# Quant Test for NIACL 2018 Prelim Exam Set – 2

Directions(1-5): Find the relation between x and y and choose a correct option.

1. I. x² = –14x
II. y² + 18y + 80 = 0

x=y or relation cannot be established.
y>=x
x>y
x>=y
y>x
Option A
x = 0, – 14
y = – 8, – 10
No relation

2. I. x = √5329
II. y = (12167)^1/3

y>x
x>=y
y>=x
x>y
x=y or relation cannot be established.
Option D
x = 73
y = 23
x > y

3. I. 15x² – 41x + 28 = 0
II. 7y² – 29y + 30 = 0

x=y or relation cannot be established.
y>=x
y>x
x>=y
x>y
Option C
x = 7/5 , 4/3
y = 2, 15/7
x < y

4. I. 4x² – x – 3 = 0
II. y² + 4y + 4 = 0

y>=x
x>y
x>=y
y>x
x=y or relation cannot be established.
Option B
x = – 3/4 , 1
y = – 2
x > y

5. I. 3x² – 59x + 210 = 0
II. 2y² – 17y + 36 = 0

x>y
x>=y
y>x
y>=x
x=y or relation cannot be established.
Option A
x = 14/3 , 15
y = 4, 9/2
x > y

6. Ratio between speed of a Jeep and a Car is 17 : 18 and also a train covered 1080 km in 43200 seconds. If speed of Car is 3/5 th of speed of train then find distance covered by Jeep in 36000 seconds? (in km)
420 km
510 km
330 km
450 km
500 km
Option B
Speed of train = (1080/43200)*60 * 60 = 90 km/hr
Speed of Car = 90 × 5/3 = 54 km/hr
Speed of Jeep = 54 × 17/18 = 51 km/hr
Required distance = 51 × 36000/(60 × 60)
= 510 km

7. 30 men are supposed to do a work in 38 days. After 25 days, 5 more men were employed on work because of which the work was completed 1 day before usual time. If 5 more man were not employed, then for how many days would the work be delayed?
5 day
6 day
1 day
2 day
4 day
Option C
Total work = 30 × 25 + (30 + 5)*(37 – 25)
= 30 × 25 + 35 × 12
= 750 + 420 = 1170
Time required by 30 men to complete work = 1170/30
= 39 days
Work will be delayed by = (39 – 38) = 1 day

8. A took a loan at simple interest rate of 5% in the year with an increase of 0.75% in each subsequent year. He paid interest of Rs.3864 after 3 year. How much loan did he take?
Rs. 25600
Rs. 23500
Rs. 21000
Rs. 22400
Rs. 24400
Option D
Total interest = Rs.3864 Rate = 5% and increasing by 0.75% every year
Let total Loan Amount = P
P = (3864 × 100)/( 5 × 1 + 5.75 × 1 + 6.5 × 1)
= 386400/17.25
= Rs. 22400

9. The perimeter of a square is equal to the perimeter of a rectangle, whose length is 24 cm and breath is 66(2/3)% of its length. Find the circumference of a semicircle whose diameter is equal to the side of square ?
360/7 cm
282/5 cm
351/6 cm
295/8 cm
366/5 cm
Option A
Perimeter of square = Perimeter of rectangle
= 2*(24 + 24*2/3) = 80 cm
4 * side = 80 side = 20 cm
Radius of semi-circle = 20/2 = 10 cm
circumference of semi-circle = pi*r + 2r
= 22/7*10 + 20
= 360/7 cm

10. There are 55 tickets in a box numbered 1 to 55. What is the probability of choosing a ticket which has a prime number on it?
13/55
10/51
16/55
11/53
15/51
Option C
Prime numbers up to 55 is 16 numbers which are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 43, 41, 47, 53.
So, probability = 16/55