**Directions(1-5):** Find the missing term of the following series.

- 5, 14, 40, 117, 347, ?
10101030100010251036Option E

× 3 – 1, × 3 – 2, × 3 –3, × 3 – 4, × 3 – 5,

=> ? = 347 × 3 – 5 = 1036 - 8, 9, 20, 63, ?, 1285, 7716
270233256245250Option C

is × 1 + 1, × 2 + 2, × 3 + 3, × 4 + 4, × 5 + 5, ….

=>? = 63 × 4 + 4 = 256 - 1, 1, 2, 6, 24, 120, 720, ?
50255040510050405445Option B

*1,*2,*3,*4,*5,*6,*7

=>? = *7 = 5040 - 64, 77, 66, 73, 68, ?
6570626972Option D

Alternatively, add 2 and substract 4.

=> ? = 69 - 6, 4, 8, 23, ?, 385.25
81.678.784.583.880.4Option C

× 0.5 + 1,× 1.5 + 2,× 2.5 + 3,× 3.5 + 4,× 4.5 + 5

=> ? = 84.5 - A spider climbed 62(1/2)% of the height of the pole in one hour and in the next hour it covered 12(1/2)% of the remaining height. If pole’s height is 192 m, then find the distance climed in second hour.
6 metre8 metre9 metre5 metre10 metreOption C

Total height = 192 metre

Distance climbed in second hour

= 1/8 = 192 × (8−5)/8 × 1/8 = 192 × 3/8 × 1/8 = 9 metre - A man buys a truck for Rs. 2,50,000. The annual repair cost comes to 2.0% of the price of purchase. Besides, he has to pay an annual tax of Rs. 2000. At what monthly rent must he rent out the truck to get a return of 15% on his net investment of the first year?
Rs.3132.0Rs.3212.5Rs.3725.8Rs.3035.7Rs.3420.4Option B

Total yearly expenditure for man

= 250,000 + 2000 + 2/100 ×250,000

= 257000

Total monthly expenditure for man = 257000/12

Required monthly rent = 15/100 × 257000/12

= Rs.3212.5 - Prakash lent Rs.9000 to Ram for 4 years and Rs.6000 to Harish for 2 years on simple interest and at same rate of interest. If Prakash received Rs.2500 as total interest from both, What is the rate of interest?
5.34%5.07%4.15%4.35%5.20%Option E

SI = PRT/ 100

=>[ 9000 × R × 4]/ 100 + [6000 × R × 2]/ 100 = 2500

=> 360 R+120 R =2500

=>480R = 2500

R = 5.20% - Rahul went to purchase a Nokia mobile handset, the shopkeeper told him to pay 20% tax if he asked the bill. Rahul manages to get the discount of 5% on the actual saleprice of the mobile and he paid the shopkeeper Rs. 3325 without tax. Besides he manages to avoid to pay 20% tax on the already discounted price, what is the amount of discount that he has gotten?
875800858880825Option A

CP = 100, SP (with tax) = 120

New SP = 100 – 5 = 95

Effective discount = 120 – 95 = 25

So, at SP of 95 —-> discount = 25

And at SP of 3325 —–> discount = 25/95×3325 = 875 - The Indian Cricket team consists of 16 players. It includes 2 wicket keepers and 5 bowlers. In how many ways can a cricket eleven be selected if we have to select 1 wicket keeper and atleast 4 bowlers?
10151000109212201502Option C

Number of ways of selecting 1 wicket keeper, 4 bowlers and 6 other players = 2C1*5C4*9C6 = 840

Number of ways of selecting 1 wicket keeper, 5 bowlers and 5 other players = 2C1*5C5*9C5 = 252

Total number of ways of selecting the team = 840 + 252 = 1092