**Directions(1-5):** Find the missing term ‘?’ of the following series.

- 21,44,73,104,141,?
190175177182180Option D

21,44,73,104,141,?

+23,+29,+31,+37,+41

=> ? = 182 - 4,15,48,147,444,?
14201445152216301335Option E

75,150,?,200,40,240

*3+3

*3+3

*3+3

*3+3

*3+3

? = 1335 - 75,150,?,200,40,240
5033425664Option A

75,150,?,200,40,240

*2

/3

*4

/5

*6

=>? = 50 - 23,27,18,34,?,45
89764Option B

23,27,18,34,?,45

+2^2 , – 3^2, +4^2 , -5^2, +6^2

=> ? = 9 - 21,30,57,?,165,246
95887410268Option D

21,30,57,?,165,246

+9*1

+9*3

+9*5

+9*7

+9*9

? = 102 - Time taken by a train A to cross a standing train B of length 240 m and a platform of 360 m is 27 seconds and 33 seconds resp. Find the time taken by train A to cross a pole.
10 seconds17 seconds18 seconds14 seconds15 secondsOption E

Let the length of train A be x m.

(x+240)/27 = (x+360)/33

=>x = 300 m

Speed of train A = (300+240)/27 = 20 m/s

Required time = 300/20 = 15 seconds - Anu ordered to complete a work in 36 hours. He started working but after 24 hours he realized that 75% of the work is still remaining. By what percentage he must increase his efficiency compared to his original efficiency to complete the work on time?
600%800%700%500%400%Option D

Total work = 360 units

Remaining work = 75% of 360 = 270 units

Remaining time = 36 â€“ 24 = 12 hours Per hour work

= 270/12 = 22.5 units

Original per hour = (360*0.25)/24 = 3.75 units

Required% = [(22.5-3.75)/3.75]*100 = 500% - There are some doctors and nurses in a hospital. If 15 nurses leave the job then for every nurses there are 2 doctors. If after those 15 nurses left the job , 45 doctors went on leave then for every doctors there are 5 nurses. Find the number of nurses initially in the hospital .
5340475544Option B

Let the number of doctors and nurses in the hospital be x and y resp.

x = 2(y-15) â€“(1)

And 5(x-45) = (y-15) â€“(2)

From both the equations, we get

x/2 = 5(x-45)

x = 50

y = 40 - Average runs of a batsman in 19 innings is x runs. His average is increased by three runs when he scored 115 runs in 20th inning. Find his average runs after 20 innings.
50 runs56 runs58 runs59 runs54 runsOption C

Total runs scored by the batsman in 19 innings

= 19x

Total runs scored by the batsman in 20 innings = 20(x+3) = 19x + 115

=> x = 55

So, average runs after 20 innings = 55+3 = 58 runs - A bag contains 12 red, 8 blue and 13 green balls. Two balls are randomly drawn from the bag. What is the probability that both the balls are red in colour?
1/71/91/61/81/4Option D

Total number of balls in the bag = 12+8+13

= 33

Probability = 12C2/33C2 = 1/8