# Quant Test for NIACL 2018 Prelim Exam Set – 4

Directions(1-5): What will come in place of question mark in the following questions.

1. 2418.065 + 88 ÷ 14.2 × 6 = ?
2875
2000
2456
2252
2404
Option C
2418 + 88 ÷ 14 × 6 = ?
=> ? = 2418 + 6.3 × 6
=> ? = 2418 + 38
=> ? = 2456

2. (19.97% of 781) + ? + (30% of 87) = 252
40
70
60
80
50
Option B
(19.97% of 781) + ? + (30% of 87) = 252
=> (20% of 780) + ? + (30 % of 87) = 252
=> 156 + ? + 26 = 252
=> 182 + ? = 252
=> ? = 252 – 182
=> ? = 70

3. ? × 1.3 × 6.5 = 1.17 × 24.7
3.05
2.15
3.42
4.44
2.40
Option C
? × 1.3 × 6.5 = 1.17 × 24.7
=> ? = (117×247)/(13×65×10) = 3.42

4. 55% of 320 + 30% of 1080 = 20 × ?
10
18
25
22
30
Option C
55/100 × 320 + 30/100 × 1080 = 20 ×?
=> 176 + 324 = 20 × ?
=> ? = 500/20 = 25

5. 72% of 420 – 22% of 270 = ?
278
243
255
205
222
Option B
72% of 420 – 22% of 270 = ?
=>302.4 – 59.4 = ?
=>? = 243

6. Annual salary of Arun is 7.68 lac. In a month if he spends 12000 on his children, 1/13th of rest on food and 8000 in mutual funds from his monthly salary, then find the monthly saving he is left with.
55,000
48,000
40,000
35,000
52,000
Option C
Monthly salary = 7.68/12 Lacs = 64000
Saving = Income – Expenditure
= 64000 – 12000 – 4000 – 8000
= 40,000

7. Two different amounts are invested in two schemes. In scheme A, amount X is invested at 8 % per annum and in scheme B amount (X+1400) is invested at 12% per annum.After 2 years difference between both interests is 880, then find value of X?
7400
6800
5400
7800
6600
Option B
In scheme A Interest = (X×8×2)/100
In scheme B Interest =[(X + 1400)×12×2]/100
ATQ, [ (X + 1400)×12×2]/100 – [X×8×2]/ 100 = 880
=>X = 6800

8. Ratio of speed of boat in down stream and speed of stream is 9:1, if speed of current is 3 km per hr, then find distance travelled(in km) upstream in 5 hours.
75 km
82 km
98 km
105 km
110 km
Option D
speed of current = y = 3
Down stream speed = 9 × 3 = 27 km/h
Speed of boat = x => x + y = 27
x = 24
y= 3
Distance travelled upstream in 5 hr = speed × Time
= (x – y) ×5 = (24 – 3) × 5
= 21 × 5 = 105 km

9. Harshan took a loan at a rate of simple interest 7% in the year with an increase of 0.25% in each subsequent year. He paid interest of Rs. 4425 after 4 years. How much loan did he take?
Rs. 20000
Rs. 15000
Rs. 25000
Rs. 12500
Rs. 10000
Option B
Total interest = Rs. 4425
Rate = 7% and increasing by 0.25% every year
Let total Loan Amount = P
P = (4425 × 100)/( 7 × 1 + 7.25 × 1 + 7.5 × 1 + 7.75 × 1)
= 442500/29.5
= Rs. 15000

10. Chance that Sheela tells truth is 35% and for Ramesh is 75%. In what percent they likely to contradict each other in the same question?
21/34
27/31
23/42
22/43
23/40
Option E
P(A) = 35/100 = 7/20 and P(B) = 75/100=3/4.
Now, they are contradicting means one lies and other speaks truth.
So, Probability = 7/20*1/4 + 13/20 * 3/4
= 7/80 + 39/80
= 46/80
= 23/40