**Directions(1-5):** What will come in place of question mark “?” in the following questions.

- ( 3/2 × 16/4 × 3/8 ) + ( 3/8 × 12/4 × 18/2 ) = ?
11(3/8)12(1/5)10(3/2)12(3/8)11(5/7)Option D

( 3/2 × 16/4 × 3/8 ) + ( 3/8 × 12/4 × 18/2 ) = ?

= 9/4 + 81/8 = [18+81]/8

= 99/8 = 12(3/8) - 141 ÷ 34 + 223 × 30.02 = ?
7,1205,0006,2507,0006,700Option E

141 ÷ 34 + 223 × 30.02 = ?

? = 140/35 + 223×30 = 6,700 - 9898 + 1073 – 1882 × 3 ÷ 2 = ?
78008520984461008148Option E

9898 + 1073 – 1882 × 3 ÷ 2 = ?

10971 – 941*3 = ?

=> ? = 8148 - √1225 / 3√343 * 45% of 760 = ?
17001010122015501710Option E

√1225 / 3√343 * 45% of 760 = ?

=> 35/7 * 342 = ?

=> ? = 1710 - 3(1/7) + 2(3/5) + 7(1/5) – 5(3/7) – 18/35 = 35/?
85976Option B

3(1/7) + 2(3/5) + 7(1/5) – 5(3/7) – 18/35 = 35/?

=> 35/? = 22/7 + 13/5 + 36/5 – 38/7 – 18/35 = 245/35

=> ? = 5 - If ratio of investment A, B and C are in the ratio 3 : 5 : 8 and the time of investment of A, B and C are 100/3 %, 80% and 25% respectively of their investment, and profit of A is 4800 then what will be the profit of C.
5500041100355002560022100Option D

Ratio of profit = 3×3× 1/3 : 5×5× 4/5 ∶ 8×8× 1/4

= 3 ∶ 20 ∶ 16

Profit of C = 4800/3 ×16 = 25600 - Cost price of 3 pens is equal to the cost price of 5 pencils. If equal number of pens and pencils are sold and pens are sold at 20% profit and pencils are sold at 100/3 % profit then what is the overall profit percentage.
27%30%25%15%20%Option C

Let 15 pens and 15 pencils are sold and cost of 1 pen is Rs.10

So, Cost of 3 pen is Rs.30 which is equal to cost of 5 pencils.

Total cost priceof 15 pens and 15 pencils = 15 × 10 + 6 × 15 = 150 + 90 = Rs.240

Total selling prices of 15 pens and 15 pencils = 150× 6/5 + 90× 4/3 = 180 + 120 = 300

Overall percentage profit = [300 – 240]/240 ×100

= 60/240 ×100 = 25% - If the volume and curved surface area of a cylinder 616 m3 and 352m2 respectively, what is the total surface area of the cylinder (in m^2 )?
510 m^2321 m^2429 m^2525 m^2400 m^2Option C

𝜋𝑟^2ℎ/2𝜋𝑟ℎ = 616/352

𝑟 = 3.5 m

𝜋𝑟^2ℎ = 616

ℎ = 616/11×3.5 = 16 m

Total S.A. = 2𝜋𝑟ℎ + 2𝜋𝑟^2 = 2𝜋𝑟(ℎ + 𝑟)

= 2× 22/7 ×3.5(3.5 + 16) = 429 m^2 - The strength of a school increases and decreases in every alternate year by 10%. It started in 2000 and increases in 2001, then the strength of the school in 2003 as compared to that in 2000 was:
Increase by 7.7%Increase by 7.0%Decrease by 7.7%Increase by 8.9%Decrease by 8.9%Option D

Let in 2000, the strength was 100.

In 2001 strength = 110

In 2002 strength = 110 × 90/100

In 2003 strength = 110 × 90/100 × 110/100 = 108.9

Required % increment = 8.9%

Hence, strength after 3 years will increase by 8.9% - In how many ways can 5 different toys be packed in 3 identical boxes such that no box is empty, if any of the boxes may hold all of the toys ?
35 ways25 ways30 ways15 ways20 waysOption B

Case 1: 5C2*3C2 = 15 ways

Case 2: 5C3 = 10 = 10 ways.

Required ways = 25 ways