# Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 58

Hello Aspirants

State Bank of India (SBI) is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled on 1st, 7th & 8th of July 2018. Details of the exam are as under: Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

Directions(1-5): Find the next term of the series.

1. 13,26,22,132,124,?
1420
1212
1000
1324
1240
Option E
13,26,22,132,124,?
13*2 = 26
26-4 = 22
22*6 = 132
132-8 =124
124*10 =1240

2. 242,243,240,265,258,339,?
350
328
320
303
340
Option B
242,243,240,265,258,339,?
242 +1^2 = 243
243 – 3 = 240
240 + 5^2 = 265
265 – 7 = 258
258 + 9^2 = 339
339 – 11 = 328

3. 1,2,6,30,210,?
2525
2200
2310
2112
2002
Option C
1,2,6,30,210,?
1*2 =2
2*3 =6
6*5=30
30*7 =210
210*11 = 2310

4. 13,15,31,33,57,?
62
50
48
42
59
Option E
13,15,31,33,57,?
(4*3)+(2-1)=13
(5*4)-(3+2)=15
(6*5)+(4-3)=31
(7*6)-(5+4)=33
(8*7)+(6-5)=57
(9*8)-(7+6)=59

5. 16,22,40,70,112,166,?
200
220
222
232
202
Option D
16,22,40,70,112,166,?
16+6*(0+1)=22
22+6*(1+2)=40
40+6*(2+3)=70
70+6*(3+4)=112
112+6*(4+5)=166
166+6*(5+6)=232

6. Paul lent an amount of Rs.16500 to his friends namely karisma, sonam, Diandra in the ratio 5:3:7 with the rate of interest 6%, 4% and 3% respectively. Find the total interest received by Paul at the end of 2 years in Rs.
Rs.1450
Rs.1386
Rs.1250
Rs.1440
Rs.1550
Option B
Interest from karisma=[5500×6×2]/ 100 = 660
Interest from Sonam=[3300×4×2]/ 100 = 264
Interest from Diandra=[7700×3×2]/ 100 = 462
Total interest=660+264+462 = Rs.1386

7. The cost incurred for fencing the boundary of a rectangular path at Rs. 6 per m is Rs.1608. The ratio of the length to the breadth of the rectangular park is 36:31. A path of 3 m has been made outside of the park along its boundary. Find the cost of paving the path at Rs.7 per sq. m.
Rs.8280
Rs.5880
Rs.6670
Rs.5500
Rs.7200
Option B
Perimeter of the park = 1608/6 = 268 m
Now, 2(36x+31x) = 268
=> x= 2
Length of the park = 72 m
Breadth of the park = 62 m
Area of the path = 78 * 68 – 72 * 62 = 840 sq. m
Required cost = 840*7 = Rs.5880

8. To do a certain work B would take three times as long as A and C and C twice as long as A and B together. They together complete the work in 10 days. How long would A takes separately.
30 days
15 days
20 days
24 days
12 days
Option D
B = (A+B+C)*(3+1) = 10*4 = 40
C = (A+B+C)*(2+1) = 10*3 = 30
A = 1/10 – (1/40+1/30) = 1/24
A takes 24 days .

9. A tank is fitted with 8 pipes, some of which that fill the tank and others that empty the tank. Each of the pipes that fills the tank fills it in 8 hours, while each of those that empty the tank empties it in 6 hours. If all the pipes are kept open when the tank is full, it will take 6 hours to drain the tank. How many pipes are there to fill the tank?
6
4
8
2
10
Option B
Pipes to fill the tank = x
Pipes to empty the tank = 8-x
Now, x/8 – (8-x)/6 = – 1/6
=> x = 4

10. P and Q sit in a ring arrangement with 10 persons. What is the probability that P and Q will sit together?
9/13
3/7
8/15
2/11
3/10
Option D
n(S)= number of ways of sitting 12 persons at round table: =(12-1)!=11! Since, two persons will be always together, then number of persons: =10+1=11
So, 11 persons will be seated in (11-1)!=10! ways at round table and 2 particular persons will be seated in 2! ways.
n(A)= The number of ways in which two persons always sit together =10!×2
So, probability = 10!*2!/11!= 2/11