# Quant Test for IBPS RRB 2018 Prelim Exam Set – 18

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) had released the official notification for the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for the recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II & III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose)

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in two phases i.e. Preliminary Examination and Main Examination. The RRB Scale I Preliminary Exam is scheduled on 11th, 12th & 18th of August 2018. And RRB Assistant Preliminary Exam is scheduled on 19th, 25th August & 1st September 2018Details of the exam are as under: Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

1. I. 4x^2–25x+25 = 0
II. 2y^2–13y+21 = 0

x>=y
y>x
x>y
x=y or relation cannot be established.
y>=x
Option D
I. 4x^2–25x+25 = 0
4x^2–25x+25 = 0
4x^2–20x–5x+25 = 0
x = 20/4 = 5, x = 5/4 = 1.25
II. 2y^2–13y+21 = 0
2y^2–13y+21 = 0
2y^2–7y–6y+21 = 0
y = 7/2 = 3.5, y = 6/2 = 3
Hence, there is no relation.

2. I. 2x^2+21x+34 = 0
II. 3y^2+23y+42 = 0

y>x
y>=x
x>y
x>=y
x=y or relation cannot be established.
Option E
I. 2x^2+21x+34 = 0
2x^2+17x+4x+34 = 0
x = – 17/2 = –8.5 , – 4/2 = –2
II. 3y^2+23y+42 = 0
3y^2+14y+9y+42 = 0
y = – 14/3 = – 4.66, – 9/3 = –3
Hence, no relation.

3. I. 2x^2–6x–48 = 0
II. y^2–13y+42 = 0

x>=y
x>y
x=y or relation cannot be established.
y>x
y>=x
Option E
I. 2x^2–6x–48 = 0
2x^2–4x–48 = 0
2(x^2–2x–24) = 0
x^2–2x–24 = 0
x^2–6x+4x–24 = 0
x = +6, –4
II. y^2–13y+42 = 0
y^2–13y+42 = 0
y^2–7y–6y+42 = 0
y = +7, +6
Hence, y>=x

4. I. 3x^2–27x+54 = 0
II. 2y^2–9y+10 = 0

x>y
y>=x
x=y or relation cannot be established.
y>x
x>=y
Option A
I. 3x^2–27x+54 = 0
3x^2–27x+54 = 0
3x^2–18x–9x+54 = 0
x = 18/3 = 6, 9/3 = 3
II. 2y^2–9y+10 = 0
2y^2–9y+10 = 0
2y^2–5y–4y+10 = 0
y = 5/2 = 2.5 y = +, 4/2 = 2
Hence, x>y

5. I. x^2 + 6x + 8 = 0
II. y^2 + 7y + 12 = 0

x=y or relation cannot be established.
x>=y
y>=x
y>x
x>y
Option A
x = 4, 2
y = 4, 3
No relation

6. The simple interest on a sum of money is equal to the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. Find the rate percent.
50%
40%
30%
10%
20%
Option D
Let SI = Principal = x
Years = rate = y
R = SI×100/P×N
y = x×100/x×y
y= 100/y
y^2 = 100
y = 10%

7. Two trains start from same station in different times at a speed of 60 km/hr and 72 km/hr respectively and the ratio of length of faster and slower trains is 3:2. If fast train overtakes the slower train in 150 sec, find the length of the faster train.
600 m
700 m
400 m
200 m
300 m
Option E
72 − 60 = total length/150 × 3600
Total length = 12 × 150/3600 = 0.5 km
Length of the 1st train = 0.5/5 × 3 = 0.3km = 300 m

8. The ratio of speed of boat in still water to speed of stream is 5:3. If the boat goes 24 km distance in downstream and returns to the starting point in 15 hours. Find the speed of stream.
6 km/hr.
4 km/hr.
1 km/hr.
3 km/hr.
5 km/hr.
Option D
24/(5x + 3x) + 24/(5x − 3x) = 15
24/8x + 24/2x = 15
24 + 96 = 120𝑥
120x = 120
x = 1
Speed of stream = 3 km/hr.

9. Four years ago the ratio of father’s age to son’s age was 8:1 and ratio of present age of mother and son is 4:1. If the sum of present ages of mother and son is 4 years more than the father’s present age, find father’s present age.
44 years
50 years
42 years
36 years
30 years
Option D
Let present age of father, mother and son be x, y and z
(x – 4)/(z – 4) = 8/1
=> 𝑥 − 8𝑧 = −28 − − − −(1)
y/z = 4/1
=> 𝑦 = 4𝑧 − − − −(2)
y + z = 4 + x
=> y + z − x = 4 − − − −(3)
Solve the above three equation,
x = 36 years,
y = 32 years,
z = 8 years
Father’s age = 36 years

10. A basket contains 8 Red and 6 Pink toys. There is another basket which contains 7 Red and 8 Pink toys. One toy is to drawn from either of the two baskets. What is the probability of drawing a Pink toys?
91/210
111/211
101/210
99/200
103/211
Option C
Probability of one basket = 1/2
1st Basket Pink toy probability = 1/2* (6c1/14c1)
2nd Basket Pink toy probability = 1/2* (8c1/15c1)
Adding both cases (1/2*6/14) + (1/2*8/15)
= 3/14+4/15 = 101/210