Quant Test for NIACL AO Prelims Exam Set – 4


Directions(1-5):
Find the odd one out of the following series.

  1. 78,90,110,144,182,233
    90
    110
    182
    78
    144
    Option E
    +4*3
    +5*4
    +6*5
    +7*6
    +8*7
    140 should be in place of 144.

     

  2. 4,6,10,16,23,34
    6
    4
    10
    23
    16
    Option D
    (1^2 – 2)+5
    (2^2 – 3)+5
    (3^2 – 4)+5
    (4^2 – 5)+5
    (5^2 – 6)+5
    (6^2 – 7)+5
    24 should be in place of 23.

     

  3. 8,56,80,92,96,101
    92
    8
    80
    96
    101
    Option D
    8+96/2
    56+48/2
    80+24/2
    92+12/2
    98+6/2
    98 should be in place of 96.

     

  4. 41,39,45,27,81,-69
    45
    -69
    39
    81
    41
    Option B
    -2,+6,-18,+54,-162
    -81 should be in place of -69.

     

  5. 24,32,47,71,106,150
    150
    47
    32
    24
    71
    Option A
    +(3^2 – 1)
    +(4^2 – 1)
    +(5^2 – 1)
    +(6^2 – 1)
    +(7^2 – 1)
    154 should be in place of 150.

     

  6. A company has 20 employees out of which “x” employees are clerks and rest are officers. Average salary of all the employees in a company is Rs. 5300. Salary of an officer in the company is 275% more than the salary of a clerk in the company. Find the salary of all the clerks together if the number of officers in the company is 50% more than the number of clerks in the company.
    Rs.18000
    Rs.12500
    Rs.20000
    Rs.10000
    Rs.16000
    Option E
    Number of officers in the company = 1.5x = 20 – x 2.5x = 20
    => x = 8
    Let the salary of the clerk be Rs.y.
    Salary of the officer = Rs.3.75y 8y + 3.75y * 12 = 2*5300
    => 8y + 45y = 106000
    => y = 2000
    Salary of the clerk = 8*2000 = Rs.16000

     

  7. Ankita invested Rs.8000 in scheme A offering 20% compound interest for one and a half year compounded half yearly. She then invested the whole amount she has received in scheme B offering 15% simple interest for five years. Find the total amount received by her after six and a half years.
    Rs.11,223
    Rs.12,010
    Rs.18,634
    Rs.15,250
    Rs.10,125
    Option C
    Amount received by Ankita from scheme A = 8000*{1+20/(2*100)}^(1.5*2)
    = 8000*1.1^3 = Rs.10648
    Interest earned by Ankita from scheme B = 10648*5*0.15 = Rs.7986
    Total amount received by her = Rs.18,634

     

  8. Present ages of P and Q are “4x+1” years and “5x-10” years resp. Present age of R is 70% more than the present age of Q. Find the age of R after 7 years if the present average age of P,Q and R is 38 years.
    40 years
    44 years
    32 years
    58 years
    50 years
    Option D
    Present age of R = 1.7*(5x – 10) = 8.5x – 17 years
    Now,
    4x + 1 + 5x – 10 + 8.5x – 17 = 3*38
    => x = 8
    Present age of R = 8.5*8 – 17 = 51 years
    Age of R after 7 years = 51+7 = 58 years

     

  9. In an examination Ashok got 29% marks and failed by “x+28” marks. In the same examination Amar got 51% marks and thus was able to score “258 – x” marks above passing marks. Find the maximum marks of the examination.
    1000
    1250
    1300
    1550
    1478
    Option C
    Let the maximum marks of the examination be y.
    Marks scored by Ashok = 0.29y
    Marks scored by Amar = 0.51y
    Now, 0.29y +x+ 28 = 0.51y – 258 + x
    => y = 1300

     

  10. Height of the cylinder is 40% more than its radius. Find the curved surface area of the cylinder if the volume is 14175 cm^3.
    1520 cm^2
    1890 cm^2
    1770 cm^2
    1500 cm^2
    1250 cm^2
    Option B
    Radius of the cylinder be “r” cm.
    Height = 1.4r cm
    Volume of the cylinder = 3*r^2*1.4r = 14175
    => r^3 = 3375
    => r = 15 cm
    Radius = 15 cm and height = 21 cm
    CSA of the cylinder = 2*3*15*21 = 1890 cm^2

     


Related posts

Leave a Comment