 # Quant Test for IBPS RRB 2018 Prelim Exam Set – 14

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) had released the official notification for the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for the recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II & III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose)

The examination will be held in two phases i.e. Preliminary Examination and Main Examination. The RRB Scale I Preliminary Exam is scheduled on 11th, 12th & 18th of August 2018. And RRB Assistant Preliminary Exam is scheduled on 19th, 25th August & 1st September 2018Details of the exam are as under: Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

1. 7/15 of 12/11 of 1/ 5 of 7425 = x% of 5400
5
14
21
24
17
Option B
7/ 15 of 12/11 of 1/5 of 7425 = x% of 5400
x = (7×12×7425)/(15×11×5×54)
x = 14

2. 1596 × 189 ÷ 49 – 3398 + 1564 =?
4200
3188
4322
6110
5125
Option C
1596 × 189 ÷ 49 – 3398 + 1564 = ?
= 1596/49 × 189 – 3398 + 1564
= 6156 –3398 + 1564
= 4322

3. 125% of 7/6 of x = 84% of 1250
805
771
851
720
522
Option D
125% of 7/6 of x = 84% of 1250
x = 84/100 × 1250 × 6/7 × 100/125
x = 720

4. 58.33% of 408 + 62.5% of 360 = 18 × ?
11
13
26
10
15
Option C
58.33% of 408 + 62.5% of 368 = 18 × ?
7/12 × 408 + 5/8 × 368 = 18 ×
x 238 + 230 = 18x
x = 468/18
x = 26

5. 1206 ÷ 47.92 + 40.11 × 16.96 = ?
705
715
625
695
813
Option A
1206 ÷ 47.92 + 40.11 × 16.96 = ?
= 1200/48 + 40 × 17
= 25 + 680
= 705

6. A batsman average run rate was 60 runs in 50 innings. Difference between the highest and the lowest score was 180. If these two innings are not included the average of remaining 48 innings becomes 58. Find his lowest score.
11
21
14
18
19
Option D
Total runs = 60 × 50 = 3000 runs
After excluding two innings.
Total runs = 48 × 58 = 2784 runs
H + L = 216, and H – L = 180
Lowest score = 18 runs

7. An equal amount of sum is invested in two schemes for 5 years each, both offering simple interest. The interest amount obtained at 14% is Rs.1000 more than that obtained at 10%. What is the total sum invested?
10,000
11,400
13,320
16,620
17,830
Option
Difference in interests = Rs.1000
Difference in rate = 14– 10 = 4%
Time = 5 year
In 5 year, rate of interest = 4% × 5 = 20%
20% = 1000
100% = (1000 × 100)/20 = Rs. 5000
Total amount invested in both the schemes = 10,000

8. Two men together start a journey in the same direction. They travel 12 and 20 km/day respectively. After travelling for 8 days the man travelling at 12 km/day doubles his speed and both of them finish the distance in the same time. Find the number of days taken by them to reach the destination.
20
14
25
16
24
Option E
Distance will be equal.
so, 12 * 8 + 24 * x = 20 * 8 + 20 * x
x = 16 days
Total = 16 + 8 = 24

9. A dealer sells his goods at 20% loss on cost price but uses 40% less weight. What is his percentage profit or loss?
30(1/3) %
35(1/5) %
33(1/3) %
24(1/2) %
31(1/3) %
Option C
Here ,a = 20 , b = 40
Required answer = (40 -20)*100/(100- 40)
= 33(1/3) %

10. A basket contains 8 Red and 6 Pink toys. There is another basket which contains 7 Red and 8 Pink toys. One toy is to drawn from either of the two baskets. What is the probability of drawing a Pink toys?
101/210
100/210
98/211
101/214
101/200
Option A
Probability of one basket = 1/2
1st Basket Pink toy probability = 1/2* (6c1/14c1)
2nd Basket Pink toy probability = 1/2* (8c1/15c1)
Adding both = (1/2*6/14) + (1/2*4/15) 3/14+4/15
= 101/210