Quant Test for IBPS RRB 2018 Prelim Exam Set – 3

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) had released the official notification for the Common Recruitment Process for RRBs (CRP RRBs VII) for the recruitment of Group “A”-Officers (Scale-I, II & III) and Group “B”-Office Assistant (Multipurpose)

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in two phases i.e. Preliminary Examination and Main Examination. The RRB Scale I Preliminary Exam is scheduled on 11th, 12th & 18th of August 2018. And RRB Assistant Preliminary Exam is scheduled on 19th, 25th August & 1st September 2018Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam. 


 

Directions(1-5): What will come in place of question mark “?” in the following questions.

  1. 158.004 × 4.06 + 20.12% of 849.86 + ? = 951.93
    120
    110
    100
    150
    140
    Option D
    = 158×4 + 1/5 ×850 + ? = 952
    => 632 + 170 + ? = 952
    => ? = 150

     

  2. 1079.24 ÷ 36 + 187 × 20.05 = ?
    3003
    3500
    3770
    3838
    3225
    Option C
    = 1080/36 + 187×20
    = 30 + 3740 = 3770

     

  3. 125% of 4875.97 + 88.005 × 14.995 = ?
    7415
    7848
    8844
    8450
    7550
    Option A
    = 5/4 ×4876 + 88×15
    = 5×1219 + 1320
    = 6095 + 1320 = 7415

     

  4. (36.01)^3×(4096)^1/2×(37.99)^2 ÷ (9^3*75.98^2) = 4^?
    17
    11
    9
    7
    5
    Option E
    36.01^3×4096^1/2×37.99^2 ÷ (9^3×75.98^2 ) = 4^?
    => 4^? = (363×√4096×382)/( 9 3×762) = (4^3×9^3×4^3×38×38)/(9^3×76×76)
    = (4^3×4^3)/(2×2)
    => 4^? = 4^3×4^2 = 4^5 = ? = 5

     

  5. 25.05% of 2801.01 + 14.98 × 2400 = ?
    47520
    36700
    35620
    74500
    84500
    Option B
    = 1/4 ×2800 + 15×2400 = 700 + 36000 = 36700

     

  6. If the difference between the income of company F and company A is Rs. 750 crore, what is the expenditure of both the companies together ?
    6560 cr.
    7820 cr.
    6520 cr.
    5400 cr.
    4400 cr.
    Option D
    5% = 750
    1 % = 150
    45 *150 *100/125 = 5400 cr.

     

  7. Directions(6-10): Study the following information carefully and answer the question given below it :
    Percentage proportion of income of seven companies in a state during financial year – 2013 – 14 :

    Percentage profit of these companies during the same Financial Year :

  8. If the expenditure of company D is 750 crore, what was the total income of all the given companies together ?
    Rs. 4125
    Rs. 5745
    Rs. 4040
    Rs. 4155
    Rs. 5150
    Option A
    20%*100/110*Total = 750
    Total = Rs. 4125

     

  9. If the income of company D and B together is Rs.270 crore then fined the profit of company B in that year ?
    16.75 cr.
    11.75 cr.
    21.22 cr.
    13.15 cr.
    12.55 cr.
    Option B
    10% = 90
    I(B) = 90
    E(B) = 90*110/115 = 78.26
    P(B) = 11.739 = 11.75 cr.

     

  10. If in the given financial year income of company A was 440 crore. What was the approximately expenditure of company C in that year ?
    62 cr.
    55 cr.
    61 cr.
    74 cr.
    81 cr.
    Option B
    20 % = 440
    1% = 440/20 = 22 crore
    3 % = 66 crore
    exp. = 66*100/120 = 55 cr.

     

  11. What is the ratio of the expenditure of company D to company C ?
    55:14
    74:21
    65:13
    80:11
    78:13
    Option D
    80:11

     


Related posts

Leave a Comment