# Quant Test for LIC AAO Prelims Exam Set – 13

1. C is 40% more efficient than B who is 25% more efficient than A. If A,B and C together can complete a work in 35 days. How many days B alone can complete 75% of the work?
60 days
92 days
75 days
84 days
66 days
Option D
Let the number of units of work done by A alone in one day = x units
Number of units of work done by B alone in one day = 1.25x units
Number of units of work done by C alone in one day = 1.25x *1.40 = 1.75x
units Total work =35*(x + 1.75x + 1.25x) = 140x units
Time taken by B alone to complete 75% work = (0.75*140x)/1.25x = 84 days

2. A and B started a business together with initial investments of Rs.12000 and Rs.15000 resp. If after one year, profit shares of A and B are Rs.(x+120) and Rs.(x+250) resp. Find the total profit of A and B taken together.
Rs.1440
Rs.1352
Rs.1170
Rs.1154
Rs.1250
Option C
Ratio of profit shares of A and B = 12000:15000
= 4:5
Now, (x+120)/(x+250) = 4/5
=>x = 400
Total profit share of A and B together = 400+120+400+250
= Rs.1170

3. 1120 litres of a mixture of milk and water , the ratio of milk and water present in the ratio of 5:2 resp. After addition of some amount of water to it, the ratio of milk to water in resultant mixture becomes 2:1 resp. Find the quantity of water added to the mixture.
100 litres
80 litres
70 litres
90 litres
60 litres
Option B
Quantity of milk in mixture initially = (5/7)*1120
= 800 litres
Quantity of water in mixture initially = 1120 – 800 = 320 litres
Let the quantity of water added be x litres.
800/(320+x) = 2/1
=>x = 80 litres

4. The respective ratio of speed of Ram and Shyam is 4:3. Prabhu can travel a distance of 840 km in 14 hours. If the speed of Shyam is 20% less than the speed of Prabhu. What will be the time taken by Ram to travel a distance of 512 km?
9 hours
8 hours
10 hours
7 hours
6 hours
Option B
Speed of Prabhu = 840/14 = 60 km/hr.
Speed of Shyam = 0.8*60 = 48 km/hr.
Speed of Ram = (4/3)*48 = 64 km/hr.
Required time = 512/64 = 8 hours

5. Pipe A and B can fill a tank together in (60/7) minutes. If pipe A is 33.33% more efficient than pipe B, find the time taken by pipe A alone to fill the tank.
15 minutes
14 minutes
16 minutes
13 minutes
12 minutes
Option A
Let the efficiency of pipe B be 3x.
Efficiency of pipe A = 4x
Time taken by pipe A and B alone to fill the tank is 3x minutes and 4x minutes resp.
1/3x + 1/4x = 7/60
=>x = 5
ime taken by A alone to fill the tank = 3x = 15 minutes

6. Directions(6-10): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

7. 28*2 *864 /(2916)^1/2 = ? + 540
356
313
342
320
300
Option A
28*2 *864 /(2916)^1/2 = ? + 540
=>28*2 *864 * 1/54 = ? + 540
=>896 – 540 = ?
=>? = 356

8. 125% of 7/6 of ? = 84% of 1250
771
840
865
700
720
Option E
125% of 7/6 of ? = 84% of 1250
=>5/4*7/6 *? = 84/100* 1250
=>? = 84/100*1250*4/5*6/7
=>? = 720

9. 544/16*32 – 766 + 224 = ?
520
515
560
546
581
Option D
544/16*32 – 766 + 224 = ?
=>544*1/16*32 – 766+ 224 = ?
=>1088 – 766 + 224 = ?
=>? = 546

10. 88% of 1850 + 35% of 2400 = ? + 758
1528
1660
1710
1684
1744
Option C
88% of 1850 + 35% of 2400 = ? + 758
=>0.88*1850 + 35*24 = ? + 758
=>1628 + 840 – 758 = ?
=>? = 1710

11. 56% of 616 – ?% of 482 = 103.66
32
44
41
50
64
Option D
56% of 616 – ?% of 482 = 103.66
=>0.56*616 – ?/100*482 = 103.66
=>344.96 – 103.66 = ?/100*482
=>241 = ?/100*482
=>? = 50