Quant Test for SBI PO Prelims Exam set – 08

Direction(1-5): What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

  1. 79.008% of 799.998 + 42.99% of 499.999 – 53.93% of 699.92 = ?
    400
    444
    356
    550
    469
    Option E
    79.008% of 799.998 + 42.99% of 499.999 – 53.93% of 699.92 = ?
    => 79 * 800/100 + 43 * 500 / 100 – 54*700/100
    => 632 + 215 – 378 = 469

     

  2. 3263 × 246 – 18611 = ? + 5883
    755750
    766430
    745369
    778204
    795547
    Option D
    3263 × 246 – 18611 = ? + 5883
    => 3263 × 246 = 802698
    =>802698 – (18611 + 5883) = 778204

     

  3. (23.1)^2 + (48.6)^2 – (39.8)^2 = 163.84 + ?

    1148
    1563
    1225
    1990
    1425
    Option A
    (23.1)^2 + (48.6)^2 – (39.8)^2 = 163.84 + ?
    => 533.61 + 2361.96 – 1584.04 = 163.84 + ?
    =>1311.53 – 163.84 = 1147.69 == 1148

     

  4. (331 + 19)*(15 – 11)*(37 + 13) = ?
    50000
    70000
    90000
    40000
    80000
    Option B
    (331 + 19)*(15 – 11)*(37 + 13) = ?
    => 350 * 4 * 50 = 70000

     


  5. 12.5% of 350 * 8.4% of 250 = ?
    850
    889
    919
    930
    900
    Option C
    12.5% of 350 * 8.4% of 250 = ?
    => 6.25 * 7 * 21 = 918.75 == 919

     


  6. The marked price of a radio is Rs 480. The shopkeeper allows a discount of 10% and still gains 8%. If no discount is allowed, find his gain percent.
    10%
    14%
    20%
    25%
    18%
    Option C
    M. P. = Rs 480/-
    Discount = 10%
    S.P. = 90/100 × 480 = Rs 432
    P% = 8%
    C.P. = 100/108 × 432 = 400
    If no discount is given then S.P. = M.P. i.e. S.P. = 480
    (480 – 400)/400 × 100 = 80/400 × 100 = 20%

     


  7. Pankaj sells a book to Mayank at a profit of 20% and Sunil sells this book to Varun at a profit of 25%. Now, Varun sells this book at a loss of 10% to Ram. At what percentage loss should Ram sells this book now so that his SP becomes equal to Pankaj’s CP?
    30%
    15%
    20%
    24%
    26%
    Option E
    Let initial CP of book is x.
    CP to Ram = 120/100*125/100*90x/100 = 1.35x
    Required % decrease = [1.35x – x ]/1.35x*100 = 25.92% == 26%

     

  8. The difference between the sum of four consecutive odd numbers and three consecutive even numbers together is 20. Also, the largest even number is 5 more than the largest odd number. What is the sum of the smallest odd number and the smallest even number ?
    67
    59
    83
    90
    77
    Option E
    Let the odd numbers be x, x + 2, x + 4, x + 6 and the even numbers be y, y + 2, y + 4.
    Now (4x + 12) – (3y + 6) = 20 And (y + 4) – (x + 6) = 5
    Solving them, we get x = 35 and y = 42
    Required sum = 35 + 42 = 77

     


  9. A, B and C can finish a work in 10, 12 and 15 days respectively. They start working together. If B stops after 2 days, how long would it take A and C to finish the remaining work?
    5
    4
    7
    6
    3
    Option E
    A + B + C in 2 days.
    2(1/10 + 1/12 + 1/15) = ½ work
    B withdraws, A+C will do the whole work = 10*15/(10+15) = 6 days
    SO, 6/2 = 3 more days

     

  10. In one litre of mixture of alcohol and water, 30% is water. The amount of alcohol that must be added to the mixture, so that the part of water in the mixture becomes 15%, is:
    3000 ml
    1000 ml
    5000 ml
    2000 ml
    4000 ml
    Option B
    In 1000 ml of mixture, Alcohol = 700 ml
    Water = 300 ml
    Let x ml of alcohol is mixed.
    300/(1000+x)*100 = 15
    =1000 ml

     


Related posts

Leave a Comment