Quant Test for IBPS Clerk 2018 Prelim Exam Set – 30

Directions(1-5): Find the missing term of the following series.

  1. 23,38,68,113,?,248
    180
    165
    173
    184
    170
    Option C
    +15*1
    +15*2
    +15*3
    +15*4
    +15*5
    ? = 173

     

  2. 250,249,241,214,?,25
    150
    85
    100
    77
    92
    Option A
    -1^3
    -2^3
    -3^3
    -4^3
    -5^3
    ? = 150

     

  3. 140,150,170,210,290,?
    400
    225
    200
    330
    450
    Option E
    +10
    +20
    +40
    +80
    +160
    ? = 450

     

  4. 472.5, ?,105,60,40,32
    188
    195
    155
    175
    210
    Option E
    /2.25
    /2
    /1.75
    /1.5
    /1.25
    ? = 210

     

  5. 33,34,70,213,856,?
    4520
    4285
    4400
    4005
    4440
    Option B
    *1+1
    *2+2
    *3+3
    *4+4
    *5+5
    ? = 4285

     

  6. Find the length of the diagonal of a square having area 32 cm^2 more than the area of a circle of radius 14 cm.
    30
    52
    50
    44
    36
    Option E
    Area of circle = pi* r*r = 22/7*14*14 = 616 cm^2
    Area of square = 616 + 32 = 648 cm^2
    Diagonal^2/2 = 648
    Diagonal = 36 cm

     

  7. The time taken by A and B together to complete the work is 36/5 days. If A is 50% efficient than B, find the time taken by A alone to complete twice the given work.
    29
    15
    24
    12
    20
    Option C
    Let the time taken by B alone to complete the work be x. Time taken by A alone to complete the work = 2x/3 days
    1/x + 1/(2x/3) = 5/36
    => x = 18 days
    Time taken by A to complete the work = (18*2)/3 = 12 days
    Required number of days = 12*2 = 24 days

     

  8. By selling a cycle for Rs. 1500, shopkeeper’s loss was equal to (1/6)th of the cost price of cycle. At what price should he sell it to earn a profit of 25%?
    Rs. 2000
    Rs. 2250
    Rs. 2550
    Rs. 2200
    Rs. 2050
    Option B
    x/6 = x – 1500
    => x = 1800
    Required SP = 1.25*1800 = Rs. 2250

     

  9. Tap A and B individually fill a tank in (3x+3) and (4x+2) resp. If Tap A is 20% more efficient than Tap B, then find the time taken by Tap A to fill (3/5)th of the tank.
    10 hours
    6 hours
    8 hours
    7 hours
    9 hours
    Option E
    (3x+3)*1.2 = (4x+2)
    => x = 4
    Time taken by A tap to fill the tank = (3*4+3) = 15 hours
    Time taken by A tap to fill (3/5)th of the tank = 3/5*15 = 9 hours

     

  10. A bag contains 12 black balls and 8 white balls. If x grey balls are added to the bag, then the probability of choosing a black ball decreased by 0.1 with respect to the probability of choosing a black ball from the bag when the grey balls were not added. Find the value of x.
    4
    6
    5
    3
    2
    Option A
    Initially black balls in the bag
    = 12/(12+8)
    = 0.6
    Probability of choosing a black ball after addition of x grey balls = 0.6- 0.1 = 0.5
    12/(12+8+x) = 0.5
    => x = 4

     


Related posts

Leave a Comment