# Quant Test for IBPS RRB 2018 Prelim Exam Set – 23

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) had released the official notification for the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for the recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II & III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose)

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in two phases i.e. Preliminary Examination and Main Examination. The RRB Scale I Preliminary Exam is scheduled on 11th, 12th & 18th of August 2018. And RRB Assistant Preliminary Exam is scheduled on 19th, 25th August & 1st September 2018Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

1. 2(4/9) × 6(6/7) × 5(1/4) =?
92
88
75
81
60
Option B
2(4/9) × 6(6/7) × 5(1/4) = ?
= 22/9 × 48/7 × 21/4
= 88

2. 675/27 + 112 × 1.5 – 35% of 420 = ?
46
35
62
50
44
Option A
675/27 + 112 × 1.5 – 35% of 420 = ?
= 25 + 168 – 147
= 46

3. ( 8/3 × 15/4 ) + ( 65/11 × 55/13) + ( 9/2 × 4/3 ) = ?
20
41
50
48
66
Option B
( 8/3 × 15/4 ) + ( 65/11 × 55/13) + ( 9/2 × 4/3 ) = ?
= 10+25+6 = 41

4. 92% of 225 + 32 × 12.5% – 25% of 96 = ?
110
90
123
187
154
Option D
92% of 225 + 32 × 12.5% – 25% of 96 = ?
= 207 + 4 – 24
= 187

5. 1001 ÷ 56 × 112 – 1202 =?
852
777
500
920
800
Option E
1001 ÷ 56 × 112 – 1202 = ?
= 1001/56 × 112 – 1202
= 2002 – 1202 = 800

6. Directions(6-10): Following graph shows the percentage profit gained by two companies A and B over the years 2008 to 2013.
%Profit = [Profit/Expenditure]*100

7. If the income of Company B in year 2009 was Rs. 91.8 lakh, what was its expenditure (in Rs) in that year?
70
68
60
62
74
Option B
% profit = 35% Expenditure = Income × 100/(100+ %P)
=> 91.8 * 100/135
= Rs. 68 lakh

8. In which of the following years is the percentage of expenditure with respect to income is 80% for Company A?
2011
2010
2009
2008
2012
Option D
Let the expenditure be x. Income = x*(100+25)/100
= 1.25x
Required % = (x /1.25x)*100 = 100/1.25 = 80%

9. If the expenditure of Company A in the year 2011 and 2012 was in the ratio 6 : 5, what was the ratio of its incomes?
9:10
11:15
15:17
13:10
21:23
Option D
E1/E2 = 6/5
E1 = 6
E2 = 5
Now, I1 = E1*(100+30)/100
= E1 *1.3 I2 = E2 * 1.2 I1/I2
= E1/E2*1.3/1.2 = (6*1.3)/(5*1.2) = 78/60 I1/I2 = 13/10

10. The income of Company A in the year 2012 and the expenditure of Company B in the year 2009 was the same, that is Rs 90 lakh. What will be the ratio of the income of Company B in 2009 to the expenditure of Company A in the year 2012?
3:1
4:7
3:2
7:11
9:5
Option E
% Profit(A) = 20%
Expenditure(A) = I/1.2 = 90/1.2 = 75 lakhs
% Profit(B) = 35%
Income(B) = 90 × 1.35 = 135 lakhs
Ratio = 135/75 = 9:5

11. If the expenditure of Company B in the year 2010 was Rs. 40 lakh, what was its income (in Rs) in the year 2013?
25 lakhs
10 lakhs
15 lakhs