Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 11

Directions(1-5): Find the odd number from the following series.

  1. 24,120,360,840,1820,3024
    1820
    120
    3024
    24
    840
    Option A
    1*2*3*4 = 24
    2*3*4*5 = 120
    3*4*5*6 = 360
    4*5*6*7 = 840
    5*6*7*8 = 1680
    6*7*8*9 = 3024
    1680 should be in place of 1820.

     

  2. -1,14,20,54,116,180
    20
    54
    14
    180
    -1
    Option D
    2^2-5
    3^2+5
    5^2-5
    7^2+5
    11^2-5
    13^2+5
    174 should be in place of 180.

     

  3. 60,66,84,114,130,210
    60
    66
    130
    114
    84
    Option C
    60+(6*1)
    66+(6*3)
    84+(6*5)
    114+(6*7)
    156+(6*9)
    156 should be in place of 130.

     

  4. 6,18,36,60,90,144
    90
    126
    18
    60
    36
    Option B
    (2^3 – 1^3)- 1
    (3^3 – 2^3)- 1
    (4^3 – 3^3)- 1
    (5^3 – 4^3)- 1
    (6^3 – 5^3)- 1
    (7^3 – 6^3)- 1
    126 should be in place of 144.

     

  5. 6,33,78,141,208,321
    33
    78
    6
    208
    141
    Option D
    3^2-3 = 6
    6^2-3 = 33
    9^2-3 = 78
    12^2-3 = 141
    15^2-3 = 222
    18^2-3 = 321
    222 should be in place of 208.

     

  6. Directions(6-10): Following graph shows the percentage profit gained by two companies A and B over the years 2008 to 2013.

  7. If the expenditure of Company A in the year 2011 and 2012 was in the ratio 6 : 5, what was the ratio of its incomes?
    14 : 19
    13 : 10
    11 : 9
    13 : 11
    17 : 10
    Option B
    E1/E2 = 6/5
    So, E1 = 6 E2 = 5
    Now, I1 = E1*(100+30)/100 = E1*1.3
    I2 = E2*1.2
    I1/I2 = E1/E2*1.3/1.2
    = (6*1.3)/(5*1.2) = 78/60
    I1/I2 = 13/10 = 13 : 10

     

  8. The income of Company A in the year 2012 and the expenditure of Company B in the year 2009 was the same, that is Rs.90 lakh. What will be the ratio of the income of Company B in 2009 to the expenditure of Company A in the year 2012?
    11:13
    9:5
    6:7
    2:9
    3:5
    Option B
    %( P)A = 20%
    (Expenditure)A = I/1.2 = 90/1.2 = 75 lakhs
    %(P)B = 35%
    (Income)B = 90 × 1.35 = 135 lakhs
    Ratio = 135/75 = 9/5

     

  9. In which of the following years is the percentage of expenditure with respect to income is 80% for Company A?
    90%
    70%
    60%
    50%
    80%
    Option E
    Let the expenditure be x.
    Income = x*(100+25)/100 = 1.25x
    % = x/1.25x*100 = 100/1.25 = 80%

     

  10. If the expenditure of Company B in the year 2010 was Rs. 40 lakh, what was its income (in Rs) in the year 2013?
    34 lakhs
    20 lakhs
    55 lakhs
    Data Inadequate.
    62 lakhs
    Option D
    Data Inadequate.

     

  11. If the income of Company B in year 2009 was Rs91.8 lakh, what was its expenditure (in Rs) in that year?
    Rs. 80 lakh
    Rs. 68 lakh
    Rs. 75 lakh
    Rs. 64 lakh
    Rs.50 lakh
    Option B
    %Profit = 35%
    Expenditure = Income ×100/100 %P
    Thus, 91.8*100/135 = Rs. 68 lakh

     


Related posts

Leave a Comment