the year 2011 were Rs. 60 lakhs and Rs. 50 lakh respectively, then what is the ratio of the imports of Company A in the year 2010 to that of Company B in the year 2011?
6:5
4:3
5:2
7:5
2:3
Option B
Import of A/Export of A = 1.2
Import of A = 60 lakhs
Import of B/ Export of B = 0.9
Export of B = 50 lakhs
Import of B = 0.9 × 50 = 45 lakhs
Ratio = 4/3

9. If the imports of Company A in 2011 was Rs 80 lakhs and the exports of Company B in 2010 was Rs 180 lakhs, then by what percentage was the imports of Company B in 2010 more than the exports of Company A in 2011?
10%
7%
8%
6%
12%
Option C
For A (2011) I/E = 0.8
E = 80/0.8 = 100 lakhs
For B (2010)
I/E = 0.6
I = 0.6 × 180 = 108 lakhs
Required% = [108-100]/100*100 = 8%

10. In which of the years was the imports of Company A the maximum?
2010
2008
2012
Can’t be determined.
2013
Option D
Can’t be determined.

11. The ratio of imports to exports of Company A in the year 2009 was what percentage more than that Company in the same year?
10%
40%
20%
30%
50%
Option C
Required% = [0.9-0.75]/0.75*100 = 20%