# Quant Test for IBPS PO Prelims Exam set – 21

Directions(1-5): What value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

1. [3/5 of (31+44) – 10]/7 =?
4
2
5
6
8
Option C
[3/5 of (31+44) – 10]/7 =?
=>[3/5*75 – 10]/7= ?
=>.(45-10)/7 = ?
=>? = 5

2. (64*16)/(4*16)^3 *256^2 = 4^?
5
7
8
9
4
Option E
(64*16)/(4*16)^3 *256^2 = 4^?
=>4^5 /(4^3)^3*4^8 = 4^?
=>4^5 / 4^9 * 4^8 = 4^?
=>? = 4

3. (24*5/?)^1/2 * 4 = 56 + 34 – 10
0.15
0.05
0.30
0.11
0.54
Option C
(24*5/?)^1/2 * 4 = 56 + 34 – 10
=>(120/?)^1/2 *4 = 80
=>(120/?)^1/2 = 80/4
=>(120/?)^1/2 = 20
=>120/? = (20)^2
=>? = 0.30

4. (392 + 427 + 226 – 325)/(441 + 128 – 425) = ?
8
4
6
5
9
Option D
(392 + 427 + 226 – 325)/(441 + 128 – 425) = ?
=>720 / 144 = ?
=>? = 5

5. (484)^1/2 + (1156)^1/2 – 20% of 500 = ? – 16*3
9
4
7
6
2
Option B
(484)^1/2 + (1156)^1/2 – 20% of 500 = ? – 16*3
=>22 + 34 – 100 = ? – 48
=>56 – 100 + 48 = ?
=>? = 104 -100
=>? = 4

6. P and Q started a business by investing Rs 8,000 and Rs 9,000 respectively. After 4 months P withdrew Rs 400 and Q added Rs 400 more. What is the share of Q from the profit of Rs 10,200?
4560
4520
5560
5000
5120
Option C
10,200?
8000*4 + 7600*8 : 9000*4 + 9400*8
116 : 139
Share of B = 139/(116+139) * 10200 = 5560

7. Vishal lent out a part of Rs. 38800 is lent out at 6% per six months. The rest of the amount is lent out at 5% per annum after one year. The ratio of interest after 3 years from the time when first amount was lent is 5:4. Find the second part that was lent out at 5%.
22100
31200
25050
28800
24500
Option D
First Part = x
[x * (0.06)*6] / (388800 – x)*0.05*2 = 5/4
1.44x = 19400 – 0.5x
x = 10000
Second Part = 38800 – 10000 = 28800

8. Krish is now twice as old as Harsh, who is two years older than Vikram. Four years ago, Krish was four times as old as Vikram. How old is Krish now?
10
15
20
25
18
Option C
Krish=2Harsh– (i)
Harsh=Vikram+2.-.(ii)
four years ago
Krish-4=4(Vikram-4)
putting (ii) in (iii)
we get Krish-4 =4(Harsh-2-4)
sub (i) in above equation we get
Krish-4=4(Krish /2-6)
=>Krish=20

9. A Shopkeeper bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 40 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs. 50 per kg. At what price per kg should he sell the remaining quantity to make 25% overall profit?
20
30
40
50
60
Option D
Total CP of Rice = 30 * 40 = 1200
40% of Total Quantity = 40% of 30 = 12
SP = 12*50 = 600
SP = 1200 * 125/100 = 1500
SP of Remaining Quantity = 1500 – 600 = 900
Remaining Quantity = 18kg
Rice per Kg = 900/18 = Rs. 50

10. A card is drawn from a pack of 52 cards. The card is drawn at random; find the probability that it is neither club nor queen?
8/11
7/12
9/13
6/17
5/12
Option C
Probability = 1 – [13/52 + 4/52 – 1/52] = 9/13