# Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 05

Directions(1-5): Find the wrong number of the following series.

1. 450,449,460,430,494,369,585
494
450
369
460
585
Option D
-(1)^3
+(2)^3
-(3)^3
+(4)^3
-(5)^3
+(6)^3
457 should be in place of 460.

2. 20,27,41,64,98,150,207
41
20
27
64
150
Option E
+(3*2)+1
+(4*3)+2
+(5*4)+3
+(6*5)+4
+(7*6)+5
+(8*7)+6
145 should be in place of 150.

3. 102,50,48,69,140,330
48
140
50
102
330
Option B
*0.5-1
*1-2
*1.5-3
*2-4
*2.5-5
134 should be in place of 140.

4. 50,113,239,454,800,1309
800
50
239
113
454
Option A
+(4^3 -1)
+(5^3+1)
+(6^3 -1)
+(7^3+1)
+(8^3 -1)
798 should be in place of 800.

5. 28,53,278,903,2128,4256
53
278
4256
2128
28
Option C
+5^2
+15^2
+25^2
+35^2
+45^2
4153 should be in place of 4256.

6. The average weight of a group of (x-3) students is (x-4) kg. If a teacher of weight 54 kg joins the class, then average weight of the group increased by 1 kg. Find the strength of the group excluding the teacher.
10
25
14
23
35
Option D
{(x-3)(x-4)+54}/{(x-3)+1} = (x-4)+1
=> x = 26
Strength of the group = 26 – 3 = 23

7. 9 women and 6 children can complete a given work in 8 days. If additional 4 women joined them., then they could finish (2/3) of the work in 4 days. Find the time taken by 24 women to complete the work.
6 days
7 days
4 days
8 days
5 days
Option C
(9W + 6C)*8 = (9W + 6C + 4W)*[1/(2/3)]*4
=> (18W + 12C) = (13W + 6C)*(3/2)
=> 36W + 24C = 39W + 18C
=> 3W = 6C => 1W = 2C
Now, 9W + 6C = 18C + 6C = 24 C
Then,24W = 48 C
=> 8*24/48 = 4 days

8. A article is sold at a profit of 21%. If the cost price is increased by 10% and the selling price remains the same, then find the profit percentage.
50%
40%
30%
10%
20%
Option D
Let CP be x.
SP = 1.21x
Increased cost = 1.1x
Profit = 1.21x – 1.1x = 0.11x
Profit% = 0.11x/1.1x*100 = 10%

9. Find the number of words that can be formed using the letters of the word “IRIDIUM” so that vowels always come together.
90
96
75
88
80
Option B
Required Probability = 4!*4!/3! = 96

10. A bag contains 54 balls of three different colors Red, Green and Yellow. The probability of drawing a green ball is (1/3) and the number of yellow balls is twice the number of red balls in the bag. Find the probability of drawing a yellow ball from the bag.
2/7
5/9
7/10
4/9
3/11
Option D
Number of green balls = 54 *1/3 =18
Remaining = 54 – 18 = 36
Let red and yellow ball be x and 2x resp.
Therefore, 2x+x = 36
=> 3x = 36
=> x = 12
Number of yellow balls = 12*2 = 24
Required probability = 24/54 = 4/9