Hello Aspirants

**State Bank of India (SBI)** is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled onÂ **1st, 7th & 8th of July 2018. **Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.Â

**Directions(1-5):** Find the value of question mark “?” of the following questions.

- 729 * 6172.21 / 18% of 729.98 = 28 * 350.01 / 8.12 + ? + 4300
3300430200320023019630003Option D

729 * 6172.21 / 18% of 729.98 = 28 * 350.01 / 8.12 + ? + 4300

=> 729 * 6172 / 126 = 28 *350 /8 + ? + 4300

=> 35721 – 1225 – 4300 = ?

=> ? = 30196 - (3/7) of 167.98 * 25.12 / 5 – ? = 765.31 / 9 + 234.98
80406010090Option B

(3/7) of 167.98 * 25.12 / 5 – ? = 765.31 / 9 + 234.98

=> (3/7) * 168 * (25/5) – ? = 765/9 + 235

=> 360 â€“ 85 â€“ 235 = ?

=> ? = 40 - (2401)^2 * (6223 / 127)^2 / 7^5 = 7^?
54786Option C

(2401)^2 * (6223 / 127)^2 / 7^5 = 7^?

=> (7^4)^2 * (49)^ 2 / 7^5 = 7^?

=> 7^8 * 7^4 / 7^5 = 7^?

=> ? = 7 - 20% of 1540 + 14% of 1050 = ?/5
21212300200022552275Option E

20% of 1540 + 14% of 1050 = ?/5

=> ?/5 = 308 + 147

=> ? = 455*5 = 2275 - 45% of 900 + 71% of 800 â€“ 24% of 750 = ?
700793777605822Option B

45% of 900 + 71% of 800 â€“ 24% of 750 = ?

=> ? = 405 + 568 â€“ 180

=> ? = 793 - A person travels for 2 hours at the speed of 15 km/hr. and for 3 hours at the speed of 20 km/hr. At the end of it, he finds that he has covered 1/3 of the total distance. At what speed should he travel to cover the remaining distance in 5 hours.
48 km/hr.53 km/hr.33 km/hr.36 km/hr.40 km/hr.Option D

Distance travelled in 2 hours = 15*2 = 30 km

Distance travelled in 3 hours = 20*3 = 60 km

Let the total distance be x km. 1/3 of x = 90

=> x = 270 km

Remaining distance = 270 â€“ 90 = 180 km

Speed = 180/5 = 36 km/hr. - A certain number of men can complete a piece of work in 30 days. If there were 8 more men joined, the work could be finished in 20 days. How many men were originally there?
1020161921Option C

Let x be the number of men.

30 * x = 20*(x+8)

=> x = 16 - A and B started a joint firm. Aâ€™s investment was four times the investment of B and the period of Bâ€™s investment was three times the period of investment of A. B got Rs.6000 as profit for his investment. Find the total profit.
14,00013,00011,00016,00018,000Option A

Aâ€™s investment : Bâ€™s investment = 4:1

Aâ€™s period of investment : Bâ€™s period of investment = 1:3

Profit ratio = 4:3 Bâ€™s —-3==6000

1==2000

Total Profit = 14,000 - Tap ‘A’ can fill the tank completely in 6 hrs while tap ‘B’ can empty it by 12 hrs. By mistake, the person forgot to close the tap ‘B’, As a result, both the taps, remained open. After 4 hrs, the person realized the mistake and immediately closed the tap ‘B’. In how much time now onwards, would the tank be full?
7 hours4 hours5 hours8 hours3 hoursOption B

Tap A can fill the tank in 1 hour = 1/6

Tap B can empty the tank in 1 hour =1/12

In one hour, Tank A and B together can effectively fill the tank = (1/6âˆ’1/12)=1/12

Tank A and B can effectively fill the tank in 4 hours = 1/12Ã—4=1/3

Time taken to fill the remaining the tank = (1âˆ’1/3)=2/3 =(2/3)/(1/6)= 4 hours - On Rs.3500 invested at simple interest at rate of 6% per annum, Rs.1050 is obtained as interest in certain years. In order to earn Rs.1800 as interest on Rs.4500 in same number of years what should be rate of simple interest.
6%2%9%5%8%Option E

Time= SI Ã—100 /PR = 1050Ã—100 /3500Ã—6 = 5

Rate = 1800Ã—100/ 4500Ã—5 = 8%