Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 68

Hello Aspirants

State Bank of India (SBI) is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

Click here to know the details of the Examination

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled on 1st, 7th & 8th of July 2018. Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam. 


 

Directions(1-5): What value should come in place of question mark ‘?’ in the following questions?

  1. 1(1/4) + 1(5/9) * 1(5/9) / 6(1/2) = ?
    1(23/46)
    5(22/59)
    3(27/41)
    1(23/36)
    1(21/37)
    Option D
    1(1/4) + 1(5/9) * 1(5/9) / 6(1/2) = ?
    => ? = 5/4 + 14/9 *13/8 *2/13
    => ? = 1(23/36)

     

  2. (5^2 *14 – 6*7 + 4^? )^1/2= 18
    4
    6
    2
    8
    10
    Option C
    (5^2 *14 – 6*7 + 4^? )^1/2= 18
    => 324 = 25*14 – 42 + 4^?
    => 4^? = 324 – 308 = 16
    => ? = 2

     

  3. 7/11 of 6908 – 4/9 of 7704 = ? * 72
    13.5
    11.7
    18.2
    23.3
    8.2
    Option A
    7/11 of 6908 – 4/9 of 7704 = ? * 72
    => 4396 – 3424 = 72 * ?
    => ? = 13.5

     

  4. 65% of 768 + 35% of 864 = ?
    705.5
    691.9
    603.5
    700.3
    801.6
    Option E
    65% of 768 + 35% of 864 = ?
    499.2 + 302.4 = 801.6

     

  5. 4571 * 72 * = ? * 18 + 3621 * 36
    11042
    11000
    12002
    13046
    15050
    Option A
    4571 * 72 * = ? * 18 + 3621 * 36
    => 18x = 36(4571*2 – 3621)
    => x = 11042

     

  6. Two trains start from stations A and B travel towards each other at speed of 50 km/hr. and 60 km/hr. resp. At the time of their meeting the second train has travelled 120 km more than the first. Find the distance between A and B.
    1000 km
    1320 km
    1150 km
    1220 km
    1450 km
    Option B
    Let the trains meet after t time.
    Then, 60t – 50t = 120
    => t = 12 hr.
    Distance from A to B = 50*12 + 60*12 = 1320 km

     

  7. A playground is in the shape of a rectangle. A sum of Rs. 1000 was spent to make the ground usable at the rate of 25 paise per metre square. The breadth of the ground is 50m. If the length of the ground is increased by 20 m, what will be the expenditure (in Rupees) at the same rate per metre square.?
    Rs.1010
    Rs.1720
    Rs.1250
    Rs.1440
    Rs.1200
    Option C
    Area of a rectangular field = 1000/0.25
    = 4000 m sq.
    Length = 4000/50 = 80 m
    New length = 80 + 20 = 100 m
    New area = 100 * 50 = 5000 m sq.
    New expenditure = 5000*(25/100) = Rs.1250

     

  8. A 10 hectare of a field is reaped by 2 men, 3 women and 4 children together in 10 days. If working capabilities of a man, a woman and a children are in the ratio 5:4:2, then in how many days a 16 hectare field will be reaped by 6 men, 4 women and 7 children?
    6 days
    4 days
    8 days
    12 days
    10 days
    Option C
    One day work of 2 men = 10 units One day work of 3 women = 12 units
    One day work of 4 children = 8 units Let time taken be T.
    (10+12+8)*10/10 = [(6*5) + (4*4) + (7*2)]*T /16
    => 30 * 16 = T * 60
    => T = 8 days

     

  9. Rajesh has a total of Rs.42,000. And in that, he lends Rs.8,000 at 9/2% per annum simple interest and Rs.12,000 at 8% per annum simple interest. He lends the remaining money at a certain rate of interest so that he gets total interest of Rs. 3600 at the end of one year. The rate of interest per annum, at which the remaining money is lent, is?
    31.03%
    20.26%
    15.15%
    10.36%
    11.33%
    Option D
    For first loan 𝑆𝐼 = 𝑃*𝑁*𝑅/ 100
    = 8000×9×1/ 100×2 = 360
    For Second loan=12000×8×1/100 = 960
    Total interest = 3600 So for the third loan
    SI = 3600 – (960+360) = 2280
    Rate of interest for third loan = 2280×100/22000 = 10.36%

     

  10. I forgot the last digit of a 7-digit telephone number. If 1 randomly dial the final 3 digits after correctly dialling the first four, then what is the chance of dialling the correct number?
    1/5000
    1/3000
    1/2000
    1/1000
    1/4000
    Option D
    It is given that last three digits are randomly dialled. Then each of the digit can be selected out of 10 digits in 10 ways.
    Hence, required probability =(1/10)^3 = 1/1000

     


Related posts

Leave a Comment