Quant Test for IBPS RRB 2018 Prelim Exam Set – 24

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) had released the official notification for the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for the recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II & III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose)

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in two phases i.e. Preliminary Examination and Main Examination. The RRB Scale I Preliminary Exam is scheduled on 11th, 12th & 18th of August 2018. And RRB Assistant Preliminary Exam is scheduled on 19th, 25th August & 1st September 2018Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam. 


 

Directions(1-5): Find the correct relation between x and y and choose a correct option.

  1. I. 2x^2+x– 6 = 0
    II. 3y^2+y– 8 = 0

    x=y or relation cannot be established.
    x>y
    x>=y
    y>=x
    y>x
    Option A
    I. 2x^2+x– 6 = 0
    2x^2+4x–3x– 6 = 0
    x = -2,1.5
    II. 3y^2+y– 8 = 0
    3y^2+6y–4y– 8 = 0
    y = -2, 1.33
    Hence, no relation

     

  2. I. x^3 – 375 = 3000
    II. y^3 + 600 = 769

    x=y or relation cannot be established.
    y>x
    y>=x
    x>=y
    x>y
    Option E
    x = 15
    y = 13
    x > y

     

  3. I. 225x^2 – 4 = 0
    II. √225y + 2 = 0

    x=y or relation cannot be established.
    x>=y
    x>y
    y>=x
    y>x
    Option B
    225x^2 – 4 = 0
    (15x)^2 – (2)^2 = 0
    (15x + 2) (15x – 2) = 0
    x = – 2/15, 2/15
    15y + 2 = 0
    y = – 2/15
    x >= y

     

  4. I. 2x^2 + x – 1 = 0
    II. 2y^2 – 3y + 1 = 0

    x>y
    x>=y
    x=y or relation cannot be established.
    y>x
    y>=x
    Option E
    2x^2 + x – 1 = 0
    2x^2 + 2x – x – 1 = 0
    2x (x + 1) – 1 (x + 1) = 0
    x = – 1, 1/2
    2y^2 – 3y + 1 = 0
    2y^2 – 2y – y + 1 = 0
    2y (y – 1) – 1 (y – 1) = 0
    y = 1, ½
    y>=x

     

  5. I. x^2 + x – 2 = 0
    II. y^2 + 5y + 6 = 0

    x=y or relation cannot be established.
    y>=x
    y>x
    x>y
    x>=y
    Option E
    x ^2 + 2x – x – 2 = 0
    x (x + 2) – 1 (x + 2) = 0
    x = 1, – 2
    y^2 + 5y + 6 = 0
    y^2 + 3y + 2y + 6 = 0
    y (y + 3) + 2 (y + 3)
    y = – 2, – 3
    x>=y

     

  6. 30 labourers working 7 hours a day can finish a piece of work in 18 days. If the labourers work 6 hours a day, then find the number of labourers required to finish the same piece of work in 30 days.
    30
    21
    18
    25
    17
    Option B
    Required number of labourers
    = (30*7*18)/(6*30) = 21

     

  7. An amount of Rs. 400 becomes Rs. 424 in 3 years at a certain rate of simple interest, If the rate of interest increases by 8%, what amount will Rs. 400 becomes in 2 years?
    Rs. 480
    Rs. 320
    Rs. 420
    Rs. 580
    Rs. 400
    Option A
    SI = 424 – 400 = Rs. 24
    R = (24 × 100)/(400 × 3) = 2%
    New rate = 2 + 8 = 10%
    SI = (400 × 10 × 2)/100 = Rs. 80
    Amount = 400 + 80
    = Rs. 480

     

  8. Average age of A and B, 2 years ago was 26. If age of A 5 years hence is 40 yrs, and B is 5 year younger to C, then find difference between age of A and C?
    8 years
    7 years
    5 years
    9 years
    6 years
    Option D
    Average age of A and B 2 year ago = 26
    Present Average age = A + B/ 2 = 28
    Present age A + B = 56
    A’s age after 5 year = 40
    Now A’s age = 40 – 5 = 35
    B’s age = 56 – 35 = 21
    C’s age = 21 + 5 = 26
    Required difference = 35 – 26 = 9 years

     

  9. Ratio of speed of boat in down stream and speed of stream is 9:1, if speed of current is 3 km per hr, then find distance travelled(in km) upstream in 5 hours.
    111 km
    120 km
    113 km
    105 km
    90 km
    Option D
    speed of current = y = 3
    Downstream speed = 9 × 3 = 27 km/h
    Speed of boat = x
    x + y = 27
    x = 24
    y= 3
    Distance travelled = speed × Time
    = (x – y) × 5
    = (24 – 3) × 5
    = 21 × 5 = 105 km

     

  10. How many different words can be formed with the letters of the word UNIVERSITY so that all the vowels are together?
    62400
    60480
    61460
    68440
    64480
    Option B
    Number of words = (4! * 7!)/2 = 60480

     


Related posts

/