Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 21

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

  1. [(12*13)+(2^6+3^3)]-? = 210
    30
    40
    32
    35
    37
    Option E
    [(12*13)+(2^6+3^3)]-? = 210
    => [156+(64+27)]-? = 210
    => ? = 247-210
    => ? = 37

     

  2. ? = [(6^3+8^2)/8]^2/35
    35
    42
    40
    55
    51
    Option A
    ? = [(6^3+8^2)/8]^2/35
    => ?=[(216+64)/8]^2/35
    => ? = [280/8]^2/35
    => ? = 35

     

  3. ? = 30% of (18^2+6)+72% of 1200
    999
    963
    845
    900
    880
    Option B
    ? = 30% of (18^2+6)+72% of 1200
    => ? =30% * 330+ 0.72*1200
    =>? = 99+864
    => ? = 963

     

  4. ? = (11^3 – 31^2)/37+13
    20
    18
    23
    10
    15
    Option C
    ? = (11^3 – 31^2)/37+13
    =>? = (1331-961)/37+13
    =>? = 370/37+13
    =>? = 23

     

  5. ? = 14.89*12.24+69.88% of (29.78*54.92)
    1450
    1320
    1335
    1010
    1300
    Option C
    ? = 14.89*12.24+69.88% of (29.78*54.92)
    => ? = 15*12+70% of (30*55)
    =>? = 180+70% of 1650
    => ? = 1335

     


  6. Directions(6-10):
    Following line graph shows the ratio of imports to exports of two companies A and B during the period 2008 – 2013.

  7. If the imports of Company A in the year 2010 and the exports of Company B in the year 2011 were Rs 60 lakhs and Rs 50 lakh respectively, then what is the ratio of the imports of Company A in the year 2010 to that of Company B in the year 2011?
    3:2
    5:7
    4:5
    4:3
    7:8
    Option D
    Import of A/Export of A = 1.2
    Import of A = 60 lakhs
    Import of B/ Export of B = 0.9
    Export of B = 50 lakhs
    Import of B = 0.9 × 50 = 45 lakhs
    Ratio = 4/3

     

  8. If the imports of Company A in 2011 was Rs 80 lakhs and the exports of Company B in 2010 was Rs 180 lakhs, then by what percentage was the imports of Company B in 2010 more than the exports of Company A in 2011?
    4%
    8%
    5%
    6%
    7%
    Option B
    For A (2011)
    I/E = 0.8
    E = 80/0.8 = 100 lakhs
    For B (2010)
    I/E= 0.6
    I = 0.6 × 180 = 108 lakhs
    % = (108 – 100)/100*100 = 8%

     

  9. In which of the years was the imports of Company A the maximum?
    2011
    2012
    2008
    2013
    Cannot be determined.
    Option E
    Cannot be determined.

     

  10. The ratio of imports to exports of Company A in the year 2009 was what percentage more than that of Company B in the same year?
    50%
    10%
    30%
    20%
    40%
    Option D
    Required% = (0.9 – 0.75 )/0.75*100 = 20%

     

  11. If the exports of company A in the year 2011 was Rs. 10 lakhs, then what would be the value of imports in the same year for Company B?
    10 lakhs
    12 lakhs
    8 lakhs
    Cannot be determined.
    5 lakhs
    Option D
    We can’t find the answer by the given data.

     


Related posts

Leave a Comment