# Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 32

Hello Aspirants

State Bank of India (SBI) is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled onÂ 1st, 7th & 8th of July 2018. Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.Â

Directions(1-5): Find the missing term of the series.

1. 23, 25, 53, 163, 657, 3291, ?
17458
16256
11250
14251
19753
Option E
23, 25, 53, 163, 657, 3291, ?
=> 23 Ã— 1 + 2 = 25
=> 25 Ã— 2 + 3 = 53
=> 53 Ã— 3 + 4 = 163
=> 163 Ã— 4 + 5 = 657
=> 657 Ã— 5 + 6 = 3291
=> ? = 3291 Ã— 6 + 7 = 19746 + 7 = 19753

2. 3, 4, 12, ?, 196
38
40
45
35
32
Option C
3, 4, 12, ?, 196
=> 3 Ã— 1 + l^2 = 3 + 1 = 4
=> 4 Ã— 2 + 2^2 = 8 + 4= 12
=> 12 Ã— 3 + 3^2 = 36 + 9 = 45
=> 45 Ã— 4 + 4^2 = 180 + 16 = 196

3. 0, 5, 18, 43, 84, 145, ?
230
202
215
222
200
Option A
0, 5, 18, 43, 84, 145, ?
=> 0 + 5 = 5
=> 5 + 13 = 18
=> 18 + 25 = 43
=> 43 + 41 = 84
=> 84 + 61 = 145
=> ? = 145 + 85 = 230

4. 45, 46, 70, 141, ?, 1061.5
300.5
310.2
228.5
353.5
202.4
Option D
45, 46, 70, 141, ?, 1061.5
=> 45 Ã— 1 + 1 = 46
=> 46 Ã— 1.5 + 1 = 70
=> 70 Ã— 2 + 1 = 141
=> 141 Ã— 2.5 + 1 = 352.5 + 1 = 353.5

5. ?, 16, 28, 58, 114, 204
10
8
14
19
20
Option C
?, 16, 28, 58, 114, 204
=> 14 + 1 Ã— 2 = 16
=> 16 + 3 Ã— 4 = 16 + 12 = 28
=> 28 + 5 Ã— 6 = 28 + 30 = 58
=> 58 + 7 Ã— 8 = 58 + 56 = 114
=> 114 + 9 Ã— 10 = 114 + 90 = 204

6. Three containers, A, B and C are having mixtures of milk and water in the ratio 1 : 5, 3 : 5 and 5 : 7 respectively. If the capacities of the containers are in the ratio 5 : 4 : 5, then find the ratio of the milk to the water, if the mixtures of all the three containers are mixed together.
35 : 151
44 : 101
43 : 105
55 : 111
53 : 115
Option E
By question ratio of milk and water
= [(1/6)*5 + (3/8)*4 + (5/12)*5] : [(5/6)*5 + (5/8)*4 + (7/12)*5] = 106 : 230
= 53 : 115

7. Two cars start together in the same direction from the same place. The first goes with a uniform speed of 10 km/h. The second goes at a speed of 8 km/h in the first hour and increase the speed by 1/2 km each succeeding hour. After how many hours will the second car overtaken the first if both go non stop ?
2 h
5 h
7 h
9 h
4 h
Option D
Let second car overtake the first car after n h.
Distance covered by first car = Distance covered by second car
=> 10n = 8 + [8+(1/2)] + [8+(1/2)] + [8+ (n-1)/2] => 10n = 8n + Â½[1+2+â€¦â€¦â€¦+(n-1)] => 10n = 8n +1/2[n(n-1)/2] => 2n = Â¼(n^2 – n)
=> n = 9
Hence the answer is 9 h.

8. Peter got 30% of the maximum marks in an examination and failed by 10 marks. However, Paul who took the same examination got 40% of the total marks and got 15 more than the passing marks in the examination. What were the passing marks in the examination ?
80
77
90
85
74
Option D
Let the maximum marks be x.
Then, x Ã— 30% + 10 = x Ã— 40% – 15
=> x Ã— 10% = 25
=> x = 250
Passing marks = 250 Ã— 30/100 + 10
= 85

9. Mr. Sarang invests 6% of his monthly salary i.e. Rs.2,100 on insurance policies. Also he invests 8% of his monthly salary on family mediclaim policies and another 9% of his salary on NSCs. What is the total annual amount invested by Mr. Sarang ?
Rs.74520
Rs.95200
Rs.82000
Rs.96600
Rs.89500
Option D
6% of Sarangâ€™s monthly income = Rs. 2100
Sarangâ€™s monthly income = 2100 * 100/6 = Rs. 35000
Percentage of monthly investment = 23%
Sarangâ€™s annual investment = 12 Ã— 35000 Ã— 23/100
= Rs. 96600

10. 6 men can complete a piece work in 12 days. 8 women can complete the same piece of work in 18 days whereas 18 children can complete the piece of work in 10 days. 4 men, 12 women and 20 children work together for 2 days. If only men were to complete the remaining work in 1 day how many men would be required totally ?
20
36
30
25
33
Option B
72 men = 144 women = 180 children
2 men = 4 women = 5 children
4 men +12 women + 20 children
= 4 men+ 6 men+ 8 men
= 18 men
When 6 men do 1 work in 12 days 18 men will do the same in 4 days.
In 2 days half work will done.
Remaining work = Â½ M1*D1/W1 = M2*D2/W2
=> 1/2 Ã— 6 Ã— 12 = l Ã— M2
=> M2 = 36 = Number of men

## One Thought to “Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 32”

1. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to search out someone with some authentic ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that is wanted on the web, someone with a little originality. useful job for bringing one thing new to the web!