Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 20

Directions(1-5): Find the odd number from the following series.

  1. 82,65,84,61,88,59
    84
    65
    82
    88
    59
    Option D
    -17
    +19
    -23
    +29
    -31
    90 should be in place of 88.

     

  2. 31,35,51,87,150,251
    51
    35
    150
    31
    251
    Option C
    +4*1^2
    +4*2^2
    +4*3^2
    +4*4^2
    +4*5^2
    151 should be in place of 150.

     

  3. 78,86,71,100,60,108
    60
    100
    108
    78
    71
    Option B
    +4*2
    -5*3
    +6*4
    -7*5
    +8*6
    95 should be in place of 100.

     

  4. 22,12,14,24,52,138
    22
    14
    12
    24
    138
    Option E
    *0.5+1
    *1+2
    *1.5+3
    *2+4
    *2.5+5
    135 should be in place of 138.

     

  5. 14,14,21,42,110,315
    110
    42
    14
    315
    21
    Option A
    *1
    *1.5
    *2
    *2.5
    *3
    105 should be in place of 110.

     

  6. The average age of a family of five members is 3 years. The age of the youngest member is x years. Find the value of x if the average age of family excluding the youngest member at the time of the birth of youngest member was 30 years.
    8
    7
    5
    6
    9
    Option E
    Total age of the family =5*33 = 165 years
    Therefore, (165-5x) = 30*4
    => x = 9 years

     

  7. A boat can cover 425 kms while travelling downstream in 17 hours. If the ratio of the boat to the speed of the stream is 4:1, resp. Then what is the speed of the boat ?
    30
    10
    20
    40
    50
    Option C
    Let speed of the stream be x km/hr.
    Speed of the boat be 4x km/hr.
    425/(4x+x) = 17
    => x= 5
    Speed of the boat = 4x = 20 km/hr.

     

  8. The expenditure of cleaning a rectangular ground is Rs. 1200 at the rate of 30 paisa per m^2 . The length of the ground is 80 m. If the breadth of the ground is increased by 20 m, then find the expenditure of cleaning the ground at the same rate.
    Rs. 1680
    Rs. 1000
    Rs. 1260
    Rs. 1600
    Rs. 1080
    Option A
    Area of the ground = 1200/30*100 = 4000 m^2
    L*B = 4000
    => B = 4000/80 = 50 m
    New Area = (50+20)*80 = 5600 m^2
    Required expenditure = 5600*30/100 = Rs. 1680

     

  9. The ratio of age of Sita “x” years before and age of Rita “x” years hence is 8/15. Sita is 5 years younger than Rita and Rita is 2 years older than Geeta who will be 42 years old after 7 years. Find the value of x.
    10
    8
    11
    12
    13
    Option B
    S-x/R+x = 8:15
    Age of Geeta = 42-7 = 35 years
    Age of Rita = 35+2 = 37 years
    Age of Sita = 37-5 = 32 years
    Now, (S-x): (R+x) = 8:15
    => (32-x): (37+x) =8:15 => x = 8

     

  10. A bag contains 8 red balls and 7 blue balls. If “p” green balls are added to it, then probability of choosing a blue ball decreases by 2/15. What is the value of p?
    8
    7
    5
    6
    9
    Option D
    Probability of choosing a blue ball = 7/(7+8)
    = 7/15
    Probability of choosing a blue ball after adding p number of green balls = 7/15 -2/15
    = 5/15 = 1/3
    Now, 7/(7+8+p) = 1/3
    => p = 6

     


Related posts

Leave a Comment