Quant Test for IBPS PO Prelims Exam set – 16

Directions(1-5): What will be the value of question mark ‘?’ in the following questions?

  1. (3375)^2 *4*7 + (1331)^3 *6 *5 – (1521)^2 *2*5 = ?
    450
    315
    300
    360
    400
    Option D
    (3375)^2 *4*7 + (1331)^3 *6 *5 – (1521)^2 *2*5 = ?
    =>? = 15*28 + 11*30 – 39*10
    =>? = 420 + 330 – 390
    =>? = 360

     

  2. 20% of 25% of 3200 = 64% of (10*?)
    15
    10
    20
    25
    22
    Option D
    20% of 25% of 3200 = 64% of (10*?)
    =>160 = 0.64*(10*?)
    =>? = 25

     

  3. (?)^2 = (15% of 20% of 4500) *(256)^1/2 – (11)^3 – 100
    20
    27
    18
    10
    14
    Option B
    (?)^2 = (15% of 20% of 4500) *(256)^1/2 – (11)^3 – 100
    =>(?)^2 = 135*16 – 1331 – 100
    =>(?)^2 = 2160 – 1331 – 100
    =>?^2 = 729
    =>? = 27

     

  4. ? / 2 = (1369)^1/2 + 44% of 1200 -21^2
    248
    200
    212
    230
    226
    Option A
    ? / 2 = (1369)^1/2 + 44% of 1200 -21^2
    =>?/ 2 = 37 + 528 – 441
    =>? /2 = 124
    =>? = 248

     

  5. 28% of 3800 +25% of 6400 – 12^3 = ?
    850
    800
    936
    910
    923
    Option C
    28% of 3800 +25% of 6400 – 12^3 = ?
    =>1064 + 1600 – 1728 = ?
    =>? = 936

     

  6. Vishal purchased 30 kg of rice at the rate of Rs.20 per kg and 40 kg at the rate of Rs.35 per kg. He mixed the two. At what price per kg should be sell the mixture to make 40% profit in the transaction?
    50
    30
    40
    20
    10
    Option C
    Total Cost = 30*20 + 40*35 = Rs.2000
    Total quantity = 30+40 = 70 kg
    For 40% profit, SP = 1.4*2000 = Rs.2800
    Rate of rice per kg =2800/70 = Rs.40 per kg

     

  7. The hourly wages of a worker increased by 28%. Since the increase, the number of hours he works daily has reduced by 25%. If he was earning Rs.150 per day before the increase how much is he earning now?
    Rs.150
    Rs.135
    Rs.120
    Rs.100
    Rs.144
    Option E
    Let original hourly wages and work hours be Rs.x per hour and Rs.y per hour resp.
    xy = Rs.150
    Hourly wages = 1.28x
    Work hours = 0.75y
    New daily wages = 1.28x*0.75y = Rs.144

     

  8. A boat takes 15 hours for travelling downstream from point A to point B and coming back to a point C midway between A and B. If the speed of the stream is 8 km/hr. and the speed of the boat in still water is 16km/hr. what is the distance between A and B?
    132 km
    150 km
    123 km
    144 km
    140 km
    Option D
    Let the dist. Between A and B be x km.
    Upstream speed = 16-8 =8 km/hr.
    Downstream speed = 16+8 = 24 km/hr.
    (x/24) + {(x/2)/8} = 15
    => x = 144 km

     

  9. The ratio of milk to water in three containers of equal container is 5:7, 7:9 and 9:11 resp. The three containers are mixed together. What is the ratio of milk to water after mixing?
    313:413
    320:403
    313:407
    323:411
    313:401
    Option C
    Required ratio = (5/12 + 7/16 +9/20): (7/12 + 9/16 + 11/20) = 313:407

     

  10. 9 friends went to a hotel for their meal. Eight of them spent Rs.15 each and the 9th friend spent Rs.2 more than the average of all 9. Find the total expenditure.
    Rs.121.05
    Rs.123.23
    Rs.130.12
    Rs.137.25
    Rs.131.12
    Option D
    Total money spent by 8 friends = 15*8 = Rs.120
    let the average money spent by 9 friends be x.
    Money spent by 9th friend = x+2
    [120 + (x+2)]/9 = x
    =>x = 15.25
    Total expenditure = 120+15.25 = Rs.137.25

     


Related posts

Leave a Comment