# Quant Test for IBPS RRB 2018 Prelim Exam Set – 20

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) had released the official notification for the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for the recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II & III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose)

The examination will be held in two phases i.e. Preliminary Examination and Main Examination. The RRB Scale I Preliminary Exam is scheduled on 11th, 12th & 18th of August 2018. And RRB Assistant Preliminary Exam is scheduled on 19th, 25th August & 1st September 2018Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

1. 6367 + 0.75 × 444 + 0.8 × 175 =? × 18
305
300
341
380
330
Option D
18 ×? = 6367 + 333 + 140
18 ×?= 6840
? = 6840/18 = 380

2. 87.5% of 3888 – 462 × 6 = ? % of 4200
9
10
21
13
15
Option E
87.5% of 3888 – 462 × 6 = ? % of 4200
3402–2772 = x/100 × 4200
630 = 42x
x = 15

3. 675/27 + 112 × 1.5 – 35% of 420 = ?
52
46
25
32
40
Option B
675 27 + 112 × 1.5 – 35% of 420 = ?
= 25 + 168 – 147 = 46

4. 104832 ÷ ? = 64 × 42
20
23
39
40
38
Option C
104832 ÷ ? = 64 × 42
= 104832/64×42 = 39

5. 3/5 × 20/9 × 27/10 of 125 = ?
390
450
444
353
501
Option B
3/5 × 20/9 × 27/10 of 125 = ?
? = 450

6. A man buys an A.C costing Rs. 45000 including a GST of 20%. The shopkeeper gives him a discount, so that the price is decreased by an amount equivalent to GST. Find the decreased price.
Rs.8000
Rs.6000
Rs.6500
Rs.7500
Rs.7000
Option D
45000*(100/120) = 37500
GST = 45000 – 37500 = Rs.7500

7. A train crosses a 300 m long platform at a speed of 72kmph in 25 sec and also passes a second train 250 m long running in opposite direction towards each other in 15 sec. what is the speed of the second train?
36 kmph
33 kmph
42 kmph
30 kmph
26 kmph
Option A
Let the length of first train be l1.
(l1 + 300)/ 72 × 5/18 = 25
l1 + 300 = 500 𝑙1 = 200 m
Given, (250 + 200)/ 72 × 5/18 + 𝑥 = 15
450/(20 + 𝑥) = 15 30 = 20 + x
x = 10m/s
x = 10 × 18/5 = 36 kmph

8. A water tank normally takes 7 hours to be filled by a tap but because of the leak, it takes another 2 hours. In how many hours will the leak empty a full water tank?
50.1 hours
45.5 hours
11.5 hours
31.5 hours
21.5 hours
Option D
Required time = 1/7 – 1/9 = (9−7)/ 63
= 2/63 = 31.5 hours

9. Stokes gave a loan of Rs. 400 to Rashid and recovered it at the rate of Rs. Rs.100 each month for six months, commencing from the end of 1st month. What is the effective rate of simple interest per annum?
80%
50%
100%
60%
70%
Option C
Principal = Rs.400
Amount = Rs 100 x 6 = Rs 600
Interest = Rs 600 – Rs 400 = Rs 200
Time = 6 months = 6/12 years
Now, 200 = 400 × 1 × r/ 2 × 100
r = 400 × 100/ 400 = 100%

10. Two dice are thrown simultaneously. What is the probability of getting the sum of the numbers as even?
1/5
1/3
1/2
1/4
1/7
Option C
Throw two dice n(s) = 36
E is nos sum is even.
Hence E={( 1,1 ),(1,3 ) (1,5 ) (2,2 ) , (2,4 ) , (2,6 ), …………( 6,2 ), (6,4 ), ( 6,6 )}
n(E)= 18
Required probability = 18/36 = 1/2