# Quant Test for IBPS RRB 2018 Prelim Exam Set – 22

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) had released the official notification for the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for the recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II & III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose)

The examination will be held in two phases i.e. Preliminary Examination and Main Examination. The RRB Scale I Preliminary Exam is scheduled on 11th, 12th & 18th of August 2018. And RRB Assistant Preliminary Exam is scheduled on 19th, 25th August & 1st September 2018Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

Directions(1-5): Find the missing term “?” of the following series.

1. 15, 9, 8, ?, 36, 170
20
18
12
15
21
Option C
15 × 1 – 1 × 6 = 15 – 6 = 9
9 × 2 – 2 × 5 = 18 – 10 = 8
8 × 3 – 3 × 4 = 24 – 12 = 12
12 × 4 – 4 × 3 = 48 – 12 = 36
36 × 5 – 5 × 2 = 180 – 10 = 170

2. 5, 9, 25, 91, ?, 2282.5
414
302
382
400
411
Option A
5 × 1.5 + 1.5 = 7.5 + 1.5 = 9
9 × 2.5 + 2.5 = 22.5 + 2.5 = 25
25 × 3.5 + 3.5 = 87.5 + 3.5 = 91
91 × 4.5 + 4.5 = 409.5 + 4.5 = 414

3. 7, ?, 10, 27, 104, 515
12
8
5
10
6
Option E
7 × 1 – 1 = 6
6 × 2 – 2 = 10
10 × 3 – 3 = 27
27 × 4 – 4 = 104
104 × 5 – 5 = 515

4. 8, 9, ?, 63, 256, 1285
30
20
10
50
40
Option B
8 × 1 + 1 = 9
9 × 2 + 2 = 20
20 × 3 + 3 = 63
63 × 4 + 4 = 256

5. 6, 16, ?, 244, 1245, 7506
59
44
42
57
50
Option D
6 × 2 + 22 = 12 + 4 = 16
16 × 3 + 32 = 48 + 9 = 57
57 × 4 + 42 = 228 + 16 = 244

6. The simple interest on a certain sum of money for 2 yr at 8% per annum is 30 less than the simple interest on the same sum for 3 yr at 6% per annum. Find the sum in Rs.
1500
1000
1120
1450
1223
Option A
T1 = 2
R1 = 8%
T2 = 3 yr and R2 = 6%
Let the sum be P. Then, P × 6 × 3/ 100 − P × 8 ×2/ 100 = 30
=> 18P/ 100 – 16P/ 100 = 30
P = Rs. 1500

7. While selling a watch, a shopkeeper gives a discount of 5%. If he gives a discount of 6% he earns Rs. 15 less as profit. What is the marked price of watch ?
Rs. 1700
Rs. 1000
Rs. 1300
Rs. 1500
Rs. 1100
Option D
Let the marked price be Rs.x
Then, 95x/100 – 94x/100 = 15
= Rs. 1500

8. A train 108 metre long is moving at a speed of 50 km/hr. It crosses a train 112 metre long coming from opposite direction in 66 seconds. What is the speed of the second train?
70
77
86
82
72
Option D
Distance covered = (108+112) = 220 metre
Time = 6 seconds
Relative speed = 220/6 = 110/3 m/s
= 110/3 × 18/5 = 132 km/hr.
Speed of second train = (132−50) = 82 km/hr

9. A complete 4/5 part of a work in 20 days. Then he completes the rest work with B in 3 days. How much time will B take alone to complete this work ?
30(1/3) days
37(1/2) days
33(1/7) days
40(1/2) days
31(1/3) days
Option B
Days taken by A to complete the work
= 20 * 5/4 = 25 days
Work finished in 3 days
= 3/25 + 3/x = 1/5
=> x = 37(1/2) days

10. One 5 letter word is to be formed taking all letters – S, A, P, T and E. What is the probability that this the word formed will contain all vowels together?
5/7
8/15
1/5
2/5
3/8
Option D
Total words that can be formed is 5! = 120
Take: S, P, T and AE So their arrangement = 4! * 2! = 48
Required probability = 48/120 = 2/5