Quant Test for LIC AAO Prelims Exam Set – 22

Directions(1-5): What value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

  1. 45% π‘œπ‘“ 600+?% π‘œπ‘“ 480=390
    12
    20
    18
    25
    17
    Option D
    45% π‘œπ‘“ 600+?% π‘œπ‘“ 480=390
    =>45/100 π‘œπ‘“ 600+?/100 π‘œπ‘“ 480=390
    β‡’270+4.8Γ—?=390
    => ? =(390βˆ’270)/4.8 = 25

     

  2. 4(2/3)+7(1/6)βˆ’5(2/9)= ?
    3(8/13)
    2(9/11)
    6(11/18)
    4(13/15)
    3(10/17)
    Option C
    4(2/3)+7(1/6)βˆ’5(2/9)= ?
    =>? = 14/3+43/6βˆ’47/9
    = (84+129βˆ’94)/18
    = 119/18 = 6(11/18)

     

  3. [30% π‘œπ‘“ {(80% π‘œπ‘“ 850)Γ·34}]= ?
    6
    10
    8
    14
    12
    Option A
    [30% π‘œπ‘“ {(80% π‘œπ‘“ 850)Γ·34}]= ?
    =>?=[30/100Γ—{(80/100Γ—850)Γ·34}]
    =[30/100Γ—{680Γ·34}]
    =[30/100Γ—20] = 6

     

  4. ? % of 800 = 293 – 22% of 750
    14
    10
    18
    16
    12
    Option D
    ? % of 800 = 293 – 22% of 750
    =>(800Γ—?)/100=293βˆ’(750Γ—22)/100
    β‡’8Γ— ?=293βˆ’165=128
    β‡’ ?=128/8 =16

     

  5. 65% π‘œπ‘“ 240+ ?% π‘œπ‘“ 150=210
    40
    36
    30
    48
    29
    Option B
    65% π‘œπ‘“ 240+ ?% π‘œπ‘“ 150=210
    =>65/100 π‘œπ‘“ 240+?/100 π‘œπ‘“ 150=210
    β‡’156+1.5Γ—?=210
    =>?=(210βˆ’156)/1.5 = 36

     

  6. Present age of A is 3 years less than present age of B. Ratio of B’s age 5 year ago and A’s age 4 year hence is 3 : 4 then find present age (in years) of A.
    30
    40
    20
    10
    50
    Option C
    Let B’s age = π‘₯
    So, A’s age = π‘₯βˆ’3
    =>(π‘₯βˆ’5)/(π‘₯+1) = 3/4
    => π‘₯ = 23
    A’s age = 23βˆ’3 = 20 yrs.

     

  7. The profit earned on selling an article for Rs.1000 is equal to the loss incurred on selling the same article for Rs.500. At what price should it be sold to earn a profit of 24%?
    Rs.820
    Rs.900
    Rs.740
    Rs.930
    Rs.880
    Option D
    Let the CP be Rs.x. (1000 – x) = (x – 500)
    =>x = 750
    Required SP = 750*1.24 = Rs.930

     

  8. Tap A is 50% more efficient than Tap B. Both the taps together can fill the tank in (48/5) hours. Find the time taken by Tap C which is 60% more efficient than Tap B, to fill the tank alone.
    18 hours
    16 hours
    12 hours
    10 hours
    15 hours
    Option E
    Time taken by A and B to fill the tank be x/1.5 and x hours resp.
    Now, 1/x + 1.5/x = 5/48
    =>x = 24
    Time taken by C = 24/1.6 = 15 hours

     

  9. Income of Anil is Rs.25000 per month. He spends 25% on food and 35% on rent. If 50% of the remaining amount is spent by him on entertainment and rest of the amount is saved by him. Find his monthly savings (in Rs.).
    Rs.5000
    Rs.7000
    Rs.6000
    Rs.8000
    Rs.4000
    Option A
    Expense on food and rent = 25% + 35% = 60%
    Expense on entertainment = 0.5*(100-60)% = 20%
    Savings = 100% – (60%+20%) = 20%
    Anil’s savings = 0.2*25000 = Rs.5000

     

  10. A bag contains 6 Red, 5 Green and 4 Yellow coloured balls. 2 balls are drawn at random after one another without replacement then what is the probability that atleat one ball is Green.
    2/5
    7/9
    1/3
    4/5
    3/7
    Option E
    Probability that no ball is green = (10C1*9C1)/(15*14)
    = 3/7

     


Related posts