# Quant Test for IBPS PO Prelims Exam set – 32

Directions(1-5): Find the wrong term of the following series.

1. 4, 6, 12, 30, 60, 315, 1260
12
60
6
4
315
Option B
*1.5
*2
*2.5
*3
*3.5
*4
60 == 90

2. 200, 196, 192, 180, 160, 130, 88
200
160
196
88
130
Option C
Double difference
196 == 198

3. 9.2, 10.6, 7.6, 12.4, 6, 14, 4.4
9.2
10.6
7.6
6
14
Option B
+1.6,-3.2,+4.8,-6.4,+8,-9.6
10.6 == 10.8

4. 1, 730, 975, 1054, 1081, 1090, 1093
730
975
1081
1090
1093
Option B
+729,+243,+81,+27,+9,+3

5. 3, 4, 9, 28, 113, 565, 3397
4
3
9
565
113
Option D
*1+1
*2+1
*3+1
*4+1
*5+1
*6+1
565 == 566

6. A can complete a work in 36 days. B is 33.33% more efficient than A. In how many days both complete the work if they work on alternate days starting with A?
20
23
31
35
39
Option C
B will complete the work alone in = 3/4 × 36 = 27 days
A 36 —–3
—–108
B 27—– 4
Let total units of work = 108
No. of units done by A in 1 day = 3
No. of units done by B in 1 day = 4
Total work done in 2 days = 7 units
Work done in 30 days = 7 × 15 = 105 units
Remaining work will be done by A in 108 105 3  = 1 day.
Total days taken = 31 days

7. Faizal adds 12% of his salary in PPF. 3/8th of the remaining amount is spent on clothes and the difference between PPF and clothes expenses is Rs 10500. Remaining amount is spent on house rent and other expenses. If house rent expenses is Rs 1500 less than other expenses, then what is the house rent expenses?
15000
14000
13000
16000
17000
Option C
12% of the salary is added as PPF.
Remaining Part = 100 – 12 = 88%
Amount spent on clothes = of 88% = 33%
Difference between PPF and cloth expanses = 33 – 12 = 21% of salary = 10500
Total salary = 50000 Other expanses = House Rent expanses + 1500
House Rent expanses + Other expanses
= (100 – 33 – 12)% of salary = 55% of salary = 27500
House Rent expanses + House Rent expanses + 1500 = 27500
2 × House Rent expanses = 27500 – 1500 = 26000
House Rent expanses = 13000

8. In one litre of mixture of alcohol and water, 30% is water. The amount of alcohol that must be added to the mixture, so that the part of water in the mixture becomes 15%, is:
1000
985
1200
1250
900
Option A
In 1000 ml of mixture, Alcohol = 700 ml
Water = 300 ml
Let x ml of alcohol is mixed.
[300/(1000+x)]*100 = 15
=>x = 1000 ml

9. The surface area of a spherical part of a hemispherical bowl with a flat circular detachable cover, excluding the cover, is 616 sq cm. The area of the cover is 38.5 sq cm. What is the volume of the bowl?
2100
1952
2033
2121
1990
Option C
2*pi*r*r= 616
r*r = 98
Volume = 2/3*pi*r*r*r = 2033 cm^3

10. Sum of present ages of A and B is 41. Age of A 2 year hence is equal to age of C, 1 year ago. Age of A, 4 year hence is equal to age of B 1year ago and ratio of present age of A and D is 3 : 4. Find the difference of age of C and D.
5
6
3
7
8
Option C
A + B = 41 …(i)
C -1 = A + 2 C = A + 3
And A + 4 = B – 1
⇒ B = A + 5 …(ii)
From (i) + (ii)
A = 18 years
B = 18 + 5 = 23 years
C = 18 + 3 = 21 years
D = 18 *4/3 = 24 years
Diff. = 3 years

## 5 Thoughts to “Quant Test for IBPS PO Prelims Exam set – 32”

1. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you become expertise, would you mind updating your weblog with more details? It’s highly useful for me. Massive thumb up for this weblog put up!

2. I am really enjoying the theme/design of your web site.
Do you ever run into any browser compatibility problems?
A few of my blog visitors have complained about my site not working correctly in Explorer
but looks great in Safari. Do you have any tips to help fix this
issue?

3. When someone writes an piece of writing he/she keeps the plan of a
user in his/her mind that how a user can be aware of it.
So that’s why this post is outstdanding. Thanks!

4. I blog often and I genuinely appreciate your information. This great article has really peaked my interest.
I’m going to take a note of your site and keep checking for new information about once a week.
I subscribed to your Feed too.

5. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, excellent blog!