Quant Test for SBI Clerk Prelims 2021 Exam set – 6

  1. There are 52 playing cards, 1 card is drawn at random, what is the probability that it is either a king or a queen ?
    3/13
    2/13
    5/18
    4/15
    2/5
    Option B
    required = (4C1) + (4C1)
    =4 + 4 = 8
    total = 52C1 = 52
    probability = 8/52 = 2/13

     

  2. If length of a rectangular is increased by 25% and its breadth is reduced by 10%, then find the percentage change in its area.
    18%
    15%
    12%
    25%
    12.5%
    Option E
    Let the length of rectangular = 100
    After increased = 125
    breadth of rectangular = 100
    After decreased = 90
    original area = 100 * 100 = 10000
    now area = 125 * 90 = 11250
    % increased = 1250/10000* 100 = 12.5%

     

  3. A candidate scores 30% and fails by 20 marks, while another candidate who scores 50% marks, get 20 marks more than the pass marks. What is the pass marks.
    100
    80
    120
    150
    60
    Option B
    Let total marks = 100%
    30%+20 = 50% – 20
    20% = 40
    1% = 2 marks
    pass marks = 30% + 20 = 60 + 20 = 80 marks

     

  4. A is twice as good as B and hence can complete a piece of work in 5 days less than B. In how many days the work will be complete by B alone ?
    12 days
    15 days
    4 days
    8 days
    10 days
    Option E
    Efficiency ratio of A and B = 2 : 1
    Let time taken by B = x days
    time taken by A = (x – 5) days
    2 (x – 5) = x * 1
    2x – 10 = x
    x = 10 days

     

  5. A started a business with investing rs.4500, after 6 months B joined the business with capital rs.4000. At the end of the one year they earned a profit of 1690, then what is the profit share of B ?
    680
    1170
    520
    750
    800
    Option C
    Profit sharing ratio of a A and B = (4500 * 12) : (4000 * 6) = 9 : 4
    profit share of B = 1690 * 4/13 = 520

     

  6. Ratio of present age of P and Q is 8 : 7. Before four years and after two years the ratio of age of P and Q is 3 : 4. What will be the age of P after 4 years.
    20 years
    25 years
    40 years
    50years
    30 years
    Option A
    Let the present age of P and Q = 8x and 7x
    ATQ, 8x – 4 / 7x + 2 = 3/4
    32x – 16 = 21x + 6
    11x = 22
    x = 2
    Age of P after 4 years = 8 * 2 + 4 = 20 years

     

  7. The average mark of 36 students of class is 40. The average marks first 20 students is 42 and the next 14 students is 40. Find the average marks of rest 2 students of the class.
    25
    40
    48
    20
    28
    Option D
    Total marks of 36 students = 36 * 40 = 1440
    Total marks of first 20 students = 20 * 42 = 840
    Total marks of next 14 students = 14 * 40 = 560
    Total marks of rest 2 students = 1440 – (840 + 560) = 40
    Average marks of rest 2 students = 40/2 = 20 marks

     

  8. A trader 550 kg of rice, a part of which he sells at 24% profit and the rest part at 20% loss and on the whole transaction he losses 8% what is the quantity sold at 20% loss ?
    400 kgs
    300 kgs
    420 kgs
    150 kgs
    280 kgs
    Option A
    In 1st case In 2nd case
    24% (-) 20
    (-8%)

    -8%- (-20%) = 12% 24%-(-8%)=32%

    ratio = 12 : 32 = 3 : 8
    quantity sold at 20% loss = 550/8 + 3 * 8 = 400 kgs

     

  9. A certain sum is to be divided between A, B and C in the ratio of 4 : 5 : 6. But by mistake it was divided in the ratio of 5:4:6. Thus B losses by rs.150. Find the sum.
    2450
    2250
    2000
    4000
    2500
    Option B
    Original share of A, B and C = 4x, 5x and 6x respectively.
    By mistake A, B and C got their share = 5x, 4x and 6x respectively
    So that, B losses = rs.80
    sum = 150/5x-4x * 15x
    150/x* 15x = 2250

     

  10. A boat takes 6 hours to cross a distance of 180 km in downstream speed. If the speed of stream is 5 km/hr, then how many hours a boat can take to cross a distance of 40 km in upstream speed ?
    4 hours
    6 hours
    5 hours
    3 hours
    2 hours
    Option E
    speed of stream = 5 km/hr
    downstream speed of boat = 180/6 = 30 km/hr
    speed of boat in still water = 30 – 5 = 25 km/hr
    upstream speed of boat = 25 – 5 = 20 km/hr
    time = 40/20 = 2 hours

     

Related posts

Leave a Comment