# Quant Test for IBPS PO Prelims Exam set – 27

Directions(1-5): Find the values of x and y, compare them and choose a correct option.

1. I.18x + 15y = 492
II.y^2 = 256
x > y
x >= y
y > x
y >= x
No relation
Option E
x = 14
y = 16,-16
No relation

2. I.4x^2 – 17x – 15 = 0
II.3y^2 = 10y + 25
x >= y
x > y
y > x
No relation
y >= x
Option D
I.4x^2 – 17x – 15 = 0
=>4x^2 – 12x – 5x – 15 = 0
=>(4x – 5)(x – 3) = 0
=>x = 3,5/4
II.3y^2 = 10y + 25
=>3y^2 – 15y + 5y – 25 = 0
=>(3y + 5)(y – 5) = 0
=>y = 5,-5/3
No relation

3. I.5x^2 + 4y = 12
II.4x^2 – 3y = 22
No relation
y > x
x > y
x >= y
y >= x
Option D
On solving both the equations, we get
x = +2,-2
y = -2
x >= y

4. I.x^2 – 2x – 63 = 0
II.y^2 + 13y + 42 = 0
x > y
y >= x
No relation
x >= y
y > x
Option C
I.x^2 – 2x – 63 = 0
=>x^2 – 9x + 7x – 63 =0
=>(x+7)(x-9) = 0
=>x = -7, 9
II.y^2 + 13y + 42 = 0
=>y^2 + 6y + 7y + 42 = 0
=>(y+7)(y+6) =0
=>y = -7,-6
No relation.

5. I.x^2 – 23x + 132 = 0
II.y^2 – 19y + 88 = 0
x > y
y > x
y >= x
No relation
x >= y
Option E
I.x^2 – 23x + 132 = 0
=>x^2 – 11x – 12x + 132 = 0
=>(x -11)(x -12) = 0
=>x = 11,12
II.y^2 – 19y + 88 = 0
=>y^2 – 11y – 8y + 88 = 0
=>(y – 11)(y – 8) = 0
=>y = 11,8
x >= y

6. A Shopkeeper bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 40 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs. 50 per kg. At what price per kg should he sell the remaining quantity to make 25% overall profit?
50
40
80
60
70
Option A
Total CP of Rice = 30 * 40 = 1200
40% of Total Quantity = 40% of 30 = 12
SP = 12*50 = 600
SP = 1200 * 125/100 = 1500
SP of Remaining Quantity = 1500 – 600 = 900
Remaining Quantity = 18kg
Rice per Kg = 900/18 = Rs. 50

7. Ravina’s age 4 years ago and Radha’s 4 years hence is same. Also the present ages of Ravina and Radha are in the ratio 5 : 3. Find the ratio of Ravina’s age 4 years hence to Radha’s age 4 years ago.
2:3
5:4
3:1
6:7
2:5
Option C
Ravina= A, Radha = B
Let A’s present age = 5x, and B’s = 3x
A’s age 4 years ago to B’s age 4 years hence is same
So (5x-4) = (3x+4)
Solve x = 4
So A’s present age = 20, and B’s = 12
Required ratio = (20+4) : (12-4) = 3:1

8. P and Q invested rupees 4000 and 5000 respectively in a business. P being an active partner will get rupee 50 every month extra for running the business. In a year if P receive a total of 800 rupee, then what will Q get from the business.
220
200
250
215
225
Option C
Ratio in which the profit will divide – 4:5.
A will get 50*12 = 600 rupees extra, so from business A got 200 rupees.
i.e (4/9)*P = 200, P = 450. So B will get 450 – 200 = 250 rupees

9. The average ages of 4 member, each having the age difference of 2yrs is 54 yrs.What is the sum of the youngest and oldest family member ?
90
95
80
108
100
Option D
X+X+2+X+4+X+6 = 54*4 = 216
4X+12 = 216
X = 216-12/4 =51
X+6 = 51+6 = 57
Required = 51+57 = 108

10. Among a group of 5 boys and 6 girls, 4 members is to be selected for an event. Find the probability that at least one boy is selected ?
18/23
17/22
21/22
15/21
19/20
Option C
1 – No boy is selected
1 – 6c4/11c4 = 21/22