# Quant Test for LIC AAO Prelims Exam Set – 19

Directions(1-5): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

1. 19^2 + (1024)^1/2 – 256 – 9*7 = ?
80
72
74
92
66
Option C
19^2 + (1024)^1/2 – 256 – 9*7 = ?
=>361 + 32 – 256 – 63 = ?
=>? = 74

2. 9^3 -23^2 – 14^2 = ?
5
7
6
4
8
Option D
9^3 -23^2 – 14^2 = ?
=>729 – 529 – 196 = ?
=>? = 4

3. (440.89)^1/2 + (169.13)^1/2 – 14^2 + 207.88 = ?
33
46
38
42
48
Option B
(440.89)^1/2 + (169.13)^1/2 – 14^2 + 207.88 = ?
=>(441)^1/2 + (169)^1/2 – 14^2 + 208 = ?
=>21 + 13 – 196 + 208 = ?
=>? = 46

4. 44.97 + 310.08 + 9.13*4.89 = ?^2
17
15
16
20
12
Option D
44.97 + 310.08 + 9.13*4.89 = ?^2
=>45 + 310 + 9*5 = ?^2
=>?^2 = 400
=>? = 20

5. 54.97% of 800 + 32.89*4 – 396.12 /17.91 = ?
500
495
550
476
485
Option C
54.97% of 800 + 32.89*4 – 396.12 /17.91 = ?
=>55% of 800 + 33*4 – 396/18 = ?
=>440 + 132 – 22 = ?
=>? = 550

6. Speed of boat A and boat B in still water is 42 km/hr. and 48 km/hr. resp. and speed of stream is 4 km/hr. If both boats are travelling towards each other and meet after 7 hours. What will be maximum distance between both boats?
700 km
742 km
717 km
600 km
630 km
Option E
If boat A travelling against upstream and boat B travelling with the stream
Distance = 38*7+52*7 = 630 km

7. Mr.Bean earn Rs.42000 in a month. He spends 20% in house rent and 60% of rest in others. Find the saving of him.
Rs.16260
Rs.15250
Rs.16520
Rs.13440
Rs.11450
Option D
Amount spent on house rent = 0.2*42000
= Rs.8400
Remaining amount = 42000- 8000 = Rs.33600
Other spending = 0.6*33600 = Rs.20160
Savings = 33600 – 20160 = Rs.13440

8. The ratio of cost price and marked price of an article is 20:27 resp. If profit earned and discount given is Rs.192 and Rs.648 resp. Find the profit percentage.
8%
14%
12%
10%
9%
Option A
Let the CP and MP be Rs.20x and Rs.27x resp.
20x+192 = 27x – 648
=>x = 120
CP of the article =20*120 = Rs.2400
Profit% = 192/2400*100 = 8%

9. Average weight of 26 content developers is 62 kg. If weight of one more content manager is included. The average weight increased by 1 kg. Find the weight of the newly added content manager.
94 kg
78 kg
95 kg
89 kg
80 kg
Option D
Weight of newly added content manager = 63*27 – 62*26
= 89 kg

10. A cylindrical tank is filled in 16 minutes if the water is flowing at the rate of 144 m^3 per minute. Area of the base of cylinder is 192 m^2. If the certain quantity of the water is taken out of the tank 1344 m^3 water is left in the tank. Find decrease in the level of water.
14 m
10 m
6 m
8 m
5 m
Option E
Volume of tank = 144*16 = 2304 m^3
Height = 2304/192 = 12 m
Height = 1344/192 = 7 m
Decrease in the level of water = 12-7 = 5 m