 # Quant Test for IBPS PO 2018 Prelim Exam Set – 11

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

1. (13)^2 – (4)^3 – √676 + 2 = (?)^2
81
77
90
85
92
Option A
(13)^2 – (4)^3 – √676 + 2 = (?)^2
=>(?) = 169 – 64 – 26 + 2
= 81

2. 24.92% of 1504 + 44.88% of 804 = ?
690
685
711
708
735
Option E
24.92% of 1504 + 44.88% of 804 = ?
= 25/100 × 1500 + 45/100 × 800
= 375 + 360 = 735

3. 69.39 – 58.46 + 79.98 = ? + 76.92
11
14
16
10
15
Option B
69.39 – 58.46 + 79.98 = ? + 76.92
= 90.91–76.92 = 13.99 == 14

4. 444 ÷ 12 × 28 – 724 + 112 = ?
180
211
192
200
199
Option D
444 ÷ 12 × 28 – 724 + 112 = ?
= 1036 – 836 = 200

5. 2405 ÷ 47.88 + 20.12 × 24.96 = ?
550
485
500
515
496
Option A
2405 ÷ 47.88 + 20.12 × 24.96 = ?
Let, 2400/48 + 20×25
= 50 + 500
= 550

6. Murali borrows Rs.3500 from a bank at SI. After 3 years he paid Rs.1500 to the bank and at the end of 5 yrs from the date of borrowing he paid Rs.2725 to the bank to settle the account. Find the rate of interest.
6%
8%
7%
5%
10%
Option D
Total interest
= (interest on 3500 for 3 years)+(interest on 2000 for 2 years)
=> [3500×3×𝑅]/ 100 + [2000×2×𝑅]/ 100
= 1500 + 2725 – 3500
=> 105R + 40R = 725
=> R = 5%

7. Rajesh started a business with Rs.20,000 and his friend Shilpa joined him after 4 months with Rs.30,000. After 2 more months, Rajesh withdrew Rs.5,000 of his capital and 2 more months later, Shilpa brought in Rs.20,000 more. If they want to share their profits at the end of the year then find the ratio.
20:33
21:32
29:32
21:31
22:35
Option B
Now,
(20000×6+15000×6):(30000×4+50000×4)
= (20×6+15×6):(30×4+50×4)
= (20×3+15×3):(30×2:50×2)
= 105:160 = 21:32

8. The distance between two cities A and B is 330 km. A train starts from A at 8 a.m. and travels towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m. and travels towards A at 75 km/hr. At what time will they meet?
8 a.m
1 p.m
11 a.m
3 p.m
12 p.m
Option C
Total distance travelled => 330 = 60x + 75(x−1)
=> 12x + 15(x−1) = 66
=> 12x + 15x−15 = 66
=> 27x = 66 +15 = 81
=> 3x = 9
=> x = 3
Hence, the trains meet at 11 a.m.

9. If daily wages of a man is double to that of a woman, how many men should work for 25 days to earn Rs.14400? Given that wages for 40 women for 30 days are Rs.21600.
15
10
25
20
16
Option E
Wages of 1 man for 25 days
= [21600 × 2 × 25]/[ 40 × 30] Number of men = 14400/[( 21600 × 2 × 25)/40 × 30] = 16

10. A box contains 30 electric bulbs, out of which 8 are defective. Four bulbs are chosen at random from this box. Find the probability that at least one of them is defective?
575/783
573/789
571/788
574/783
570/783
Option D
Required Probability = 1 – 22C4/30C4
= 1 – 209/783
= 574/783