 # Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 17

Directions(1-5): Find the relation between x and y, and choose a correct option.

1. X^2 – 14x + 40 = 0
y^2 – 25y + 144 = 0

y>=x
x>y
x>=y
y>x
x=y or relation cannot be established.
Option E
X^2 – 4x – 10x + 40 = 0
=>x(x-4)- 10(x-4) = 0
=> x = 4,10
Y^2-25y+144 = 0
=>y^2 – 16y – 9y + 144 = 0 => y(y-16)-9(y-16)= 0
=> y = 16,9
x=y or relation cannot be established.

2. 12x^2 + 13x – 35 = 0
10y^2= 21y-9

x>y
x>=y
y>=x
x=y or relation cannot be established.
y>x
Option D
12x^2 + 13x – 35 = 0
=>12x^2 + 28x -15x – 35 = 0
=>4x(3x+7)-5(3x+7)=0
=>x = -7/3,5/4
10y^2= 21y-9
=> 10y^2 -15y -6y+ 9 = 0
=> 5y(2y-3)-3(2y-3)=0
=>y =3/2,3/5
x=y or relation cannot be established.

3. X= (1089)^1/2 – (14^2 – 190)
y = 13^3 – (45^2+146)

y>=x
x>y
x=y or relation cannot be established.
y>x
x>=y
Option B
X= (1089)^1/2 – (14^2 – 190)
=> x = 33 – (196-190)
=> x = 27
y = 13^3 – (45^2+146)
=>y =2917-(2025+146)
=>y = 26
x>y

4. 3x+y = 20
4x+3y = 30

y>x
x=y or relation cannot be established.
y>=x
x>y
x>=y
Option D
X = 6
y = 2
x>y

5. X^2 -36x + 323 = 0
y^2-29y+210 = 0

x>=y
x=y or relation cannot be established.
y>x
x>y
y>=x
Option D
X^2 -36x + 323 = 0
=> x^2 – 17x – 19x + 323 = 0
=> x(x-17)-19(x-17) = 0
=> x = 17,19
y^2-29y+210 = 0
=>y^2 – 15y – 14y + 210 = 0
=> y(y-15)-14(y-15) = 0
=> y = 15,14
x>y

6. The length and the breadth of a rectangular plot are in the ratio 5:4. If the cost incurred for fencing the boundary of the plot at Rs. 15 per metre is Rs. 2970, the find the area of the plot.
2550 m^2
2250 m^2
2000 m^2
2420 m^2
2500 m^2
Option D
Perimeter = 2970/15 = 198 m
Now, 2(5x+4x) = 198
=> x = 11 metres
Length = 55 m
Required area = 2420 m^2

7. A boy cycles from his home to his school with a speed of 12 km/hr. and reaches his school in 45 minutes. If he returns home at a speed of 3 km/hr. more than the speed of going to his school. Find his average speed for the whole journey.
11.11 km
12.25 km
13.33 km
10.11 km
9.52 km
Option C
Distance between his home and his school = 45/60*12
= 9 km
Speed of boy while returning = 12+3 = 15km/hr.
Time taken to cover the distance between home and school = 9/15 = 0.6 hour
Required average speed = (9+9)/(0.6+0.75) = 13.33 km

8. A man sold an article at 15% discount and earned 36% profit. The discount given on the article was Rs. 576. What should be the selling price if the shopkeeper wanted to earn 42% profit.
Rs. 3500
Rs. 4150
Rs. 3408
Rs. 3333
Rs. 3000
Option C
Let MP be x. 15% of x = 576 x = (576*100)/15
=> x = Rs. 3840
SP = 3840-576 = RS.3264
CP = (3264*100)/136 = Rs.2400
Required SP = 142% of 2400 = Rs. 3408

9. Pipe A fills (1/4)th of the tank in 5 minutes and another pipe B fills (1/5)th of the tank in 6 minutes. Find the time taken to fill half of the tank if both the pipes work together.
6 minutes
7 minutes
9 minutes
5 minutes
4 minutes
Option A
Time taken by pipe A = 5*4 = 20 minutes
Time taken by pipe B = 6*5 = 30 minutes
Let the total capacity of the tank LCM (20 and 30) = 60 units
Number of units of water filled by A alone in one minute = 3 units
Number of units of water filled by B alone in one minute = 2 units
Number of units of water filled by both pipes in one minute = 5 units
Required time taken by both pipes to fill the tank = 60/(2*5) = 6 minutes

10. A bag contains 5 red balls, 3 black balls and 5 white balls. A man draws 3 balls at random from the bag. Find the probability that out of 3 balls at least 2 balls are white.
40/143
45/143
33/143
45/111
41/134
Option B
Required Probability = [ (5C2*3C1)+(5C2*5C1)+5C3]/13C3
= 45/143

## One Thought to “Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 17”

1. Online-Apotheke für emb in Österreich

Great blog here! Also your site rather a lot up
very fast! What web host are you the use of? Can I am getting your associate