# Quant Test for IBPS PO Prelims Exam set – 31

Directions(1-5): What will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

1. 𝟔 × 𝟏𝟔 × 𝟓 ÷ 𝟑 – 𝒙^𝟐 = 𝟗6
9
14
10
8
12
Option D
𝟔 × 𝟏𝟔 × 𝟓 ÷ 𝟑 – 𝒙^𝟐 = 𝟗6
(6 × 16 × 5)/3 – 𝑥^2 = 96
160 − 96 = 𝑥^2
64 = 𝑥^2
8 = 𝑥

2. 𝟐𝟖^𝟐 – 𝒙^𝟑 = 𝟕^𝟑 + 𝟐𝟐5
5
8
7
9
6
Option E
𝟐𝟖^𝟐 – 𝒙^𝟑 = 𝟕^𝟑 + 𝟐𝟐5
784 – 𝑥^2 = 343 + 225
𝑥^3 = 784 − 568 = 216
x = 6

3. 𝟐𝟗𝟖 – 𝟏𝟑^𝟐 – 𝟐^𝟑 = 𝒙 × 𝟏1
13
18
15
11
14
Option D
𝟐𝟗𝟖 – 𝟏𝟑^𝟐 – 𝟐^𝟑 = 𝒙 × 𝟏1
298 – 169 – 8 = x × 11
121 = x × 11
x = 11

4. 136 ÷ 2² × x = 17% of 500 ÷ 10
1
1.12
0.25
1.15
2.2
Option C
136 ÷ 2² × x = 17% of 500 ÷ 10
136/4 × 𝑥 = 85/10
𝑥 = (85 × 4)/(10 × 136) = 1/4 = 0.25

5. 𝒙^ 𝟐 + (𝟗^𝟐 + 𝟑𝟒) ÷ 𝟓 = 𝟑9
6
5
4
8
7
Option C
𝒙^ 𝟐 + (𝟗^𝟐 + 𝟑𝟒) ÷ 𝟓 = 𝟑9
𝑥^2 + (81 + 34) ÷ 5 = 39
𝑥^2 + 115/5 = 39
𝑥^2 = 39 − 23 = 16
x = 4

6. The difference between Circumference of circle A and diameter is 90 cm . If Radius of Circle B is 7 cm less than circle A then find area of Circle B?
590
600
616
585
620
Option C
2𝜋𝑟 − 2𝑟 = 90
𝑟 = 21 𝑐𝑚
Area of circle B= 616 cm^2

7. There are 40 children in a class in which boys are 4 more than the girls. Average weight of all the students is 42.5 kg and the average weight of all the girls is 48 kg then find the average weight of all the boys.
50
42
30
38
48
Option D
x+4+x=40
x=18
Total weight of all students = 40× 42.5 = 1700𝑘𝑔
Total weight of girls=18× 48 = 864 𝑘𝑔
weight of all boys=1700 – 864 = 836 kg
Average weight of all boys = 836/22 =38 kg

8. Ratio of present ages of two persons A and B is 3:2 and after four years ratio of their age (B : A) become 7:10. Then find the present age of B?
30
28
32
24
29
Option D
(3𝑥 + 4)/(2𝑥 + 4) = 10/7
𝑥 = 12
Present age of B=24 yr.

9. A sum becomes 1.6 times of itself in five years at simple rate of interest. Find rate of interest per annum?
13%
17%
15%
12%
16%
Option D
Let that sum be Rs ‘p’ and rate of interest be ‘r’% per annum
Amount= Rs 1.6p
SI= Rs 0.6p
ATQ 0.6𝑝 = 𝑝 × 𝑟 × 5/100
𝑟 = 12%

10. A committee of 3 members is to be made out of 6 men and 5 women. What is the probability that the committee has at least two women?
11/25
13/40
14/33
15/28
12/43
Option C
Probability = (5C2 × 6C1 + 5C3)/ 11C3
= 14/33