Hello Aspirants

**State Bank of India (SBI)** is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled on **1st, 7th & 8th of July 2018. **Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.

**Directions(1-5):** In each of the following number series , a wrong number is given. Find out the wrong number.

- 6,7,13,20,33,53,96
69620713Option B

6,7,13,20,33,53,96

6+7=13

7+13=20

13+20=33

20+33 = 53

33+53=86 - 24,12,12,18,27,90,270
1812272490Option C

24,12,12,18,27,90,270

24*0.5 = 12

12*1=12

12*1.5= 18

18*2=36 - -6,-5,3,28,94,219,435
94-621928-5Option D

-6,-5,3,28,94,219,435

-6 + 1^3 = -5

-5 + 2^3 = 3

3 + 3^3 = 30 - -1,0,2,21,340,8510
20340218510Option E

-1,0,2,21,340,8510

-1 *1^2 +1 = 0

0 * 2^2 + 2 = 2

2 * 3^2 + 3 = 21

21 * 4^2 + 4 = 340

340 * 5^2 + 5 = 8505 - 144,72,48,36,28,24
72144282448Option C

144,72,48,36,28,24

144*(1/2) = 72

72*(2/3) = 48

48*(3/4) = 36

36*(4/5) = 28.8 - In two alloys A and B the ratio of zinc to copper is 4:5 and 2:7 respectively. 9 kg of alloy A and 45 kg of alloy B are mixed together to form a new alloy. What will be the ratio of zinc to copper in the new alloy.
9:117:155:137:203:5Option D

Total zinc = 9*(4/9) + 45*(2/9) = 14

Total copper = 9*(5/9) + 45*(7/9) = 40

Required ratio = 14/40 = 7:20 - The speed of boat in still water is 24 km/hr. and the speed of the stream is 4 km/hr. The time taken by the boat to travel from A to B downstream is 36 minutes less than the time taken by the same boat to travel from B to C upstream. If the distance between A and B is 4 km more than the distance between B and C , what is the distance between A and B ?
56 km62 km40 km36 km45 kmOption A

Let AB = x+4 km

BC = x km

(x+4)/(24+4) = x/(24-4) – 36/60

=> x/20 – (x+4)/28 = 3/5

=> x =52

AB = 56 km - If there is a reduction in the number of workers in a factory in the ratio 15:11 and an increment in their wages in the rate 22:25, then the ratio by which the total wages of the workers should be decreased.
1:54:72:35:76:5Option E

Initial wages = 15*22

Wages after reduction = 11*25

Required ratio = 6:5 - Out of Rs. 50,000 that a man lends Rs.8000 at 5(1/2)% per annum simple interest and Rs. 24,000 at 6% per annum simple interest. He lends the remaining money at a certain rate of interest so that he gets total annual interest of Rs. 3680 . Find the rate of interest per annum, at which the remaining money is lent.
4%10%5%11%8%Option B

Remaining amount = 50,000 – (8000 + 24000)

= Rs. 18,000

Let the rate of interest = r%

Now, 8000/100*(11/2) *1 + 24000*6/100 + 18000*r/100

= 3680

=> r = 10% - The rate of Simple Interest in PNB & UCO are in the ratio of 4:5. Krishnan wants to deposit his total savings in two banks in such a way that he receives equal half-yearly interest from both banks. Find the ratio, he should deposit in both banks PNB & UCO.
5:43:82:34:71:7Option A

R1 =4x

R2=5x

𝑇1 = 𝑇2 = 1/2 𝑦𝑟

=>[𝑃1 × 4𝑥 × 1]/[ 100 × 2 ]= [𝑃2 × 5𝑥 × 1]/[ 100 × 2] => P1:P2 = 5:4

726467 903935Truly instructive and wonderful structure of content material material , now thats user friendly (:. 655089

Why users still make use of to read news papers

when in this technological globe everything is available on net?

Wow! In the end I got a web site from where I be able to in fact get helpful facts concerning

my study and knowledge.

This design is incredible! You most certainly know how to

keep a reader amused. Between your wit and your

videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.

I really loved what you had to say, and more

than that, how you presented it. Too cool!

All she wants is a mate to love her. . However, he cant take her memories.