Quant Test for IBPS PO 2018 Prelim Exam Set – 17

Directions(1-5): What is the approximate value come in place of question mark “?” in the following questions.

  1. 175% of 460 + 110% of 170 + 2^? = 100
    5
    4
    8
    3
    7
    Option D
    175% of 460 + 110% of 170 + 2^? = 100
    =>2^? = 1000 − 805 − 187 = 8
    => ? = 3

     

  2. 3.2% of 500 × 2.4% of ? = 288
    700
    750
    800
    745
    820
    Option B
    3.2% of 500 × 2.4% of ? = 288
    => 16*2.4/100 * x = 288
    => x = 750

     

  3. 16.5% of 300 + 70.5% of 1400 – 10% of 480 = ?
    989
    1000
    950
    900
    990
    Option A
    16.5% of 300 + 70.5% of 1400 – 10% of 480 = ?
    =>49.5 + 987 – 48 = ?
    => ? = 989

     

  4. 564.97 + 82.00 × 44.8 – 34.2 = ?
    4850
    5100
    4500
    5050
    4220
    Option E
    564.97 + 82.00 × 44.8 – 34.2 = ?
    => ? = 565 + 82 × 45 – 34 == 4220

     

  5. (4444 ÷ 40) + (645 ÷ 25) + (3991 ÷ 26) = ?
    270
    290
    325
    274
    310
    Option B
    (4444 ÷ 40) + (645 ÷ 25) + (3991 ÷ 26) = ?
    =>(4444 ÷ 40) + (645 ÷ 25) + (3991 ÷ 26) = ?
    = 111.1 + 25.8 + 153.5 == 290

     

  6. Mathews gave a loan of Rs. 1200 to Antony and recovered it at the rate of Rs. 180 each month for eight months, commencing from the end of 1st month. What is the effective rate of simple interest per annum?
    60%
    20%
    50%
    30%
    40%
    Option D
    Principal = Rs.1200
    Amount = Rs. 180 x 8 = Rs. 1440
    Interest = Rs 1440 – Rs 1200 = Rs. 240
    Time = 8 months = 8/12 years
    =>240 = [1200 × 2 × r]/[ 3 × 100] =>r = [3 × 100 × 240]/[ 1200 × 2] = 30%

     

  7. The work done by a woman in 8 hours is equal to the work done by a man in 6 hours and by a boy in 12 hours. If working 6 hours per day 9 men can complete a work in 6 days then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same work working 8 hours per day?
    1(3/4) day
    2(5/2) day
    1(2/3) day
    2(5/4) day
    1(1/2) day
    Option E
    8 Women = 6 Men = 12 Boys
    12M + 12W + 12B = 12M + 9M + 6M = 27M
    Now, 9 × 6 × 6 = 27 × 8 × D2
    => D2 = (9 × 6 × 6)/(27 × 8) = 1(1/2) day

     

  8. A 180-metre long train crosses another 270-meter long train running in the opposite direction in 10.8 seconds. If the speed of the first train is 60 kmph, what is the speed of the second train in kmph?
    105 kmph
    80 kmph
    90 kmph
    100 kmph
    70 kmph
    Option C
    Time taken = 60 kmph = 60×5/18 = 50/3 m/sec.
    Let the speed of other trains be x m/sec.
    => 10.8 = [180 + 270]/ 50/3 + x
    => 180 + 10.8x = 450
    => 10.8x = 450 − 180 = 270
    => x = 270/10.8 = 25 metre/sec.
    = 25 × 18/5 kmph = 90 kmph

     

  9. The Average age of 12 men is decreased by one year when two of them having ages 28 years and 32 years are replaced by two women of same age . Find the age of a women.
    24 years
    20 years
    23 years
    26 years
    30 years
    Option A
    Age of each women be y and average age of 12 men be x.
    Now,
    [12x-28-32+2y]/12 = x-1
    => y = 24

     

  10. A boy picks two cards from a pack of 52 well shuffled – cards without replacement. Find the probability that the cards are even numbered spades.
    3/655
    5/663
    2/661
    4/657
    5/668
    Option B
    Required Probability = 5/52*4/51 = 5/663

     


Related posts

Leave a Comment