# Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 21

Hello Aspirants

State Bank of India (SBI) is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled on 1st, 7th & 8th of July 2018. Details of the exam are as under: Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

Directions(1-5): Find the wrong term of the series.

1. 14, 13, 22, 55, 212, 1035
1035
212
22
55
14
Option D
14, 13, 22, 55, 212, 1035
14 × 1 – 1 = 13
13 × 2 – 4 = 22
22 × 3 – 9 = 57
57 × 4 – 16 = 212
212 × 5 – 25 = 1035
Hence, the wrong number is 55.

2. 217, 224, 213, 226, 210, 228
210
228
224
226
213
Option A
217, 224, 213, 226, 210, 228
217 + 7 = 224
224 – 11 = 213
213 + 13 = 226
226 – 17 = 209
209 + 19 = 228
Hence, the wrong number is 210.

3. 153, 495, 712, 837, 901, 928
712
153
901
495
928
Option D
153, 495, 712, 837, 901, 928
153 + 7^3 = 496
496 + 6^3 = 712
712 + 5^3 = 837
837 + 4^3 = 901
901 + 3^3 = 928
Hence, the wrong number is 495.

4. 11, 42, 214, 1045, 4148, 12417
11
12417
214
4148
42
Option C
11, 42, 214, 1045, 4148, 12417
11 × 7 – 7 × 5 = 42
42 × 6 – 6 × 6 = 216
216 × 5 – 5 × 7 = 1045
1045 × 4 – 4 × 8 = 4148
4148 × 3 – 3 × 9 = 12417
Hence, the wrong number is 214.

5. 488, 245, 124, 64, 35, 20.25
64
245
124
488
35
Option E
488, 245, 124, 64, 35, 20.25
488 ÷ 2 + 1.0 = 245
245 ÷ 2 + 1.5 = 124
124 ÷ 2 + 2.0 = 64
64 ÷ 2 + 2.5 = 34.5
34.5 ÷ 2 + 3.0 = 20.25
Hence, the wrong number is 35.

6. A horse and a carriage together cost Rs 8000. If by selling the horse at a profit of 10% and the carriage at a loss of 10% a total profit of 2.5% is made, then what is the cost price of the horse ?
Rs. 4000
Rs. 9000
Rs. 7000
Rs. 5000
Rs. 6000
Option D
Let the CP of horse be Rs x.
then CP of carriage would be Rs (8000 -x)
SP of horse = 1.1x SP of carriage = 0.9 (8000 – x)
=>1.1x × 0.9 (8000 – x)= 8000 × 1.025
=>1.1x + 7200 – 0.9x = 8200
=> 0.2x = 1000
=> x = Rs. 5000

7. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of it has been evenly spread all around it to a width of 21 m to form an embankment. Find the height (in metres) of the embankment.
1/2 m
5/7 m
2/3 m
6/7 m
3/5 m
Option C
Volume of earth dug out = (22/7 * 7 * 7 * 10)
= 1540 m^3
Area of embankment = 22/7 [(28)^2 – (7)^2] = 2310 m^2
Height of embankment = Volume/Area
= 1540/2310 m
= 2/3 m

8. A train can travel 20% faster than a car. Both start from the point A at the same time and reach point B, 75 km away from A at the same time. On the way however the train lost about 12.5 min while stopping at the stations. Find the speed of the car.
60 km/h
20 km/h
30 km/h
40 km/h
50 km/h
Option A
Let the speed of the car be x km/h.
Speed of train = x × 1.2
= 6x/5 km/h
Now, (5/6x) * 75 + 25/ (2*60) = 75/x
= 60 km/h

9. 9 children can complete a piece of work in 360 days. 18 men can complete the same piece of work in 72 days and 12 women can complete the piece of work in 162 days. In how many days can 4 men, 12 women and 10 children together complete the piece of work ?
63 days
77 days
62 days
50 days
81 days
Option E
9 × 360 children = 18 × 72 men = 12 × 162 women 45 children =18 men = 27 women
5 children = 2 men = 3 women
Now, 4 men +12 women +10 children
= 4 men + 8 men + 4 men
= 16 men 18 men can complete the work in 72 days.
16 men can complete the work in = (18 * 72)/16
= 81 days

10. A video magazine distributor made 3500 copies of the March issue of the magazine at a cost of Rs 350000. He gave 500 cassettes free to some key video libraries. He also allowed a 25% discount on the market price of the cassette and gave one extra cassette free with every 29 cassettes bought at a time. In this manner, he was able to sell all the 3500 cassettes that were produced. If the market price of a cassette was Rs.150, then what is his gain or loss per cent for the March issue of video magazine ?
8.18%
6.78%
4.15%
5.42%
7.25%
Option B
CP of 3500 cassettes = Rs 350000
The SP of one cassette after discount is Rs =112.50
SP of each set of 30 cassettes = (29 +1) = Rs 29 × 112.50
= Rs 3262.50
SP of 3500 cassettes including 500 free cassettes = Rs 326250
Overall loss on Rs 350000 is Rs 23750
Loss percent = (23750/350000) × 100
= 6.78%