 # Quant Test for LIC AAO Prelims Exam Set – 11

Directions(1-5): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

1. 1025.08 + 1623.13 – 1784.91 + 2564.31 – 2897.98 = ?
529
500
487
424
490
Option A
1025.08 + 1623.13 – 1784.91 + 2564.31 – 2897.98
= ?
=>1025 + 1623 – 1785 + 2564 – 2898 = ?
=>? = 5212 – 4683
=>? = 529

2. ? = (40.16% of 24.95% of 1479.58) + 254.33
330
339
450
402
468
Option D
? = (40.16% of 24.95% of 1479.58) + 254.33
=>? = (40% of 25% of 1480) + 254
=>? = 402

3. 54.97% of 620.08 + 16.13*11.11 – 829.91/5 = ?
384
366
351
390
377
Option C
54.97% of 620.08 + 16.13*11.11 – 829.91/5 = ?
=>55% of 620 + 16*11 – 830/5 = ?
=>341 + 176-166 = ?
=>? = 351

4. 16% of 1750 – 20% of 1150 = 25% of ?
190
200
150
148
210
Option B
16% of 1750 – 20% of 1150 = 25% of ?
=>0.25 * ? = 0.16*1750 – 020*1150
=>0.25*? = 280 – 320
=>0.25*? = 50
=>? = 200

5. 244 – 156 + ?^2 – 13^2 = 15*14 + 25*22
15
29
20
18
24
Option B
244 – 156 + ?^2 – 13^2 = 15*14 + 25*22
=>88 + ?^2 – 169 = 210 + 550
=>?^2 – 81 = 760
=>?^2 = 841
=>? = 29

6. The ratio of the first and second class train fares between two stations is 3:1 and that of the numbers of passengers travelling between the two stations by first and second classes is 1:50. If on a particular day Rs.1325 are collected from passengers between the two stations then the amount collected from second class passenger is ?
Rs.1550
Rs.1412
Rs.1350
Rs.1221
Rs.1250
Option E
Fare = 3:1
Passenger = 3*1 : 1* 50
Add = 3 + 50 = 53
Now, 53x = 1325
=>x = 25
Amount collected from second class = 50x
25*50 = Rs.1250

7. In an examination, the average marks obtained by the students was found to be 60. After omission of computational errors, the average marks of 100 candidates had to be changed from 60 to 30 and the average with respect to all the examinees came down to 45 marks. Find the number of candidates who took the exam.
156
130
180
200
174
Option D
Let the number of candidates be x.
60x – 3000 = 45x
=>x = 200

8. The compound interest on a certain sum of money at a certain rate per annum for 2 years is Rs.2050 and the simple interest on the same amount of money at the same rate for 3 years is Rs.3000. What is the sum of money?
Rs.12,000
Rs.20,000
Rs.18,000
Rs.15,000
Rs.22,000
Option B
SI of 3 years = Rs.3000
SI for 2 years = Rs.3000/3*2 = Rs.2000
SI for 2 years = Rs.2000
CI for 2 years = Rs.2050
Difference = (2050 – 2000) = 50
Required rate% = 50/1000*100 = 5%
5% of sum = 1000
Sum = 1000/5*100 = Rs.20,000

9. A man bought an article and sold it at a loss of 5%. If he had bought it for 10% less and sold it for Rs.33 more, he would have had a profit of 30%. Find the cost price of article.
130
120
140
150
160
Option D
Let the CP be 100x.
SP = 95x
New CP = 90x
New SP = 90x*130/100 = 117x
Difference between new SP and actual SP.
117x- 95x = 33
=> x = 3/2
CP of the article = 100x = 100*3/2 = 150

10. A and B start simultaneously from a place P towards Q , 60 km apart. A’s speed is 4 km/hr. less than that of B. After reaching Q, B turns back and meet A at a place 12 km away from Q. Find A’s speed.
4 km/hr.
8 km/hr.
7 km/hr.
6 km/hr.
9 km/hr.
Option B
Let the speed of A be x km/hr.
Then, B’s speed = (x+4) km/hr.
Total distance covered by A = 60+12 = 72 km
Total distance covered by B = 60-12 = 48 km
Now, 72/(x+4) = 48/x
=>x = 8 km/hr.

## One Thought to “Quant Test for LIC AAO Prelims Exam Set – 11”

1. credit card processing agent programs

Thanks for the something totally new you have unveiled in your text. One thing I’d like to reply to is that FSBO human relationships are built with time. By bringing out yourself to the owners the first end of the week their FSBO is definitely announced, prior to masses get started calling on Monday, you generate a good relationship. By sending them equipment, educational supplies, free reviews, and forms, you become the ally. Through a personal affinity for them plus their problem, you generate a solid interconnection that, on many occasions, pays off as soon as the owners decide to go with an adviser they know and trust – preferably you actually.