Quant Test for IBPS PO Prelims 2020 Exam set – 11

  1. The salaries of Akansha,Banya and Common are in the ratio 5:3:2.If the increments of 20% , 10% and 20% are allowed in their salaries,then what will be the new ratio of their salaries?
    20:11:8
    21:8:5
    20:8:12
    22:9:12
    None of these
    Option A
    Let 5:3:2=500:300:200
    500*(20/100)=100==600
    300*(10/100)=30==330
    200*(20/100)=40==240
    =20:11:8

     

  2. Two numbers respectively are 40% and 60% more than the third number.What will be the ratio of two numbers?
    7:2
    7:8
    8:5
    9:4
    None of these
    Option B
    Let 3rd number be x
    (140/100)x=(7/5)x
    (160/100)x=(8/5)x

     

  3. The ratio of males and females in university is 7:9 when 22 new males are joined in this university then the ratio becomes 9:10.How many females are there in this university?
    210
    150
    180
    250
    None of these
    Option C
    7x+22/9x=9/10
    70x+220=81x
    x=20
    20*9=180

     

  4. What number shpuld be added or subtracted from each term in ratio 11:9 so that it becomes 6:5?
    -5
    +4
    -6
    -4
    None of these
    Option B

     

  5. The population of a city is 1,76,000.If it increases at the rate of 5% per annum,what will be its population 2 years hence?
    194040
    192050
    191050
    194050
    195040
    Option A
    176000 * (105/100) * (105/100)

     

  6. House tax is incraesed by 20% but its concumption is decreased by 20%.Then increase or decrease in expenditure of money is which of the following?
    4%
    5%
    6%
    8%
    9%
    Option A
    =(20*20)/100=4%

     

  7. In bihar election between 2 persons,person who got 40% of the total vote was defeated by 15000.The number of votes polled by winner is which of the following?
    45000
    40000
    35000
    30000
    50000
    Option A
    Winner=60%=15000*3=45000

     

  8. Study the follwing and answer the questions:
    69 / 3 * 0.850 +14.50 – 3 =
    31.05
    32.00
    33.50
    30.10
    None of these
    Option A

     

  9. 23.560 + 4142.50 + 135.55 + 154.54 = ?
    4456.15
    4500.15
    4154.50
    4236.20
    None of these
    Option A

     

  10. 5/9 of 504 – 3/8 of 640 =?
    45
    40
    50
    60
    None of these
    Option B
    =280-240=40

     


Related posts