Hello Aspirants

**State Bank of India (SBI)** is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled on **1st, 7th & 8th of July 2018. **Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

**Directions(1-5):** What should come in place of question mark “?” in the following questions.

- 3(6/17) / 2(7/34) – 1(9/25) = ?^2
1/82/73/54/72/5Option E

3(6/17) / 2(7/34) – 1(9/25) = ?^2

=> 55/17 / 75/34 – 34/25 = ?^2

=> 55/17 * 34/17 – 34/25 = ?^2

=> 114/75 – 34/25 = ?^2

=> (114 – 102 )/75 = ?^2

=> ?^2 = 12/75

=> ? = 2/5 - (216)^1.3 * (36)^1.8 / (6)^0.5 = (6)^?
39576Option D

(216)^1.3 * (36)^1.8 / (6)^0.5 = (6)^?

=> ? = 7 - 23*2(45-15) + 168 / 4 /2 – (11)^2 = ?
11081250128011551004Option C

23*2(45-15) + 168 / 4 /2 – (11)^2 = ?

=> 23 * 2(30) – 100 = ?

=> 1380 – 100 = ?

=> ? = 1280 - 48% of 4800 + 24% of 1260 = ?
2606.42000.52100.22300.53020.3Option A

48% of 4800 + 24% of 1260 = ?

=> 48 * 48 + 24 * 12.6 = ?

=> ? = 2304 + 302.4

=> ? = 2606.4 - [784.92+54.945×(85.971-54.101)]÷4.93=?
555510560532590Option B

[784.92+54.945×(85.971-54.101)]÷4.93=?

=> [788 + 55 * 32]/5 = ?

=> 2548/5 = ?

=> ? = 509.6 = 510 - Four years ago Shyam’s age was ¾ times that of Ram. Four years hence, Shyam’s age will be 5/6 times that of Ram. What is the present age of Shyam ?
9 years20 years14 years16 years32 yearsOption D

Four years ago,

Shyam : Ram = 3 : 4

After four years,

[3x +8]/[4x+8] = 5/6

=> x = 4

Shyam’s present age = 3x + 4

= 3 × 4 + 4 = 16 years - Two cyclists start on a circular track from a given point but in opposite directions with speeds of 7 m/s and 8 m/s respectively. If the circumference of the circle is 300 m after what time will they meet at the starting point ?
30 sec.20 sec.40 sec.10 sec.50 sec.Option B

According to the question,

Relative speed = (8 + 7) = 15 m/s

Distance = 300 m

Time taken to cover this distance = 300/15 = 20 s - Satish invests Rs. 35,500 in a scheme which earns him simple interest at the rate of 15 p.c.p.a. for two years. At the end of two years he reinvests the principal amount plus interest earned in another scheme which earns him compound Interest at the rate of 20 p.c.p.a. What will be the total interest earned by Satish over the principal amount at the end of 5 years ?
Rs. 52230.45Rs. 44247.20Rs. 324512.8Rs.50025.5Rs.45225.30Option B

Simple interest = [35500 * 15 *2]/100 = Rs. 10650 Principal for another investment = 35500 + 10650 = Rs. 46150

C.I = Rs. 46150[(6/5)^3 – 1] = Rs. 46150 * 91/125 = Rs. 33597.20

Total interest earned = Rs (10650 + 33597.20)

= Rs. 44247.20 - The total area of a circle and a rectangle is equal to 1166 sq.cm. The diameter of the circle is 28 cms. What is the sum of the circumference of the circle and the perimeter of the rectangle if the length of the rectangle is 25 cm ?
182 cm220 cm100 cm150 cm190 cmOption A

Area of circle = pi*r*r

= 22/7 × 14 × 14

= 616 sq. cm.

Area of rectangle = 1166 – 616 = 550 sq.cm.

Breadth of rectangle = 550/25 = 22cm.

Circumference of circle

= pi × diameter = 22/7× 28 = 88 cm.

Perimeter of rectangle = 2 (length + breadth)

= 2 (25 + 22) = 94 cm.

Required sum = 88 + 94 = 182 cm. - 8 men can complete a piece of work in 4 days. 12 women can complete the same piece of work in 4 days whereas 8 children can complete the same piece of work in 8 days. 2 men, 8 children and 3 women work together for 2 days. If only women were to finish the remaining work in 2 days, how many total women would be required ?
1524181220Option D

As per given information, 8 × 4 men = 12 × 4 women

= 8 × 8 children

32 men = 48 women = 64 children

2 men = 3 women = 4 children

2 men + 8 children + 3 women = (3 + 6 + 3) women =12 women

12 women’s 2 day’s work = 1/2

Remaining work = 1/2

Required number of women = 12

I’d like to find out more? I’d love to find out some additional information.